Η Κουμουνδούρου καταδίκασε, λέει, «απόλυτα και απερίφραστα» την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο της Μαρέβας Μητσοτάκη. Τόσο απόλυτα και τόσο απερίφραστα, που η συριζαϊκή ανακοίνωση κατέληγε να ψέγει τον Μητσοτάκη γιατί προσπαθεί «να χρεώσει στην κυβέρνηση την άθλια αυτή ενέργεια» κι αυτό είναι επικίνδυνο «για τη δημοκρατία και επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική του αντίληψη». Εξίσου καθαρά και χωρίς υπεκφυγές καταδίκασε και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος διά στόματος της πορτ παρόλ του. «Προφανώς» δήλωσε η Ανεξάρτητη Ελληνίδα «είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες αυτές οι ενέργειες, αλλά άλλο αυτό που συνέβη και άλλο να ελέγχεται κάποιος αν έχει οφσόρ εταιρεία». Οι χθεσινές αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα έπρεπε να ξενίζουν. Το αντίθετο.

Η πρώτη φορά Αριστερά στην περίπτωση της Μητσοτάκη έσπασε αβασάνιστα ένα αριστερό ταμπού. Αυτό που αξίωνε να μένουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση οι σύζυγοι των αντιπάλων. Η Μαρέβα αναδείχθηκε σε κεντρικό στόχο, στον οποίο επιτίθενται όλοι. Από τα μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τη σύντροφό του.

Καμπάνια με τη γυναίκα του άλλου

Οπότε, μάλλον, νομιμοποιείται ο αρχηγός της ΝΔ να μιλά για στοχοποίηση της συζύγου του. Η συριζαϊκή εμμονή με τη Μαρέβα ενοχλεί τον Μητσοτάκη. Το διακρίνει κανείς ακόμη και στο γραπτό κείμενο ενός τιτιβίσματος. Από την Πειραιώς χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές αντιδράσεις στην επίθεση «το λιγότερο υποκριτικές». Στην ανάλυσή τους άλλωστε είναι μια κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ «η επιχείρηση να την αποσταθεροποιήσουν, για να τον αποσταθεροποιήσουν». Κι αν κάτι αποδεικνύουν οι διατυπώσεις της «απόλυτης» καταδίκης της συμπολίτευσης είναι – υποστηρίζουν οι γαλάζιοι – πως σε αυτήν «κινούνται στη λογική όλα στη μηχανή του κιμά». Η ίδια η Μητσοτάκη, λένε από το περιβάλλον της, νιώθει θιγμένη. Ειδικά απ’ όσα κυκλοφόρησαν περί προσωπικών ή επαγγελματικών ζητημάτων. Κάποιοι μάλιστα της είπαν να απαντήσει. Εκείνη το σκεφτόταν χθες και κατέληξε να το κάνει. Κάτι που δεν σκέφτεται όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να σταματήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Εύλογο. Γιατί να τη διακόψει; Επειδή οι Συριζαίοι κάνουν, όπως λέει κι ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, «καμπάνια με τη γυναίκα του άλλου»;