Κινδυνεύει ο τόπος να κυλήσει σε έναν καινούργιο εθνικό διχασμό με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων. Ενα ζήτημα καθαρά εξωτερικής στρατηγικής μεταμορφώθηκε σε θέμα εθνικής ανησυχίας και πατριωτικών εσωτερικών αναταράξεων λόγω άτυχων χειρισμών στο ξεκίνημά του.

Υστερα από δεκαετίες ανοχής μιας «κατασκευασμένης» εθνοπολιτειακής υπόστασης προς χάριν στήριξης του Τίτο, ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε εθνικούς κινδύνους. Μ’ ένα λαό όμως, στα βόρεια σύνορά μας, που είχε πια γαλουχηθεί σε μια απ’ όλους αποδεκτή –και από τη νατοϊκή Ελλάδα –«μακεδονική» υπόσταση.

Οι περισσότερες χώρες της Γης έστερξαν τότε να επικυρώσουν αυτή την πραγματικότητα. Με λίγες εξαιρέσεις, που άκουσαν τις όποιες δικές μας ενστάσεις. Οι χώρες της ΕΕ έδειξαν να αποτελούν τη σοβαρότερη περίπτωση ανάμεσά τους.

Θα μπορούσαμε τότε να έχουμε ξεφύγει από το πρόβλημα ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας. Που μοιράζεται τις ίδιες με εμάς ανησυχίες. Τους αναγνώρισε με το συνταγματικό τους όνομα, απειλώντας όμως να γίνει διεκδικητικά απειλητική απέναντί τους στην περίπτωση που αυτοί εγείρουν την όποια αλυτρωτική ρητορική. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα το ζήτημα του ονόματος συμβολίζει την ουσία της διαφοράς με την Ελλάδα. Θα μπορούσε μόνο να προωθηθεί κάτι που δεν θα ξένιζε την πολυεθνική υπόσταση του κράτους αυτού. Και που όμως παράλληλα θα καθησύχαζε τις δικές μας ανησυχίες για ενδεχόμενες αλυτρωτικές προοπτικές.

Μια ματιά στη διοικητική διαίρεση της ΠΓΔΜ δείχνει πως οι μισές της σχεδόν επαρχίες έχουν στα τοπωνύμιά τους κατάληξη «-οβο» (πεδίο). Είναι λοιπόν όλοι (Σλάβοι και Αλβανοί) εξοικειωμένοι με τη διατύπωση.

Μασεντόνοβο (μακεδονικό πεδίο –όπως Τέτοβο ή Κόσοβο) λοιπόν ίσως να μπορούσε να γίνει αποδεκτό κι από τις δυο πλευρές. Από εμάς διότι δεν παραπέμπει στη Μακεδονία (στο Google δεν υπάρχει σχετική ταύτιση). Και πολιτικά, πάντοτε δεχόμασταν πως ο μακεδονικός γεωγραφικός χώρος επεκτεινόταν στη Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία.

Δεν θα υπήρχε και θέμα μετάφρασης. Οπως λέγεται διεθνώς ο λαός του Κοσόβου Κοσοβάροι, έτσι θα μπορούσαν να αποκαλούνται κι όσοι θα προέρχονταν από το Μασεντόνοβο (-βάροι). Υπάρχει εξάλλου και στη Ρωσία πόλη μ’ αυτό το όνομα.

Κι εκείνοι λογικά δεν θα είχαν αντίρρηση. Διότι θα σημαίνει το ίδιο με σήμερα στη γλώσσα τους. Και είναι οικείο για όλες τους τις εθνότητες (λ.χ. Τέτοβο για Αλβανούς). Στους χάρτες επίσης θα υπήρχε παντού χώρα Μασεντόνοβο καθώς και Μακεδονία στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν αξίζει μια προσπάθεια;