Τελικά, μερικοί άνθρωποι είναι, όντως, από άλλο υλικό, που θα ‘λεγε και ο Αλέξης Τσίπρας. Η συντρόφισσα υπουργός Αντωνοπούλου, για την οποία έγραφα χθες, έπειτα από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα κρατικά χρήματα που έλαβε για να πληρώνει το ενοίκιο της κατοικίας της στο Κολωνάκι. Και συμπλήρωσε ότι ζητά να κριθεί για το έργο της! Για το έργο της! Χαχαχαχα!

Δεν υπάρχει σάτιρα ισχυρότερη από αυτή την παρωδία υπουργίας και πανεπιστημιακής διανόησης ταυτόχρονα που εκπροσωπεί η συντρόφισσα Αντωνοπούλου. Τι να της πει κανείς, ότι το σπουδαιότερο έργο της είναι ο κλαυσίγελως που παράγει η υπουργική αναξιοπρέπεια; Οτι είναι εξευτελιστικό για ορισμένους που, αν και καθηγητές, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι; Οτι ο αριστερός κυνισμός που διδάχτηκε και διδάσκει ξεπεράστηκε από τον πιο αριστερό κυνισμό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τελικά την απέπεμψε αφού πρώτα την άφησε να ευτελιστεί –δηλαδή με τον παραδοσιακό αριστερό τρόπο;

Η απάντηση σε αυτά τα αναξιοπρεπή, υστερόβουλα παιχνίδια εξουσίας έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας. Από τον πρώτο Κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, μιλώντας στην Δ’ Εθνοσυνέλευση στο Αργος, στις 4 Αυγούστου 1829, ανακοίνωσε την παραίτησή του από κάθε αμοιβή, ακόμα και από οφειλόμενα χρέη, και εξηγούσε γιατί:

«Ευτυχείς διότι ηδυνήθημεν να προσφέρωμεν δι’ αυτό το τόσον θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μας εις το θυσιαστήριον της πατρίδος!

Μ’ όλον ότι μακράν απέχομεν του να φρονώμεν ότι το έθνος δεν θέλει δυνηθή οψέποτε να μας τα αποδώση […] θέλομεν αποφύγει και ήδη το να δεχθώμεν την προσδιοριζομένην ποσότητα διά τα έξοδα του αρχηγού της επικρατείας, απεχόμενοι, εν όσω τα ιδιαίτερά μας χρηματικά μέσα μας εξαρκούσιν από του να εγγίσωμεν μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν ημών χρήσιν.

Ελπίζομεν ότι, όσοι εξ υμών μεθέξωσι μετά της κυβερνήσεως εις την προσωρινήν Διοίκησιν […] θέλουν γνωρίσει μεθ’ ημών, ότι […] δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της».

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένος ο Καποδίστριας –κι όσοι τα μετέπειτα χρόνια τον μιμήθηκαν;