Εχω αναφερθεί κατά καιρούς στο πόσο «επιστήμονες» είναι οι συριζαίοι στην επικοινωνία και στον τρόπο που χειρίζονται τα social media. Εχω μιλήσει και για τους μηχανισμούς που είχαν στήσει προεκλογικά και χρησιμοποίησαν κατά κόρον και μετεκλογικά (φθίνει τώρα κάπως το πράγμα, πρέπει να πω) προκειμένου να απαξιώσουν, φθείρουν, ακόμη και να εκτελέσουν πολιτικά, κοινωνικά, επαγγελματικά χαρακτήρες που δεν τους αποθεώνουν (πληροφορίες εντός…).

Η ιστορία που θα διηγηθώ όμως, και την οποία πληροφορήθηκα εσχάτως, πηγαίνει το πράγμα δυο βήματα παρακάτω. Το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το πράγμα. Πιο ιντριγκαδόρικο. Πιο κοντά σε καταστάσεις που μόνο σε έργα έχουμε παρακολουθήσει. Και κυρίως, πιο σημαντικό για όλους εμάς που νομίζουμε ότι ασχολούμενοι με τα social media κάνουμε την πλάκα μας και δεν τρέχει τίποτε. Τρέχει. Και είναι σοβαρό. Προσέξτε παρακαλώ:

– Σύμβουλος υπουργού, προερχόμενος από το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο, δραστήριος «εργάτης» των social media, και ειδικά του facebook, διαβάζει κάποια στιγμή μια ανάρτηση πρώην συντρόφου του, ολίγον επικριτική για τη συριζοκατάσταση και ειδικά για τον πρόεδρο Τσίπρα. Του αρέσει και κάνει like.

Καλά ώς εδώ; Καλά. Η συνέχεια ωστόσο είναι ανώτερη πάσης περιγραφής. Μετά διήμερο ο σύμβουλος καλείται από τον υπουργό του. Εχει μπροστά του κάτι φωτοτυπίες. Σε ύφος σχεδόν ανακριτικό ερωτάται (ο σύμβουλος) αν έχει λογαριασμό στο facebook. Στην καταφατική απάντηση του άλλου, ερωτάται αν ένας λογαριασμός τάδε με το όνομά του τού ανήκει ή είναι ψεύτικος. Στη νέα καταφατική απάντηση του συμβούλου, ο υπουργός τού ζητάει επιμόνως να απαντήσει για ποιο λόγο έκανε like στην ανάρτηση η οποία «είναι κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».

Κάτι ψελλίζει ο άνθρωπος του είδους »κύριε υπουργέ, εντάξει δεν λέει και τίποτε κακό η ανάρτηση», αλλά ο άλλος γίνεται έξαλλος: «να αναιρέσεις αμέσως το like και μετά θα τα πούμε εμείς οι δυο πια»…

Big Βrother

Και ιδού τώρα το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας: ο σύμβουλος δεν αναιρεί το like, ο υπουργός δεν τον καλεί στο γραφείο του, τον καλεί όμως ο διευθυντής του. «Εχω εντολή να σου πω να παραδώσεις τις εκκρεμότητες που έχεις και να αποχωρήσεις από το γραφείο του υπουργού».

Ο άνθρωπος πέφτει από τα σύννεφα. Ρωτάει «γιατί», και η απάντηση τον αφήνει… κάγκελο:

«Ρε συ, σου ζήτησε να κάνεις αναίρεση το like και δεν το έκανες. Εχει πρόβλημα».

Τι πρόβλημα;

– Του το ζήτησαν από κάτω, οι άλλοι.

– Και πού ξέρουν οι «κάτω» ότι δεν έκανα την αναίρεση του like;

– Πλάκα μου κάνεις; Αφού τα βλέπουν όλα. Εκείνοι τον ειδοποίησαν όταν έκανες το like στην ανάρτηση του φίλου σου. Σιγά μην ο …(ανέφερε το όνομα του υπουργού) ασχολείται με το facebook. Από κάτω τού το είπαν, και του έστειλαν και τις φωτοτυπίες. Λυπάμαι, πρέπει να φύγεις.

Big Βrother. Μεγάλος Αδερφός, κανονικά. Και προσοχή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ…

Νωρίς το θυμήθηκαν

Πλάκα δεν είναι επίσης το γεγονός ότι φτάσαμε Σάββατο, συμπληρώθηκαν δεκαπέντε ημέρες από τότε που άνοιξε, όπως άνοιξε, το Σκοπιανό και ο Πρωθυπουργός ακόμη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επί των εξελίξεων.

Ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου μού είπε χθες το μεσημέρι ότι αυτό θα γίνει σήμερα.

«Κλείνει κι αυτή η εκκρεμότητα, για να μην μας λένε ότι δεν τους ενημερώνουμε», μου είπε ο δικός μου σε πρώτο ενικό, δείγμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου το έχουν πάρει πολύ προσωπικά το θέμα πλέον.

Ηθελα να του ανταπαντήσω ότι εντάξει, μην τρελαίνονται κιόλας, πρώτα ενημέρωσε την Εκκλησία και έπειτα από μια εβδομάδα αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει και τους αρχηγούς, αλλά δεν το έκανα.

Επανάληψη

Σκοπίμως. Και για να μην τον τσαντίσω και τον χάσω από πελάτη, και γιατί, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αυτό είναι εν μέρει σωστό. Το ακριβές είναι ότι δεν έχει ενημερώσει ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι έχει ενημερώσει δύο τουλάχιστον. Τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση, τον οποίο ενημέρωσε άμα τη αφίξει του από το Νταβός, διότι πώς να συνεχίσει και ο άλλος να στηρίζει άμα δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται;

Και ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό (αυτή είναι δική μου αποκάλυψη) είναι ο κύριος … Κοτζιάς, ο υπουργός ο οποίος ηγείται της πολιτικής κίνησης Πράττω –ποτέ δεν καταλαβαίνω γιατί επικρίνεται ο Πρωθυπουργός ότι δεν έχει ενημερώσει ακόμη ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς αρχηγούς. Μερικούς ναι, δεν τους έχει ενημερώσει.

Υπ’ αυτήν την έννοια και για το γελοίον του πράγματος, όπως αυτό καταγράφεται νομίζω ανάγλυφα από τα προηγούμενα, φυσικά και δικαιώνεται ο πρόεδρος Κυριάκος ο οποίος θα προσέλθει στην ενημέρωση Τσίπρα για το Σκοπιανό με πολλούς αστερίσκους και πολλά εάν και εφόσον. Είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λογικά θα έπρεπε τουλάχιστον αυτός να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό ΠΡΙΝ τη διαδικασία του Νταβός, και, αντί γι’ αυτό, καλείται να ενημερωθεί υποτίθεται για πράγματα τα οποία είτε έχουν διαρρεύσει μέσω του Τύπου είτε τα έχει πληροφορηθεί από τους δικούς του μηχανισμούς στο υπουργείο των Εξωτερικών. Δηλαδή, θα πάει να ακούσει μια επανάληψη. Ωραία. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή…

Η επέτειος

Οσο για τον Πρόεδρο Προκόπη της Δημοκρατίας, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι θα τον είχε ενημερώσει αυτοπροσώπως ο πρόεδρος Αλέξης άμα τη αφίξει του. Οτι δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να πάει χθες το απόγευμα, μια ευθύνη την έχει και ο Πρόεδρος Προκόπης επ’ αυτού. Μετέβη το πρωί στο εξωτικό Αίγιο προκειμένου να παρευρεθεί στην πρώτη εκδήλωση για την επέτειο της μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας, τον Ιανουάριο του 1821, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική της Επανάστασης.

Πήγε εκεί, πρώτον, διότι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και, δεύτερον, διότι εκείνος, με την υπογραφή του, καθιέρωσε ως εθνική επέτειο τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας –ένα εν πολλοίς άγνωστο ιστορικό γεγονός.

Μετά κάτι παράσημα, κάτι λόγοι, ένα γεύμα, κάπως έτσι φτάσαμε στο να μη σπεύσει ο πρόεδρος Αλέξης στον Πρόεδρο Προκόπη προς ενημέρωσή του και να φτάσουμε απόγευμα χθες. Τώρα τα γνωρίζετε όλα.

Μας έβαλαν τα γυαλιά

Στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, όπου υποτίθεται ότι δεν είναι τόσο αναπτυγμένοι οι θεσμοί και η δημοκρατία τους έχει σοβαρά ελλείμματα, ο Ζάεφ όχι μόνο έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς του κρατιδίου αλλά επίσης για σήμερα συγκαλεί Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Εμείς εδώ, που υποτίθεται ότι η δημοκρατία μας είναι προηγμένη, λειτουργούσα αψόγως και οι θεσμοί της προοδευτικοί και σε πλήρη διάταξη, παρακολουθούμε τα απίθανα παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μαζί τους. Ως συνήθως…