Προχθές, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ένιωσε την ανάγκη να τα πει ένα χεράκι στον Ερντογάν. Και για να τα πει πειστικά, δανείστηκε, κατά δήλωσή του, τα λόγια του διοικητή του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής, συνταγματάρχη (και μετέπειτα υποστράτηγου) Ανδρέα Καλλίνσκη: «Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό! Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις, στα χωριά και στ’ ακρογιάλια! Και θα νικήσουμε!».

Προφανώς, ο Καλλίνσκης είχε δανειστεί, με τη σειρά του, παραφράζοντας τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ, από την ιστορική ομιλία του «We will never surrender» στην Κάτω Βουλή, το 1940, που μας θύμισε η ταινία του Τζο Ράιτ «Η πιο σκοτεινή ώρα», με τον Γκάρι Ολντμαν στον ρόλο του βρετανού ηγέτη. Ως γνωστόν, ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι «θα πολεμήσουμε στις θάλασσες και στους ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και δύναμη στον αέρα, θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις ακτές, θα πολεμήσουμε στους διαδρόμους προσγείωσης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους, δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Δεν με ενόχλησε η ελληνική βερσιόν του ηρωικού λόγου του Τσόρτσιλ, άλλωστε μετά τα κατορθώματα της κυβέρνησης στα Ιμια και την αφωνία, τις κρίσιμες ώρες, του έλληνα υπουργού Αμυνας, η επαναφορά του υπερπατριωτικού ρεπερτορίου από την πλευρά του θα μπορούσε να μοιάζει με παρωδία. Ο πρόεδρος Καμμένος, άλλωστε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το υπερόπλο στο οποίο είχε επενδύσει την υπερπατριωτική καριέρα του: το «υγρόν πυρ», το νερό που θα μετατρεπόταν σε καύσιμο χάρη στην εφεύρεση ενός προστατευομένου του.

Οπότε έπρεπε να βρεθεί ένα νέο υπερόπλο, εφάμιλλο ή και πιο καταστροφικό από το «υγρόν πυρ». Βρέθηκε εύκολα. Ηταν παροπλισμένο, αλλά οι καπνισμένες κάννες του συνέχιζαν να μυρίζουν μπαρούτι. Ηταν το μυστικό όπλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Φώτης Κουβέλης. Τρέμε τώρα, Ερντογάν.

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη.

ΥΓ: «Μισθούς, συντάξεις, μας τα ‘κανες κουρέλι, άντε και μπιπ, σύντροφε Κουβέλη» φώναζαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη περίοδο της Τρικομματικής, όταν ο Φώτης Κουβέλης ήταν αρχηγός της ΔΗΜΑΡ και κυβερνητικός εταίρος των «σαμαροβενιζέλων». Δεν ίδρωσε το αφτί του τότε, γιατί να ιδρώσει τώρα;