Η ΑΕΚ, όχι επισήμως, αλλά σίγουρα με κάθε άλλον τρόπο που δύναται, γκρινιάζει για τη διαιτησία που είχε στο ματς με την ΑΕΛ από τον Σκουλά, τον διαιτητή από τον Βόλο. Ο Μανώλης Σκουλάς δεν είναι Βολιώτης, από το Ρέθυμνο νομίζω είναι. Πήγε στον Βόλο φοιτητής, του άρεσαν τα τοπικά τσιπουράδικα και οι βόλτες στο Πήλιο κι έμεινε στην εκεί, κατορθώνοντας να προοδεύσει και ως διαιτητής. Τόσο πολύ που φέτος, μολονότι δεν είναι ούτε διεθνής, ούτε ιδιαίτερα έμπειρος, έχει καταφέρει να διευθύνει τα περισσότερα ματς από οποιονδήποτε άλλο διαιτητή. Πιθανότατα γιατί οι άνθρωποι της ΕΠΣ Θεσσαλίας από την οποία προέρχεται λατρεύονται εδώ και δυο χρόνια στην ΕΠΟ: όχι τυχαία διοργάνωσαν πέρυσι και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τη γνωστή αξιοσημείωτη και αξέχαστη επιτυχία.

Βόλος

Ας υποθέσουμε ότι ο Σκουλάς αδίκησε την ΑΕΚ, την οποία μία εβδομάδα πριν βοήθησε ένας άλλος διαιτητής: ο τελών υπό τιμωρία Στυλιαράς. Οι δυο διαιτησίες έχουν νομίζω ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν προβλέψιμες. Πριν τα ματς αρχίσουν, όποιος τα παιγνίδια της ελληνικής διαιτησίας τα παρακολουθεί μπορούσε να περιμένει πως ο μεν Στυλιαράς θα βοηθήσει κομμάτι την ΑΕΚ, ο δε Σκουλάς θα της δείξει ότι αν δεν φτύσει αίμα δεν θα περάσει από τη Λάρισα. Στο Αγρίνιο, από το οποίο προέρχεται ο Στυλιαράς, η ΑΕΚ είναι δημοφιλέστατη: την αναζωογονεί ο αέρας κι όχι τυχαία έριξε στον τοπικό Παναιτωλικό δυο τεσσάρες σε δυο συνεχόμενα εκτός έδρας ματς. Στον Βόλο, αντιθέτως, φυσάει βοριάς. Πολύ δυνατά.

Μετεό

Ομολογώ ότι δεν ξέρω και πολλά για την ελληνική διαιτησία, γνωρίζω όμως κάμποσα για την εξυγίανση της ΕΠΟ και τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Θα σας πω λοιπόν ένα παραμύθι.

Παραμύθι

Μια φορά κι έναν καιρό συμμάχησαν ο Νότος και ο Βορράς για να κατακτήσουν μια ομοσπονδία. Στα πλαίσια της συμμαχίας μοίρασαν τους συμβούλους του βασιλιά: έξι είχε ο Νότος και έξι ο Βορράς. Μόνο που επειδή ήταν κομμάτι απρόσεκτοι, μεταξύ των συμβούλων μπήκανε διάφοροι που δεν θα έπρεπε σύμβουλοι να είναι. Εξέπεσε λοιπόν σε χρόνο ρεκόρ ένας, για λόγους άσχετους με το ποδόσφαιρο, αλλά σοβαρούς κι αντικαταστάθηκε από έναν που ήταν ο πρώτος αναπληρωματικός. Οταν λοιπόν έφυγε ο Ντένης Κουπσίδης, το 6-6 έγινε 7-5 υπέρ του Βορρά. Κι επειδή μεταξύ των πέντε που απέμειναν στους Νότιους ήταν και μερικοί που πάνε όπου φυσάει, μόλις φύσηξε έρωτας βοριάς, που λέει και το τραγούδι, κάνα δυο φύγανε από τον Νότο και πήγαν κι αυτοί με τον Βορρά. Και το 7-5 είναι σήμερα 9-3 –μπορεί και 10-2.

Θέματα

Κάποιος θα περίμενε ότι ο Νότος θα έθετε θέματα ισορροπιών, αφού η συμμαχία έσπασε πριν καλά καλά το θεάρεστο έργο της ξεκινήσει, αλλά πώς να το κάνει αυτό και τι να κερδίσει; Από το να αρχίσει να γκρινιάζει γιατί δεν είναι πλέον παντοδύναμος σύμμαχος, ο Νότος συνέχισε να κάθεται φρόνιμα ελπίζοντας πως κάτι θα υπάρξει και για δαύτον: κάπως έτσι συνέβη και κάπως έτσι προέκυψε ο Στυλιαράς. Αλλά ο μη καταλογισμός πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ έφερε την τιμωρία του διαιτητή από το Αγρίνιο και την παρουσία του Σκουλά στο ματς στη Λάρισα. Και το 0-0 ήρθε απλά: ο Σκουλάς δεν χρειάστηκε να κάνει τους ηρωισμούς του Αχιλλέα για να το φέρει –απλά έδειξε λίγη αυστηρότητα παραπάνω. Τώρα, αν χάλασε και καμιά φιλία δεν έγινε και κάτι. Θα βρεθούν άλλες.

Δουλειά

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός ζήτησε διαιτητές από τη FIFA για τα ματς με την ΑΕΚ στο Κύπελλο και έναν διαιτητή FIFA του στείλανε: τον Σιδηρόπουλο, που δεν μπορεί να λείπει από ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Δεν ξέρω σε ποιον έστειλε ο Ολυμπιακός την επιστολή: τους απεσταλμένους της FIFA πάντως για το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή τον κ. Βασάλο και τον κ. Περέιρα, θα μπορούσε να τους βρει στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Θα ήταν προτιμότερο, αντί να τους στείλει επιστολές, να τους πει ιστορίες για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά ποιος έχει όρεξη ν’ ακούει; Ειδικά ο Περέιρα ενδιαφέρεται να παίρνει τα λεφτά στην ώρα του κι ας μην κάνει, που λέει ο λόγος, καμία δουλειά…

Πετάει

Τέλος, θέλω να πω ότι αν δείτε στον ουρανό της Αθήνας άνθρωπο να πετάει αυτή την εβδομάδα μην παραξενευτείτε: ο ιπτάμενος είναι ο Αλέξης Κούγιας, που καμαρώνει με τον τρόπο του για την ισοπαλία που πήρε η ΑΕΛ από την ΑΕΚ. Θυμίζω ότι πριν από το αντίστοιχο ματς των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο, ο Κούγιας είχε πέσει θύμα επίθεσης σε γνωστό εστιατόριο των νοτίων (και όχι των βορείων…) προαστίων. Τότε του είχε απαγορευτεί να πάει και στο ΟΑΚΑ και δεν πήγε. Αλλά αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, την Κυριακή το βράδυ μάλλον βαρυστομάχιασε…