Τον περασμένο Μάιο, λίγους μήνες αφότου είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό «GQ» Μοντέλο της Χρονιάς, η Μπέλα Χαντίντ τράβηξε μερικές σέλφι ενώ κάπνιζε μαζί με άλλες σταρ στις τουαλέτες του Met. Εγινε θόρυβος, τα κορίτσια είχαν και ποινική ευθύνη. «Οταν νέοι άνθρωποι βλέπουν διασημότητες να καπνίζουν και να παραβιάζουν τον νόμο, είναι ισχυρό το πλήγμα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τους κινδύνους του καπνίσματος», δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης.

Η Χαντίντ το πήρε προσωπικά. Και δύο μήνες αργότερα ανέβασε μια φωτογραφία της στο Instagram με τη λεζάντα «Το ‘κοψα». Ακολούθησε ένα άλλο διάσημο μοντέλο, η Κένταλ Τζένερ, που πόζαρε ολόγυμνη κρατώντας ένα τσιγάρο. Ομως η λεζάντα της υπέροχης ασπρόμαυρης φωτογραφίας έγραφε «Δεν καπνίζω». Το παράδειγμά τους μιμήθηκαν κι άλλες διασημότητες σε όλο τον κόσμο, με τελευταίο τον πρίγκιπα Χάρι που σταμάτησε να καπνίζει για χάρη της μνηστής του. «Οταν στη μάχη συμμετέχουν προσωπικότητες, αποδομείται ευκολότερα η εικόνα ότι το τσιγάρο είναι cool», σημειώνει ο γάλλος πνευμονολόγος Μπερτράν Ντοτζενμπέργκ.

Τα τελευταία στοιχεία από μια πανελλαδική έρευνα δείχνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία κατά 9,6%, που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, όμως, το 97% δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί σε χώρους όπου καπνίζουν παρότι απαγορεύεται. Ακόμη λοιπόν κι αν η μείωση των θεριακλήδων είναι πραγματική, η ανάγκη να γίνει σεβαστός ο αντικαπνιστικός νόμος –όπως παντού στον κόσμο –είναι επείγουσα.

Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Υγείας επανεξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια παλιά εγκύκλιο με κάτι εξωπραγματικά πρόστιμα, πασπαλίζοντάς την με εκκλήσεις για «επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης». Φυσικά δεν θα γίνει και πάλι τίποτα. Για να βρεις άκαπνο χώρο πρέπει να ψάχνεις τα εξειδικευμένα apps, γνωρίζοντας και πάλι ότι κάποια στιγμή ο σερβιτόρος θα σε ρωτήσει αν σε πειράζει να καπνίσουν στο διπλανό τραπέζι.

Ισως ήρθε λοιπόν η ώρα να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα το lifestyle προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τόσο των ενεργητικών όσο και των παθητικών καπνιστών. Οι συνεργάτες του Ανδρέα Ξανθού θα πρέπει να βρουν ένα πειστικό μοντέλο, που να έχει τακτική παρουσία στην τηλεόραση, αρκετούς followers στο Instagram και να έχει κόψει πρόσφατα, ή να σκέπτεται να κόψει, το κάπνισμα. Η στήλη έχει μερικές ιδέες, αλλά δεν είναι σωστό να τις δημοσιοποιήσει.

Θα υπάρξουν ασφαλώς αντιδράσεις. Θα καταγγελθούν και πάλι οι διώξεις των καπνιστών εν μέσω κρίσης. Κάποιος θα θυμηθεί τους στίχους που τραγουδούσε ο Σερζ Γκενσμπούρ το 1980: «Ο Θεός καπνίζει πούρα/ Εκείνος μου είπε/ Οτι το κάπνισμα οδηγεί στον Παράδεισο». Μόνο που η Κατρίν Ντενέβ του απαντούσε ότι αυτό που έλαμπε στα μάτια της δεν ήταν η καύτρα του τσιγάρου, αλλά η φλόγα του έρωτα…