Υπάρχει μια στιγμή στο παιγνίδι της ΑΕΚ με την ΑΕΛ που καταλαβαίνεις γιατί είναι δύσκολο να αντέξει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ενώ έχει ξεκινήσει το τελευταίο δεκάλεπτο ο Τσιγκρίνσκι αποφασίζει να κατεβάσει ο ίδιος την μπάλα και να τη μεταφέρει στην επίθεση. Από τον πάγκο της ΑΕΚ του φωνάζουν να τα αφήσει αυτά και να γυρίσει στην άμυνα: το κάνουν σε μια στιγμή που η ΑΕΛ ούτε καν βγαίνει από την περιοχή. Η φροντίδα της άμυνας είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Χιμένεθ: είναι η βασική του προτεραιότητα. Η ΑΕΚ όντως δεν έχει χάσει κανένα ματς με διαφορά δύο γκολ φέτος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά χωρίς να παίρνεις το παραμικρό ρίσκο είναι δύσκολο να ανοίξεις μια κλειστή άμυνα παίζοντας εκτός έδρας. Με τρία μόνο σουτ προς την αντίπαλη εστία και καμία μεγάλη ευκαιρία, η ΑΕΚ στραβοπάτησε στη Λάρισα, δείχνοντας την ίδια δυσκολία που είχαμε δει και στο ματς με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ.

Εύκολα

Ο αριθμός των ευκαιριών δεν καθορίζει βέβαια και το πόσα γκολ θα πετύχει μια ομάδα. Ο ΠΑΟΚ π.χ. στο πρώτο ημίχρονο με αντίπαλο τον Απόλλωνα ευκαιρίες έκανε όλες κι όλες τρεις, όμως προηγήθηκε με 2-0 γιατί απέναντί του δεν υπήρχε μια κανονική ομάδα, αλλά το φάντασμά της. Στη φάση του 1-0 που πετυχαίνει ο Μακ, ο Τσουκαλάς κάνει ένα λάθος που δύσκολα βλέπεις σε ματς αλάνας. Το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ είναι αυτογκόλ του Κονέ, που μάλιστα δεν πιέζεται από κανέναν. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, στην άδεια λόγω του συλλαλητηρίου Τούμπα, έπαιξε καλύτερα αλλά βρήκε το 3-0 μόλις στο 91′ όταν ο Απόλλωνας έμεινε με δέκα παίκτες: ο Πρίγιοβιτς συνέχισε να σκοράρει στην Τούμπα κι αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των μνηστήρων του. Ο ΠΑΟΚ περιμένει μια σοβαρή πρόταση για αυτόν καιρό τώρα.

Καρίμ

Στο 3-0 του ΠΑΟΚ απάντησε με ένα δικό του 3-0 κι ο ξανά πρωτοπόρος Ολυμπιακός. Ο Ανσαριφάρντ με ένα πέναλτι-γκολ και μια κοντινή κεφαλιά από μια υπέροχη σέντρα του Φιγκέιρας (αλήθεια, γιατί πρέπει να φύγει;) νίκησε δυο φορές τον τερματοφύλακα της Ξάνθης Ζίφκοβιτς, που στο πρώτο ημίχρονο κράτησε σχεδόν μόνος το σκορ στο 1-0 κάνοντας τουλάχιστον τρεις μεγάλες επεμβάσεις. Το τρίτο γκολ, του Φορτούνη, ήρθε όπως το δεύτερο γκολ εναντίον της Λαμίας, έξι μέρες πριν: οι επιθετικοί πρέσαραν, η άμυνα της Ξάνθης υποχρεώθηκε σε λάθος, ο Φορτούνης το τιμώρησε. Σιγά σιγά το χέρι του Γκαρσία φαίνεται, αν και είμαστε ακόμα πολύ νωρίς. Φαίνεται επίσης και η χρησιμότητα του Μιραλάς, που από ατυχία δεν βρήκε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα μετά την επιστροφή του: η αντίπαλη άμυνα απλώνεται για να τον περιορίσει, ο Καρίμ και ο Φορτούνης βρίσκουν πιο πολλούς χώρους, το ταμπούρωμα του αντιπάλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τα ματς με την ΑΕΚ και τον Αστέρα που ακολουθούν έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Αντίδραση

Αν κάτι αληθινά ενδιαφέρον είδαμε αυτή την αγωνιστική ήταν η αντίδραση του Παναθηναϊκού μετά την ήττα στη Λιβαδειά. Η Κέρκυρα, που έχει δεχθεί τουλάχιστον τρία γκολ στα επτά τελευταία της παιγνίδια στο πρωτάθλημα, απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί μια κανονική ομάδα, αλλά αυτό δεν μειώνει την καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού, που επιτέλους στηρίχθηκε σε ποδοσφαιριστές που θέλουν να φοράνε τη φανέλα του. Στα πολλά που έχουν συμβεί στον ΠΑΟ φέτος υπήρξε και η αγωνιώδης προσπάθεια του Μαρίνου Ουζουνίδη να αποδείξει ότι οι καλοκαιρινές μεταγραφές που έκανε ο μάνατζέρ του Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος υπήρξαν σπουδαίες: μόνο τέτοιες δεν ήταν και το είδαμε στο γήπεδο. Απέναντι στην Κέρκυρα, ένας Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε με βασικούς όπως ο Δώνης, ο Χατζηγιοβάνης, ο Τζανδάρης, ο Οικονόμου κι ο ξεχασμένος Γιόχανσον, έδειξε, αν μη τι άλλο, καρδιά και ψυχή. Ο Βιγιαφάνιες έκανε τη διαφορά, ο Ουζουνίδης έδωσε χρόνο συμμετοχής και σε παιδάκια όπως ο Στάικος και ο Κουντουριώτης, κι ο κόσμος έφυγε ευχαριστημένος έπειτα από καιρό βλέποντας ότι υπάρχει μέλλον. Στον Ουζουνίδη, που αποθεώθηκε, σίγουρα ταιριάζει περισσότερο ο ρόλος του παιδαγωγού από αυτόν του υπερμάνατζερ…

Γκρίνιες

Ηταν μια αγωνιστική στην οποία δεν έλειψαν οι γκρίνιες για τη διαιτησία. Ο Αστέρας Τρίπολης έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι έπεσε θύμα κλοπής στη Λαμία: ο Καραγιάννης, σκόρερ των γηπεδούχων, χρησιμοποιεί το χέρι του για να κλέψει την μπάλα από τον τερματοφύλακα με τρόπο που θα ζήλευε και ο Καλάθης. Η ΑΕΚ, διά μέσου των πάντα χρήσιμων οπαδικών της εντύπων, γκρινιάζει για τη διαιτησία του Σκουλά. Οποιος θέλει να μάθει γιατί ο βολιώτης διαιτητής την αντιμετώπισε κομμάτι εχθρικά, ας ρωτήσει την Ποδοσφαιρική Ενωση του Βόλου, πρωταγωνίστρια στις διαδικασίες της περίφημης «εξυγίανσης». Ολο και κάποιον φίλο θα έχει στον Βόλο να μάθει τι ακριβώς έγινε…