Αύριο στην Αθήνα θα γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Θα διαδηλώσουν πλήθη για το όνομα μιας γειτονικής χώρας, για την τρισχιλιετή και ταυτόχρονα ορθόδοξη ταυτότητα του ελληνικού έθνους. Στο μπαλκόνι θα βρεθούν μερικές προσωπικότητες που δεν θα αρκεστούν στη διατράνωση των χαρακτηριστικών της ελληνικής ταυτότητας, έστω της κυρίαρχης εκδοχής γι’ αυτήν. Θα ακουστούν γραφικότητες (ο δήμαρχος Καμπόσος του Αργους, π.χ., θέλει να αποδείξει ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι Αργείος!) αλλά κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να ακουστούν εθνικιστικά ή και ρατσιστικά συνθήματα μίσους.

Το συλλαλητήριο αυτό το υποκίνησε η κυβέρνηση! Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα του ονόματος και την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔ της Μακεδονίας όχι ως θέμα εξωτερικής πολιτικής που ζητούσε τη συναινετική στάση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά ως ευκαιρία αναδιάταξης δυνάμεων του εσωτερικού μετώπου, με την ενθάρρυνση δημιουργίας ακροδεξιού πόλου που θα πίεζε τη ΝΔ, τίναξε στον αέρα την όποια συναινετική γραμμή. Το αποτέλεσμα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αμυνθεί αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει μόνος του, όχι απλώς με την κοινωνία αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο του.

Εκανε καλά ο Μητσοτάκης; Εκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να μην καταστρέψει τη συνοχή του κόμματός του. Ξέρει ότι εκεί θα σπεύσουν διάφοροι νεοδημοκράτες καιροσκόποι, αλλά μεγαλύτερη σημασία είχε να παραμείνει αρραγής η ΝΔ παρά να εμφανιστεί κατακερματισμένη για ένα θέμα πρωτίστως συμβολισμών. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν να επικρατήσει η εθνικόφρων αντίληψη για το συλλαλητήριο. Εκεί στον δρόμο, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί άνετα να συναντήσει τον αντιμνημονιακό ανορθολογιστή που ψάχνει την εθνική ανάταση την οποία του στέρησε, αν και του την είχε υποσχεθεί, ο Τσίπρας. Μικροκομματικά, δηλαδή, η ΝΔ μπορεί τελικά να ωφεληθεί.

Κι αν κυριαρχήσουν οι εθνικιστικές και οι αντικοινοβουλευτικές κορόνες; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί πάντα να νίψει τας χείρας του για ό,τι θεωρηθεί υπερβολή –η μέθοδος του Πιλάτου είναι για χιλιάδες χρόνια δημοφιλής στην πολιτική. Αλλά το βασικό μήνυμα θα έχει δοθεί: η ΝΔ είναι το κόμμα της ταυτότητας, η συνέχεια της εθνικόφρονος παράταξης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποβεί η παράταξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μεγάλο πεπρωμένο της ανασυγκρότησης. Κανονικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να στείλει λουλούδια στον Πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση κατάλαβε τι έχει παιχτεί και ανησυχεί. Ξέρει ότι στην πλατεία θα βρει αυτή τη φορά απέναντί της εκείνους που πριν είχε μαζί της ή πλάι της. Δυνάμεις οι οποίες, με τον ίδιο πάνω – κάτω λόγο, με κατηγορίες για προδότες και ενεργούμενα, δημιούργησαν το κλίμα που οδήγησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία.

Οπως η αντιμνημονιακή υστερία είναι επάγγελμα και πάνω της (το γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση) χτίστηκαν καριέρες, το ίδιο συμβαίνει και με το Μακεδονικό. Και φτάσαμε στο σημείο η μείζων κρίση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προκληθεί από ανεδαφικούς συμβολισμούς και από μια αγανάκτηση όχι για την ουσία αλλά για τα σύμβολα. Ας πρόσεχαν στην κυβέρνηση.