Τα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού μετά την ήττα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου από την ΑΕΚ στον τελικό του μπάσκετ, νόμιζες ότι ήταν γραμμένα από τον ίδιο άνθρωπο –πράγμα που σημαίνει πως οι ρεπόρτερ είχαν από την ΚΑΕ τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες: όλοι έγραφαν πως ο Ολυμπιακός θα αλλάξει δυο Αμερικανούς, δηλαδή τον ασταθή Ρόμπερτς και τον Τόμπσον που δείχνει δυσκολίες προσαρμογής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Την ίδια στιγμή προβαλλόταν ως αρκετά πιθανή η απόκτηση του αμερικανού σκόρερ Κιθ Λάνγκφορντ –η συμφωνία ανάμεσα στον παίκτη και στον Ολυμπιακό έπρεπε να γίνει γρήγορα, καθώς πλέον απομένει μόλις μία εβδομάδα για τη λήξη της προθεσμίας προσθήκης παίκτη στη λίστα της Ευρωλίγκας.

Λύση

Ο Λάνγκφορντ, δύο μέρες πριν, φάνταζε ως η καλύτερη λύση. Πρώτος σκόρερ πέρυσι στην Ευρωλίγκα, προτίμησε το καλοκαίρι τα πολλά χρήματα κάποιων Κινέζων κι άφησε την Ούνιξ και την Ευρώπη. Χθες ωστόσο έγινε γνωστό ότι είχε μία κακή (για τις δυνατότητές του) σεζόν και ότι τραυματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αποδέσμευσή του από την ομάδα του στις 5 Ιανουαρίου. Το διάβαζα και αναρωτιόμουν πώς, αυτό ειδικά, δεν το ήξερε κανείς δυο μέρες πριν, όταν ο παίκτης ήταν έτοιμος να υπογράψει –περίεργα, αλλά όχι ανεξήγητα πράγματα.

Σύσκεψη

Ο,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στον μπασκετικό Ολυμπιακό, συμβαίνει εδώ και καιρό κάθε φορά που η ομάδα του Σφαιρόπουλου χάνει ένα παιχνίδι, όσο άσχημα έχασε αυτό με την ΑΕΚ: οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι σχεδόν πάντα ίδιες. Μαθαίνουμε αμέσως πως «θα γίνει μια σύσκεψη στην οποία θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα». Τονίζεται πως «θα γίνει μια ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης αφού οι στιγμές είναι κρίσιμες» κ.λπ. Αμέσως μετά πάντα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η ομάδα πάει για αλλαγές ξένων και ότι τουλάχιστον δύο θα την πληρώσουν –σχεδόν πάντα αυτοί είναι ο Τόμπσον, που έχει φύγει καμιά δεκαριά φορές, και ο Ρόμπερτς, που οι πιο πολλοί που παρακολουθούν τον Ολυμπιακό δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί αποκτήθηκε. Τον τελευταίο μήνα προστίθεται στις πληροφορίες και το ότι είναι έτοιμος και επιστρέφει ο τραυματίας Τιλί, που δεν κρατιέται. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός δίνει κάποιο ματς στην Ευρωλίγκα, συνήθως εντός έδρας και το κερδίζει θεαματικά: κι αμέσως σταματάνε και οι διαρροές και οι συσκέψεις.

Ρολίστας

Τα ίδια περίπου έγιναν και τώρα. Αρχικά ήταν να αλλάξουν οι δυο ξένοι, μετά έγινε γνωστό ότι δεν θα φύγει κανείς και απλά θα προστεθεί ένας ακόμα Αμερικανός, που θα ήταν ο Λάνγκφορντ, αλλά τελικά μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αν ο Ολυμπιακός κερδίσει εύκολα αύριο τη Βαλένθια τίποτα συγκλονιστικό δεν θα γίνει. Ισως αποκτηθεί ένας περιφερειακός παίκτης. Δύσκολα θα ‘ρθει κάποιος πρωταγωνιστής που θα θέλει και πολύ την μπάλα, αφού τέτοια απαίτηση στον Ολυμπιακό απαγορεύεται. Θα είναι μάλλον ένας ακόμα ρολίστας. Ή ο Λάνγκφορντ αν πειστούν οι ηγέτες της ομάδας ότι μπορεί να βοηθήσει.

Διαρροές

Το πράγμα είναι απλό. Οι διαρροές γίνονται απλά για να κερδίσει η ομάδα χρόνο, να ξεχαστεί η ήττα, να ‘ρθει μια νίκη ευρωπαϊκή και όλοι να ηρεμήσουν. Η αντικατάσταση του Ρόμπερτς και του Τόμπσον στοιχίζει –και στοιχίζει πολύ. Οι δυο για να φύγουν πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν μέχρι το καλοκαίρι και είναι σοβαρά χρήματα. Πολλά χρήματα θα ήθελαν και οι δυο που θα έρχονταν στη θέση τους –αν μιλάμε για παίκτες της προκοπής. Το σύνολο της δαπάνης για να αλλάξουν και να αντικατασταθούν δύο Αμερικανοί υπολογίζω ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Από το να πετάξει ο Ολυμπιακός στο πηγάδι τόσα χρήματα προτιμά να κρατήσει τον Τόμπσον και τον Ρόμπερτς, ελπίζοντας πως κάτι θα του δώσουν –αν τους διώξει, από αυτούς τους δυο δεν θα κερδίζει απολύτως τίποτα. Τι μπορεί να συμβεί; Να ξοδευτούν καμιά διακοσάρα χιλιάρικα και να αποκτηθεί ένας συμπληρωματικός ρολίστας. Και κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα μπει και ο Τιλί και κάτι θα προσφέρει.

Ακριβά

Οι οπαδοί μπορεί να φαντασιώνουν διάφορους Λάνγκφορντ που θα ‘ρθουν και θα λύσουν τα επιθετικά προβλήματα αλλάζοντας τη μοίρα της ομάδας. Στον Ολυμπιακό όμως ξέρουν ότι κάθε φορά που απέκτησαν κάποιον παίκτη μέσα στον χειμώνα, απλώς πέταξαν χρήματα: ο Γουότερς, ο Τζέισον Οντομ, ο Πέρκινς κι ο Γουόρικ που ήρθαν τέτοιον καιρό σε κάποιες προηγούμενες σεζόν δεν πρόσφεραν τίποτα. Στον Ολυμπιακό πιστεύουν, αλλά φοβούνται να το πουν, πως από το να βάλουν πάλι στοιχήματα, καλύτερα η ομάδα να μείνει ως έχει. Πιστεύουν επίσης ότι η ομάδα είναι καλή και ότι το έχει δείξει με ομάδες όπως η Φενέρ, η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ. Κι αν είναι να βάλουν κάποιο στοίχημα προτιμούν αυτό να είναι η ελπίδα πως άλλα λάθη δεν θα γίνουν. Οσα έγιναν πληρώθηκαν ακριβά.