Υπάρχει μια μικρή ιστορία που κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους από τη δεκαετία του ’80. Είναι η γνωστή ιστορία των τριών φακέλων. Τι αναφέρει;

Στην ιδιωτική συνάντηση μεταξύ ενός τέως πρόεδρου και του διαδόχου του, ο πρώτος αφήνει στον δεύτερο τρεις φακέλους προτρέποντάς τον να τους ανοίξει «μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Υστερα από λίγους μήνες, όταν η δημοτικότητα του νέου προέδρου αρχίζει να πέφτει, ανοίγει τον πρώτο φάκελο ο οποίος γράφει: «Ρίξε το φταίξιμο στον προηγούμενο πρόεδρο και την κυβέρνησή του για τα λάθη που έγιναν». Εκτελεί τη συμβουλή και ηρεμούν τα αρνητικά σχόλια.

Επειτα από λίγους μήνες η κατάσταση χειροτερεύει. Ο πρόεδρος αποφασίζει ν’ ανοίξει τον δεύτερο φάκελο που γράφει: «Ρίξε το φταίξιμο στη συγκυρία. Να δηλώσεις ότι αντιλαμβάνεσαι την κρισιμότητα της κατάστασης και να ανακοινώσεις ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου». Η κατάσταση βελτιώνεται, όμως έπειτα από λίγο καιρό οι διαδηλώσεις μεγαλώνουν και η γκρίνια του λαού φουντώνει. Ο πρόεδρος λοιπόν ανοίγει τον τελευταίο φάκελο που γράφει: «Ετοίμασε τρεις φακέλους».

Είναι προφανές ότι η παραπάνω ιστορία αρχίζει να «εφαρμόζει» ολοένα και περισσότερο στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Η κοινωνία έχει φτάσει σε ένα σημείο αδιεξόδου: ένας στους πέντε πολίτες φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, το όριο της φτώχειας σπάει κάθε ρεκόρ, τα δημόσια νοσοκομεία διακόπτουν τα χειρουργεία και τις χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης μέσων και η δημόσια παιδεία και τα πανεπιστήμια αγγίζουν τα όρια της ντροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα γνωρίζει αυτά τα προβλήματα και μάλλον γι’ αυτό τον λόγο δεν βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ξέρει επίσης ότι βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου είχε βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2014: Η οικονομία της χώρας πηγαίνει καλύτερα αλλά το επίπεδο ζωής των Ελλήνων δεν καλυτερεύει.

Για να ασχοληθεί και με κάτι άλλο η κοινωνία, η κυβέρνηση αποφάσισε «να ρίξει το φως» στο Σκοπιανό, πιστεύοντας ίσως ότι έτσι θα εκτονωθούν οι Ελληνες. Αλλά την ώρα που η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις προκλητικές – απειλητικές δηλώσεις ενάντια στη χώρα μας και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει «Μακεδόνας» εν μέσω της διαπραγμάτευσης και δίπλα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Και μάλλον έφτασε η στιγμή για τον Πρωθυπουργό ν’ ανοίξει τον «τρίτο φάκελο», για να ετοιμάσει τους δικούς του τρεις φακέλους για τον επόμενο.