Στις τελευταίες ώρες της ζωής της, η βρετανίδα ποιήτρια Εντιθ Σίντγουελ φέρεται να ψιθύρισε: «Πεθαίνω. Ομως κατά τ’ άλλα είμαι πολύ καλά». Τις ίδιες λέξεις θα μπορούσε να πει χθες και ο Παναθηναϊκός μετά την πρώτη εκτός έδρας νίκη του που πέτυχε εκεί όπου απέτυχαν φέτος ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ: στην Αρένα της Λάρισας.

Το φαντασιακό υποκείμενο που κάποτε αποκαλούνταν σπουδαία ομάδα πήρε ξανά σάρκα και οστά και απειλεί τη Σούπερ Λίγκα με το φαινόμενο της πεταλούδας.

Η πολύ καλή εμφάνιση των Πρασίνων στον Κάμπο στέλνει απειλητικό μήνυμα σε Βορρά και Νότο για επικείμενη μεταβολή των ισορροπιών. Ναι, ο Παναθηναϊκός ακόμα και στο ψυχορράγημά του μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο πρωτάθλημα αναδεικνύοντας τον πρωταθλητή. Τον επόμενο μήνα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και στην προτελευταία αγωνιστική υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Ενα πληγωμένο θηρίο που δεν έχει τίποτα να χάσει είναι δύο φορές πιο επικίνδυνο.

Εμπλεξε άσχημα ο Σαββίδης τζούνιορ. Η πρωτοβουλία του να επιλέξει έναν αφορισμό του Αριστοτέλη για να στείλει κωδικοποιημένο μήνυμα στους αντιπάλους του μοιάζει με την γκάφα των συντρόφων του Οδυσσέα που τράβηξαν τον φελλό από τον ασκό που τους είχε δώσει ο Αίολος. Αν και νέος στην ηλικία, θα έπρεπε να γνωρίζει πως ο έλληνας φιλόσοφος έχει μείνει στην Ιστορία γιατί συνεχίζει να μιλά μέσα από τον τάφο του.

Ο υιός του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέβασε στα αγαπημένα του social media τη ρήση του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία «ένας κοινός κίνδυνος ενώνει τους χειρότερους εχθρούς».

Σε ποιον απευθύνεται, είναι δικό του πρόβλημα και δεν θα απασχολήσει την πολύτιμη φαιά ουσία του εγκεφάλου μου.

Το ζήτημα ωστόσο που ανακύπτει έχει άμεση σχέση με τον φιλόσοφο.

Επειδή προφανώς έβλεπε μπροστά, ο σπουδαίος στοχαστής είχε προνοήσει για τους τζούνιορ λέγοντας πως «είναι ανάρμοστο για έναν νέο άνθρωπο να χρησιμοποιεί αφορισμούς».

Ας ξεπεράσουμε όμως τη σχέση του μόνιμα συνδεδεμένου με τα σοσιαλμιντιακά δίκτυα και τον Αριστοτέλη και ας επιστρέψουμε στην πεζή πραγματικότητα της Σούπερ Λίγκας. Ο ΠΑΟΚ νιώθει την έξαψη από τον τίτλο που πλησιάζει στον Λευκό Πύργο, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να αισθάνεται φόβο ότι μπορεί το όνειρο να σβήσει. Κατά το βολταιρικό «ο φόβος ακολουθεί το έγκλημα». Ο Σαββίδης τζούνιορ ποστάρισε στο ποδοσφαιρικό κενό που του προκάλεσε η εύκολη νίκη της ΑΕΚ επί της Ξάνθης την ετυμολογία της λέξης «παρωδία». Ακολούθησε άλλο ποστάρισμα, του επίσημου αυτή τη φορά διευθυντή Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυριάκου Κυριάκου, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Και να σας πω την αλήθεια, ό,τι κι αν πετύχουμε στο τέλος, γουστάρω που θα το έχουμε κάνει μόνοι μας!». Προσέξτε τη διατύπωση του φόβου: «Ο,τι κι αν πετύχουμε στο τέλος». Προφανής η φοβική φωνοσπασμία.