Αρχισαν τα όργανα, και είναι ο Βενιζέλος που βαράει νταούλια και ζουρνάδες μαζί! Οποιος είχε την ιδέα να τον χώσει στο σκάνδαλο της Novartis, έχω την αίσθηση ότι θα το μετανιώσει άσχημα, πολύ άσχημα!

Σήμερα είναι η συζήτηση στη Βουλή, αλλά χθες «στον αέρα» τσίμπησε το αυταπόδεικτο του στησίματος σε ό,τι αφορά τους κουκουλοφόρους «μάρτυρες». Εφερε στο φως την υπόθεση του πώς δόθηκε στους κουκουλοφόρους το καθεστώς των «προστατευόμενων μαρτύρων» και γελάει κάθε πικραμένος, διότι όπως έγκαιρα είχα σημειώσει σε αυτή εδώ τη θέση μάλιστα, «προσοχή στη λεπτομέρεια» είναι αυτό στο οποίο πρέπει να αφοσιώνεται όποιος έχει στον νου του να «στήσει» κάτι. Διότι αν δεν προσέξεις τη λεπτομέρεια –είχα επισημάνει –κινδυνεύει να πάει άκλαυτο όλο το «στήσιμο».

Η κυβέρνηση δεν πρόσεξε. Σε πολλές περιπτώσεις. Και σε μία, κορυφαία, που ανέδειξε χθες ο Βενιζέλος μόνος του και θα τα πει σήμερα αναλυτικά στη Βουλή –αφτιά να ‘χουν να τον ακούσουν…

Πονηρός όπως είναι, ζήτησε, με το που έφτασε η δικογραφία στη Βουλή, από τον Πρόεδρο Νίκο (Βούτση) να του δώσει το έγγραφο με το οποίο οι κουκουλοφόροι έλαβαν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Φυσικά δεν του έδωσαν τίποτε, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε και τίποτε να του δώσουν. Ο Βενιζέλος ζήτησε το χαρτί στις 9 Φεβρουαρίου και αυθημερόν –θαύμα, θαύμα –ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε τη σχετική απόφαση. Αλλά οι κουκουλοφόροι κατέθεταν ως προστατευόμενοι μάρτυρες από μηνών κατά του Βενιζέλου και των υπολοίπων.

Τώρα, ο γάτος ετοιμάζεται να τους μηνύσει όλους για «στήσιμο»…

Ο προφήτης

Αντιθέτως δεν προτίθεται να κάνει τίποτε με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάππα εκ Καρδίτσης Θεσσαλίας ορμώμενο. Προφανέστατα κρίνει ότι ανήκει στην κατηγορία όσων διαθέτουν το «κληρονομικό χάρισμα» –κάτι σαν τον περίφημο Χορταρέα, αλλά χωρίς τη χαρακτηριστική κόμη, ο Λάππας είναι «ασκεπής».

Αυτός λοιπόν ο Λάππας, δικηγόρος το επάγγελμα, πριν από περίπου έναν χρόνο είχε δηλώσει στη Βουλή τα ακόλουθα προφητικά, όπως εν συνεχεία αποδείχθηκαν:

«Αύριο θα λαλήσει κάποιος άλλος για τα εγκλήματα της Novartis. Ετσι, λοιπόν, θα ξαναλαλήσει και εδώ για όλα όσα διαπιστώνουμε ως εγκλήματα. Τα εγκλήματα τα περιγράφουμε με ενάργεια, με αποφασιστικότητα και με αποδείξεις. Καμία επιχειρηματολογία, κανένα επιχείρημα, καμία συγκεκριμένη έρευνα, καμία διαπίστωση δεν είναι αυθαίρετες, αλλά ακουμπά στο αντίστοιχο αποδεικτικό μέσο, είτε είναι απόδειξη, είτε είναι μαρτυρική κατάθεση, είτε είναι έγγραφο της αποδεικτικής διαδικασίας».

Τι καταλαβαίνουμε μέσα από αυτό το ακατάσχετο δικηγορικό μπλα… μπλα; Οτι ο άνθρωπος αν δεν είχε ενόραση αντάξια της προαναφερόμενης κατηγορίας Χορταρέα ή είναι πρωτοξάδερφος της Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω και του τα ψιθύρισε έπειτα από συνομίλα που είχε με την Παναγία (μεγάλη η χάρη Της), τότε κάτι άλλο, ανομολόγητο, πρέπει να συμβαίνει. Κάτι ανείπωτο…

Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω να πιστεύω ότι οι κουμανταδόροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ θα τον εντάξουν σήμερα στον αριθμό των ομιλητών που θα υποστηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης για την Προανακριτική. Θα είναι εξαιρετική επιλογή να πει ο άνθρωπος τι του ήρθε πριν από έναν και κάτι χρόνο, πέρυσι δηλαδή, και «οραματίσθηκε» τη Novartis, out of the blue, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο προκειμένου να δηλώσουμε το αναπάντεχο του πράγματος…

Διπλό «πέσιμο»

Ολα τα θύματα των κουκουλοφόρων θα απευθυνθούν σήμερα στη Βουλή, εκτός από ένα, τον επίτροπο Αβραμόπουλο, ο οποίος προτίμησε να μη μιλήσει. Οχι πως τη φοβάται την υπόθεση, αντιθέτως. Ούτε τη φοβάται, ούτε πρόκειται να σκύψει το κεφάλι. Θα δώσει τη μάχη του, όπως φάνηκε χθες το βράδυ κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον Σκάι, στον Αλέξη Παπαχελά και τη φίλη μου Σία Κοσιώνη. Σε ό,τι τον αφορά, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η υπόθεση δεν θα επηρεάσει τη θέση του στην Κομισιόν, διότι πρόκειται για εσωτερικό μας θέμα, αλλά παρά τη δικαιολογημένη οργή του για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, εμμέσως πλην σαφώς, αν αυτό λέει κάτι, την «έπεσε» και στη Νέα Δημοκρατία που είχε κάνει λόγο για «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής εξαιτίας του σκανδάλου:

«Επειδή διαβάζω διάφορα στις εφημερίδες, «πολωνοποίηση» και τέτοια, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της, με τα ελαττώματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να την διασφαλίσουμε ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Συνεπώς, αυτά που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα γίνεται «Πολωνία», εγώ δεν τα συμμερίζομαι. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν κανονισμοί της Βουλής, υπάρχει Σύνταγμα. Και υπάρχει το Σύνταγμα»…

Μακάρι να μην επαληθευτούν οι φόβοι της ΝουΔού, έχω να πω εγώ…

Πασοκική επιλογή

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στις 7, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, είναι για πολύ hard πασόκους, από αυτούς τέλος πάντων οι οποίοι πλέον αποτελούν μουσειακό είδος και είναι χαμένοι ανάμεσα στις γοητευτικές αναμνήσεις του πρώιμου αγωνιστικού αριστερού ΠΑΣΟΚ και της προσωπικής γοητείας του Τσίπα, ο οποίος τούς «φέρνει» κάπως σε Ανδρέα, αλλά Ανδρέας δεν είναι. Και ούτε και θα γίνει όσο κι αν προσπαθήσει, εδώ που τα λέμε.

Η εκδήλωση αφορά το βιβλίο του νεαρού Βασίλη Ασημακόπουλου υπό τον… «τα λέει όλα» τίτλο «Πρώτη Φορά Αριστερά – αντιθέσεις, αντιφάσεις εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του».

Ως προς το πάνελ των ομιλητών, είδηση προφανώς δεν είναι η παρουσία του επαμφοτερίζοντος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, Στέφανου Τζουμάκα, αλλά του Δημήτρη Τζουβάνου! Ενός προσώπου που κάποτε, την εποχή της αθωότητας του ΠΑΣΟΚ, έπαιζε κεντρικό ρόλο στη Νεολαία του νεοσύστατου κόμματος, αλλά διαγράφηκε από τον Ανδρέα, νομίζω το ’78, ως φραξιονιστής –κατά τη λεγόμενη κρίση της ΠΑΣΠ.

Οσοι βαριέστε ακόμη και στη σκέψη ότι θα μείνετε σπίτι να δείτε Βουλή να ξεκατινιάζονται ανελέητα για τη Novartis, έχετε επιλογή γι’ απόψε. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα…

Μίση και πάθη

Στο μεταξύ, πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου αναφέρουν ότι μεγάλο ρεύμα πολιτών σπεύδει να ενταχθεί στους κόλπους παραφυάδων της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης! Περίπου 900 άτομα ενέγραψε μέσα σε μία ημέρα (τουτέστιν τριάντα επτά την ώρα, δηλαδή περίπου έναν κάθε 1’20») ο ευρωβουλευτής Χρυσόγονος, ο οποίος έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αφού είδε τα «χαΐρια» τους από κοντά, είπε να ανοίξει το δικό του μαγαζί γωνία, και κάπως έτσι έφτιαξε την Προοδευτική Ενωτική Κίνηση!

Αν και η ονομασία παραπέμπει σε ολίγη από… Μαρκεζίνη (το 1955, ο και Σπυρέτος καλούμενος Μαρκεζίνης ίδρυσε το Κόμμα Προοδευτικών και το 1958 έλαβε μέρος στις εκλογές σε συνασπισμό με την Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ενωση), ο ακατάβλητος Χρυσόγονος επιμένει, προκαλώντας μίση και πάθη. Οπως αυτά των πρώην συντρόφων του της Σοσιαλιστικής Τάσης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον αμφισβητούν συνολικά, και εκείνον και την Προοδευτική του. Και γυρνούν στα καφενεία της πλατείας και υποστηρίζουν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία για την αποχώρηση του Χρυσόγονου από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που μετείχαν στην ψηφοφορία για την ίδρυση της Προοδευτικής κ.λπ. υπάρχουν διαφορές στα νούμερα. Σοβαρές.

Αμφισβητούν επίσης και το αν εξελέγη ποτέ επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Τάσης, του λένε ότι ο… Ντάνος είναι πιο διάσημος από αυτόν και άλλα πολλά και διάφορα.

Θα καταλήξω στο συμπέρασμα «κακό χωριό τα λίγα σπίτια»…