Στην ελπίδα ότι στα Σκόπια κάτι θα γίνει τελικά και θα μπλοκάρει η διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα βασίζουν πλέον ορισμένοι δικοί μας τη στρατηγική τους. Τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα συνομιλώντας το Σάββατο αλλά και χθες με διαφόρους από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά όπως θα εξηγήσω εν συνεχεία, μάλλον σε λάθος κατεύθυνση κινούνται.

Εξι είναι τα κλειδιά για τη λύση και τα μεταφέρω όσο πιο απλουστευμένα γίνεται με βάση αυτά που ανέλυσε ο πρόεδρος Αλέξης στους συνομιλητές του:

1 Ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη σε σχέση με το όνομα είναι ότι η γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί παντού και για όλα σλάβικη ονομασία. Οχι μεταφρασμένη στα αγγλικά. Σλάβικη καθαρά. Με τη λέξη Μακεδονία μέσα. Δεδομένο.

2 Η γλώσσα τους θα αναφέρεται ως σλάβικη και όχι μακεδονική και η εθνικότητα στα διαβατήρια και στα επίσημα έγγραφα θα είναι περιγραφική. Παράδειγμα: «λαός της Νόβα Μακεντόνσκα».

3 Δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένα Σύνταγμα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το πρόβλημα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Γιατί πολύ απλά το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν αναφέρει τίποτε περισσότερο (στο επίμαχο άρθρο 49) απ’ ό,τι αναφέρει το άρθρο 111 στο ελληνικό Σύνταγμα –περί προστασίας των ομογενών. Αυτό που θα γίνει είναι να προστεθεί ως ακροτελεύτιο άρθρο στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ρητή αναφορά στην πιστή τήρηση και εφαρμογή των διακηρύξεων του ΟΗΕ για την αποφυγή πράξεων εχθρικών προς τους γειτονικούς λαούς με αφορμή διεκδικήσεις αυτού του τύπου.

4 Δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ΤΩΡΑ το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να γίνει στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία και εκκινήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση, αυτομάτως θα τρέχει και ο χρόνος για την κατάργηση των αλυτρωτικών επιδιώξεων. Τυχόν διακοπή της διαδικασίας αυτής θα σημαίνει αυτομάτως και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

5 Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν από το Πάσχα, και εδώ, και στους γείτονες. Αν δεν γίνει εφικτό αυτό, τότε μοιραία θα πάμε ένα χρόνο πίσω. Οι εξελίξεις περί το Σκοπιανό στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Ο Ζάεφ δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή ή θα πάει σε δημοψήφισμα τύπου… Τσίπρα, και με ερώτημα του είδους «θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρώπη, να γίνουμε ευρωπαίοι πολίτες και να τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια σας ή θέλετε να επιμένουμε σε αυτή τη βλακεία με το όνομα;».

6 Σε εμάς εδώ ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ούτε δημοψήφισμα σκέφτεται ο Τσίπρας. Ολα στη Βουλή θα γίνουν, εκτός πια σοβαρού απροόπτου…

Οσα σταχυολόγησα από τις συνομιλίες που είχα είναι τα προαναφερόμενα. Νομίζω ότι καλύπτουν πλήρως τα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Δεν πέφτει

Φυσικά, ρώτησα και για το πώς συμπεριφέρθηκε στους αρχηγούς ο πρόεδρος Αλέξης. Μου ειπώθηκε ότι εμφανίστηκε κατά τις συναντήσεις «σοβαρός και μετρημένος» και καθόλου βέβαιος ότι «έσκισε πάλι».

«Δεν εξέπεμπε το γνωστό αλαζονικό ύφος», μου αναφέρθηκε, αλλά έδειξε ότι «το έχει». Ποιο έχει; Τη λύση.

Θα πάρουμε τώρα τα πράγματα με τη σειρά γιατί δεν θέλω να μπερδευτεί κανένας και γιατί βαρέθηκα όλο το Σ/Κ να διαβάζω (και να ακούω) πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και το απίθανο ότι «ο Τσίπρας θα πέσει εξαιτίας του Σκοπιανού, που δεν θα περάσει στη Βουλή».

Ο Τσίπρας δεν πέφτει με τίποτε, εξαιτίας του Σκοπιανού, ενημερώνω όσους έχουν στηρίξει τη στρατηγική τους στη διάσπαση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού λόγω της διαφωνίας Καμμένου, εξαιτίας μιας λύσης που θα φέρει στη Βουλή ο πρόεδρος Αλέξης. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε σε τινές των πολιτικών αρχηγών, διαθέτει ΗΔΗ πλειοψηφία για να περάσει ό,τι χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή χωρίς να κινδυνεύσει.

Διαθέτει 145 έδρες και έχει εξασφαλίσει (προσέξτε με παρακαλώ) τρεις ψήφους από τους ΑΝΕΛ, δύο από τους βουλευτές του Λεβέντη και επιπλέον θα πάρει και δυο ή τρεις ψήφους από τους ανεξάρτητους –επίσης εξασφαλισμένους.

Αρα, από αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα δεν πέφτει!

Ψηφοθηρική αποχώρηση

Αν υπάρχει ζήτημα για τον πρόεδρο Αλέξη και τη διακυβέρνησή του, αυτό θα προκύψει ΜΕΤΑ το πέρασμα τής (όποιας) συμφωνίας από τη Βουλή, με τον τρόπο που προανέφερα, και με δεδομένη την άρνηση του Καμμένου να την αποδεχθεί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης, που ρωτήθηκε το Σάββατο από τους συνομιλητές του αν τον φοβάται (τον Καμμένο), δήλωσε σε αυτούς ότι ο άλλος τον έχει διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε σε δυο εξ αυτών,

«ποτέ δεν είσαι σίγουρος».

Και καλά κάνει θα προσθέσω: με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά εκτός Βουλής τους ΑΝΕΛ, ο (συν)εταίρος του είμαι βέβαιος ότι αν διαπιστώσει από τα συλλαλητήρια κ.λπ. πως υπάρχει άνοιγμα στον εθνικιστικό χώρο, προφανώς θα επιχειρήσει ένα «γιουρούσι» σε αυτόν, φορώντας εκείνες τις υπέροχες χακί στολές με τις οποίες κατά καιρούς μάς έχει εντυπωσιάσει.

Και ο μόνος τρόπος να το κάνει δεν είναι προφανώς να παρελάσει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη ένα πρωινό Κυριακής τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και τον Τέρενς τον φίλο μου να τον συνοδεύει στα ντραμς, αλλά αποχωρώντας από την κυβέρνηση και καταγγέλλοντας τον Τσίπρα ως προδότη.

Είναι μια πιθανή εκδοχή των εξελίξεων, την οποία καταθέτω εδώ, όπως εμμέσως την παραδέχθηκε και ο πρόεδρος Αλέξης σε τινές των συνομιλητών του το Σάββατο, μαζί με τον φόβο του ότι κάπως έτσι θα στραβώσει το πράγμα γι’ αυτόν…

Ο γύρος των ΗΠΑ…

Αυτά είναι! Μία ολόκληρη εβδομάδα, την επομένη, θα απουσιάζει από την Ελλάδα ο υπουργός ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ, ο υπουργός του τίποτα όπως έχω κατ’ επανάληψιν αναλύσει, κύριος Παππάς, και ο λόγος είναι ότι θα περιοδεύσει απ’ άκρου εις άκρον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισήμως το ταξίδι, λέει, γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης 2018 (όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ). Εχει δε ως στόχο την προσέλκυση και τη συμμετοχή σημαντικών αμερικανικών εταιρειών ως εκθετών και επίσης να ενημερωθούν διά ζώσης μεγάλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα για τις πρόσφατες ρυθμίσεις κινητροδότησης οι οποίες νομοθετήθηκαν από το υπουργείο.

Παρακάμπτω εντελώς τη συμβολή του υπουργού στην ανανέωση της ελληνικής γλώσσας με όρους όπως «κινητροδότηση» και στέκομαι σε αυτό καθ’ εαυτό το ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός και οι συνοδοί του θα επισκεφθούν Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον! Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για έναν αληθινά φανταστικό γύρο των ΗΠΑ μέσα σε μία εβδομάδα (και ίσως και κάτι παραπάνω με τα πηγαινέλα). Φυσικά, δημοσία δαπάνη.

Οφείλω, ειλικρινά, να συγχαρώ και τον υπουργό και την ακολουθία του για την ευρηματικότητα, αλλά και τη φαντασία που διαθέτουν, ιδιότητες που ασφαλώς τους βοήθησαν να οργανώσουν ένα ταξίδι το οποίο δύσκολα οργανώνει ακόμη και ο πιο ψαγμένος ταξιδιωτικός οργανισμός –ακτές Ειρηνικού μέχρι ανατολικές ακτές μέσα σε μια εβδομάδα; Καλά αυτό, απλά, δεν υπάρχει!

… και η λυπητερή

Στο ίδιο ταξίδι, τα αποτελέσματα του οποίου προφανώς θα περιμένουμε με ζωηρή αγωνία και έκδηλο ενδιαφέρον, μια που ο κύριος υπουργός Παππάς από σεμνότητα, προφανώς, απέφυγε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε να αναφέρει ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί οι »μεγάλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα» με τους οποίους θα συναντηθεί και θα ενημερώσει «διά ζώσης», θα συνοδεύεται, λέει, από τους ακόλουθους (κατά κυριολεξία) κυρίους: Λευτέρη Κρέτσο (γεν. γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), Βασίλη Μαγκλάρα (γεν. γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), Στέλιο Ράλλη (γεν. γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής) και Γιώργο Χριστοφορίδη (πρώην εκδότη του «Χωνιού» και νυν ειδικό σύμβουλο του υπουργού).

Φαντάζομαι, όταν με το καλό επιστρέψουν από αυτή την υπέροχη επιχείρηση «ανακαλύπτω κι εγώ την Αμερική», να μας ενημερώσουν φυσικά για τα αποτελέσματα και δευτερευόντως για το πόσο μας κόστισε….