Ας κάνω μια μικρή υπέρβαση. Είμαι Γάλλος, φιλοευρωπαίος και αριστερός. Ως Γάλλος, είμαι φυσικά και φιλέλληνας. Δηλαδή αγαπώ εξ ορισμού κάθε τι ελληνικό, από τον Ομηρο μέχρι τη φέτα. Και ως γάλλος αριστερός, θεωρώ ότι για την ελληνική κρίση φταίει η λιτότητα. Οπως επίσης ότι οι Ελληνες προσπάθησαν να δείξουν έναν άλλο δρόμο, αλλά τους έλιωσε η μπότα των δανειστών.

Ποιος είναι ο ήρωάς μου; Πριν από τρία χρόνια, ο Τσίπρας. Τώρα, ο Βαρουφάκης. Ο αιρετικός που είπε ΟΧΙ και επέμεινε, αλλά τον πρόδωσαν οι σύντροφοί του. Ο αντάρτης που δεν το βάζει κάτω, και μετά την αποτυχία του να αλλάξει την Ελλάδα ίδρυσε ένα κίνημα για να αλλάξει την Ευρώπη. Κάθε τόσο διαβάζω επικές συνεντεύξεις του στον γαλλικό Τύπο –είναι φανερό ότι οι γάλλοι δημοσιογράφοι τον αγαπούν ιδιαιτέρως. Και τώρα μαθαίνω ότι συμμάχησε με τον Μπενουά Αμόν, για να λύσουν μαζί όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις κρίσεις: την κρίση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος, την επενδυτική ανεπάρκεια και τη φτώχεια. Ηδη δυσκολεύομαι να συγκρατήσω ένα δάκρυ.

Είναι αλήθεια πως ο Αμόν δεν είναι κανένα σοβαρό μέγεθος. Στις περυσινές προεδρικές εκλογές εξευτελίστηκε. Αλλά ο ήρωάς μου βεβαιώνει πως δεν θα σταματήσει εκεί. Θα απευθυνθεί σε όλους τους προοδευτικούς της Ευρώπης, θα συγκροτήσει ένα διεθνές διευθυντήριο και θα οργανώσει πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Το κίνημά του, λέει σε συνέντευξή του στον Obs, θα περιοδεύει σαν τσίρκο από τη μια πρωτεύουσα στην άλλη. Και τον Ιούλιο θα ψηφίσει το μανιφέστο του.

Κάποιοι έλληνες φίλοι μού λένε ότι ζω στο συννεφάκι μου. Ο Βαρουφάκης, ισχυρίζονται, κόστισε στην ελληνική οικονομία από 80 ως 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι λεονταρισμοί του όχι μόνο έστειλαν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, αλλά κόντεψαν να τη βγάλουν κι από το ευρώ. Ο τύπος έφτασε να μαγνητοφωνεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup! Δεν τους πιστεύω. Εγώ διάβασα το βιβλίο του και το βρήκα συναρπαστικό. Κι εκείνο το «είσαι εντελώς ηλίθιος» που είπε στον Τσίπρα όταν έμαθε ότι συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, το βρήκα χαριτωμένο.

Μεγάλη απογοήτευση τελικά αυτό το παιδί. Πήγε και πούλησε στους Γερμανούς 14 αεροδρόμια για 1,2 δισεκατομμύρια όταν τόσα κοστίζει μόνο το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Πού το ξέρω; Το είπε ο Βαρουφάκης! Είμαι σίγουρος ότι αν δεν τον είχαν αποπέμψει, θα είχε λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας του με τη δαιμόνια ιδέα του για το παράλληλο νόμισμα και τα κουπόνια. Υστερα θα ακολουθούσε όλος ο ευρωπαϊκός Νότος. Κι ας κρατούσαν το ευρώ οι Γερμανοί με τους δορυφόρους τους…

Στον πρώτο γύρο ψήφισα Μελανσόν. Και στον δεύτερο κάθησα σπίτι μου, φυσικά. Αλλά τώρα θα σηκωθώ από τον καναπέ και θα ακολουθήσω κι εγώ το τσίρκο. Yanis for president!