Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε βαρύτατα για τα επεισόδια που έγιναν μετά τη λήξη του αγώνα του με την ΑΕΚ. Ο αθλητικός δικαστής κ. Καποδίστριας επέβαλε στους Ερυθρόλευκους ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, έκλεισε το Καραϊσκάκη για δυο αγωνιστικές και επέβαλε και πρόστιμο 90 χιλιάδων ευρώ. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πέρυσι είχε τιμωρήσει τον Ολυμπιακό να αγωνιστεί για τρεις αγωνιστικές χωρίς οπαδούς στο Καραϊσκάκη μετά το ματς με τον Πλατανιά, και με τέσσερις αγωνιστικές χωρίς οπαδούς για επεισόδια που είχαν γίνει μετά το ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ: θυμίζω ότι και οι δυο ποινές κατέπεσαν έπειτα από εφέσεις. Δεν νομίζω πάντως ότι η Επιτροπή Εφέσεων θα σβήσει και την τωρινή ποινή. Φέτος δεν υπήρξαν προχειρότητες στα κατηγορητήρια: ήταν καλά «δεμένα».

Αφαίρεση

Για ποιον λόγο δέχθηκε ο Ολυμπιακός την ποινή αφαίρεσης βαθμών; Διαβάζω στην απόφαση ότι συνέβη το εξής καταδικαστικό: «έξι (6) άγνωστα άτομα, τα οποία έφεραν διαπιστεύσεις της γηπεδούχου και εισήλθαν εντός του αγωνιστικού χώρου και επιτέθηκαν λεκτικά κατά των αθλητών και των παραγόντων της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι είχαν ήδη εισέλθει εντός του αγωνιστικού χώρου για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους, καθώς ο αγώνας είχε λήξει με σκορ 1-2. Αμεσα, επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που ευρίσκονταν στη φυσούνα, προκειμένου να συνοδεύσουν με ασφάλεια τους προαναφερθέντες παράγοντες και ποδοσφαιριστές εντός των αποδυτηρίων τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Η προκληθείσα ένταση, μεταξύ των διαπιστευμένων ατόμων της εγκαλούμενης ΠΑΕ και των αστυνομικών δυνάμεων, συνεπεία της ανωτέρω επεμβάσεως των τελευταίων, συνεχίσθηκε και μετά την απομάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο παραγόντων, ποδοσφαιριστών και διαιτητών» αναφέρεται.

Συνεχίζει

Και συνεχίζει ο αθλητικός δικαστής: «Ακολούθως, ένεκα της αναφυείσης αυτής διαμάχης, περίπου πενήντα (50) οπαδοί της εγκαλουμένης από τις θύρες 4-5 εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας, που είχαν παραταχθεί έμπροσθεν της φυσούνας, εκτοξεύοντας εναντίον τους καδρόνια, πυρσούς, σπασμένα πλαστικά καθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες (μη ηλεκτρονικές), καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα κτλ. κτλ.».

Πιθανότητες

Οποιος έχει πάει σε γήπεδο καταλαβαίνει τι έγινε. Στο τέλος ενός ματς γεμάτο ένταση, που κρίθηκε με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό, οι μεν άνθρωποι του πάγκου της ΑΕΚ πανηγύρισαν για τη νίκη, οι δε άνθρωποι του πάγκου του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις του διαιτητή. Οπως συνήθως συμβαίνει, ειπώθηκε κάποια κουβέντα παραπάνω και η Αστυνομία αποφάσισε να επέμβει. Προφανώς η επέμβαση της Αστυνομίας υπήρξε κάπως σκληρή –είχαν προηγηθεί επεισόδια ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους οπαδούς πριν από την έναρξη του αγώνα μακριά από το γήπεδο. Βλέποντας την ένταση της επίθεσης των αστυνομικών κάποιοι θερμοκέφαλοι πιτσιρικάδες κατέβηκαν για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους της ομάδας. Ο Ολυμπιακός πληρώνει τη δική τους αντίδραση απέναντι σε μια –κατά πάσα πιθανότητα –άγαρμπη αστυνομική ενέργεια. Μόνο που την αξιολόγηση των περιστατικών, που οδήγησε τελικά και στην τιμωρία, την κάνει η ίδια η Αστυνομία! Οσες πιθανότητες υπήρχαν Αστυνομία να παραδεχθεί ότι το παράκανε, άλλες τόσες πιθανότητες είχε κι ο Ολυμπιακός να γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών.

Σχέσεις

Είναι απίστευτο, όμως είναι η πραγματικότητα: η συγκεκριμένη τιμωρία του Ολυμπιακού, όπως και οι περισσότερες τιμωρίες των ομάδων για επεισόδια, βασίζονται αποκλειστικά στις εκθέσεις της Αστυνομίας. Αν με την Αστυνομία έχεις καλές σχέσεις, μπορεί να τη γλιτώσεις. Αν έχεις προβλήματα μαζί της ή αυτή μαζί σου, δεν γλιτώνεις με τίποτα! Ολα τα υπόλοιπα (εκθέσεις παρατηρητών, εκθέσεις διαιτητών, δημοσιεύματα, βίντεο κ.λπ.) χρησιμοποιούνται μόνο αν πρέπει η θέση του κατηγορουμένου να γίνει χειρότερη. Αν η έκθεση της Αστυνομίας δεν είναι επιβαρυντική, ό,τι και να έχει γίνει τιμωρία δεν υπάρχει: συχνά δεν υπάρχει ούτε καν κλήση.

Με ντου

Πέρυσι στον Βόλο, στον αξέχαστο τελικό του Κυπέλλου, συγκρούστηκαν οι οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ: μόνο όμως ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε και με αφαιρέσεις βαθμών –ποινή ανώδυνη αφού την έσβησε στα περσινά play off –γιατί οι οπαδοί του, αντίθετα από αυτό που έκαναν αυτοί της ΑΕΚ, συγκρούστηκαν και με την Αστυνομία. Φέτος είχαμε κάτι σαφώς χειρότερο. Πριν από δύο αγωνιστικές οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κατέλαβαν με το έτσι θέλω το γήπεδο των Ιωαννίνων κάνοντας τα σχετικά επεισόδια, αφού κάθε τέτοια πράξη συνοδεύεται με φασαρίες και ψευτοτσαμπουκάδες. Η τοπική Αστυνομία έκρινε ότι καλώς οι οπαδοί μπήκαν με ντου στο γήπεδο, γιατί αν έμεναν εκτός γηπέδου θα πήγαιναν στην πόλη και θα τα έκαναν γης Μαδιάμ. Η έκθεσή της για τα όσα έγιναν στο γήπεδο ήταν μια έκθεση ιδεών γραμμένη από παιδιά του Δημοτικού. Ο ΠΑΟΚ ούτε καν κλήθηκε σε απολογία.

Τροφή

Από τη στιγμή που ουσιαστικά για να τιμωρηθεί ή να αθωωθεί μια ομάδα το μόνο που εξετάζεται είναι οι εκθέσεις της Αστυνομίας, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι αν ελέγχεις την Αστυνομία, κάνεις ό,τι γουστάρεις, ενώ αν δεν την ελέγχεις, τιμωρείσαι με αφαιρέσεις βαθμών. Φυσικά μια ομάδα δεν μπορεί να ελέγχει την Αστυνομία. Μια κυβέρνηση όμως μπορεί. Τροφή για σκέψη.