Η μεγαλύτερη επιτυχία του Κακού είναι πως έχει πείσει ότι δεν υπάρχει. Οι εξαγγελίες για την «εξυγίανση» του ποδοσφαίρου ανταγωνίζονται πλέον τις συριζαϊκές υποσχέσεις για το σκίσιμο των Μνημονίων. Στριφώματα σκίσαμε, κάλτσες τρυπήσαμε, Μνημόνια όμως δεν… Οπως και «εξυγίανση» στο ποδόσφαιρο. Δεν… Είναι αλήθεια πως ο ΠΑΟΚ, αν και Δικέφαλος Αετός, συμπεριφέρθηκε με την κουτοπονηριά των ιστοριών του Αισώπου που αναφέρονται στις αλεπούδες. Ακολούθησε το πολιτικό μονοπάτι που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως οδηγεί στη λεωφόρο της εξουσίας.

Ο ΠΑΟΚ ξεγέλασε. Δημιούργησε έναν εχθρό με συστατικά ταξικότητας ώστε να συσπειρώσει όλους τους αδύναμους γύρω του, έχτισε το σκριπτ της περίφημης «κάθαρσης» και του περιώνυμου «50-50», παρέσυρε με τη ρητορική του ακόμα και ανθρώπους που πίστεψαν στη βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τους έπεισε να πολεμήσουν στα τείχη ανοίγοντάς του τον δρόμο για την κατάκτηση του κάστρου.

Και όταν πια κατάφερε να τεθεί επικεφαλής της στρογγυλής τράπεζας, αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις.

Αλλωστε κάποια από τα πιο σκληρά καθεστώτα ξεκίνησαν με καλές προθέσεις και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο ΠΑΟΚ χτίζει το δικό του ποδοσφαιρικό καθεστώς, που βέβαια δεν θα μοιάζει με παράγκα αλλά με βίλα. Οι πρώτοι που αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται είναι οι συνοδοιπόροι του που πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Δεν γνώριζαν πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μόνιμες έχθρες και μόνιμες φιλίες.