Oι ελληνικές κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, όλες, απέναντι στην Τουρκία είχαν μια και μοναδική, μια σταθερή πολιτική. Προσπαθούσαν να αποφεύγουν τις προκλήσεις της άλλης πλευράς, να μη γίνονται μέρος του παιχνιδιού της έντασης το οποίο συχνά η γείτων χώρα επιδίωκε και, μερικές φορές, επιδιώκει. Με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της Ελλάδας, με την ένταξή της στο ευρώ και, στη συνέχεια, με την ένταξη στην Ευρώπη και στο ευρώ και της Κύπρου, η Τουρκία είναι πλέον σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα απ’ ό,τι τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 1990.

Η μοναδική φορά που οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχτηκαν πολύ σοβαρά ήταν το βράδυ του επεισοδίου των Ιμίων το 1996. Οι δημόσιες ευχαριστίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στους Αμερικανούς, που πιστοποιούν ότι αποφύγαμε μια αχρείαστη σύρραξη, έδωσαν τη δυνατότητα σε δήθεν υπερπατριώτες να ξεσκεπάσουν τους «προδότες» πολλά χρόνια πριν τους γερμανοτσολιάδες. Τέτοιος υπερπατριώτης από τότε πόζαρε ο Πάνος Καμμένος.

Η δημόσια εικόνα του σημερινού συνεταίρου του Αλέξη Τσίπρα, ώσπου να ανακατευτεί με διάφορα παιχνίδια εξουσίας (και να εμπλακεί με τη Δικαιοσύνη), ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με το κιτς του πολέμου: την ανάμνηση αρχαίων κλεών, τη φαντασίωση σύγχρονων στρατιωτικών θριάμβων. Η μόνη ιδεολογία την οποία προβάλλει είναι ο μιλιταρισμός. Στο όνομα του μιλιταρισμού κατά καιρούς ανήγε τα Ιμια στο απόλυτο σύμβολο εθνικής κυριαρχίας. Η πρόκληση είναι η δουλειά του. Μέχρι και με τον Κασιδιάρη ταξίδεψε στην Κάλυμνο, για να συμβολίσει πόσο ανυποχώρητος είναι.

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Χθες διεμβολίστηκε σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Ο Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές του. Και οι οκτώ Τούρκοι, αθωωμένοι στα ελληνικά δικαστήρια, συνεχίζουν να τελούν εν ομηρεία λόγω των τουρκικών απειλών και των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών. Τι κάνουν επί όλων αυτών οι έλληνες υπερπατριώτες; Σφυρίζουν. Δεν μπορούν άλλωστε τίποτα άλλο, μια φρεγάτα στο Αιγαίο θέλει λεφτά, νέους φόρους, πολύ φρέσκο σανό. Χωρίς δεκάρα, όχι πόλεμο αλλά ούτε φιγούρα δεν μπορείς να κάνεις. Οπότε, σαν τον λαγό του ανεκδότου, άντε να πουν και καμιά μπιπ να περνά η ώρα.

Εκτός αν ο φοβερός εφευρέτης Ζωγράφος, τον οποίο έχει υιοθετήσει ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Αμυνας, κατάφερε να φτιάξει το περίφημο τζάμπα καύσιμο από νερό και αύριο αρχίζει η αντεπίθεση…

Αντί υπερπατριωτισμού, γελοιότητα. Οχι άλλη εθνική περηφάνια.