Χτίζουν σερί

Τα σερί δείχνουν τον δρόμο για τον τίτλο. Με την ΑΕΚ να χάνει λάδια (δεύτερο 0-0 μετά τον Απόλλωνα στη Λάρισα), Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ χτίζουν τα δικά τους σερί. Δείχνοντας αμφότεροι τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που απαιτεί ο πρωταθλητισμός. Οι Ερυθρόλευκοι με σταθερούς πρωταγωνιστές τους Ανσαριφάρντ, Φορτούνη (δύο γκολ ο πρώτος, γκολ και κερδισμένο πέναλτι ο δεύτερος) με το 3-0 επί της Ξάνθης έφτασαν τις εννιά συνεχόμενες νίκες, με συντελεστή τερμάτων 26-5. Ο ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ επί του Απόλλωνα διατήρησε το απόλυτο στην Τούμπα κι έκανε το έξι στα έξι με 19-0 τέρματα. Εγινε η κούρσα του πρωταθλητισμού από τρεις για δύο; Δεν μπορείς να το πεις από τώρα. Πριν η ΑΕΚ δηλαδή παίξει τα ρέστα της, την άλλη Κυριακή στο Καραϊσκάκης. Οι βαθμοί ωστόσο που χάνονται στον δεύτερο γύρο, δύσκολα αναπληρώνονται στη συνέχεια. Πριν αρχίσουν λοιπόν τα ντέρμπι, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τον πρωταθλητή, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δείχνουν να έχουν προβάδισμα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη βαθμολογία.

Ανεβάζεις από τις Ακαδημίες

Η ΑΕΚ, για να μην την αδικούμε, έχει κι αυτή το δικό της σερί. Αήττητη σε 17 παιχνίδια, αλλά ο πρωταθλητισμός απαιτεί νίκες. Και προϋπόθεση για τις νίκες είναι η ποιότητα. Ντόρτια ο Παναθηναϊκός στην Κέρκυρα. Με επιθετικό δίδυμο Δώνη – Χατζηγιοβάνη και τον Βιγιαφάνιες (φωτογραφία) βεβαίως να τους ταΐζει από πίσω. Και γιατί όχι; Το ότι ψάχνανε στους Πράσινους για επιθετικό, ήταν για το θέατρο των Σκιών; Να έπαιρνε ο Παναθηναϊκός σέντερ φορ, να τον κάνει τι; Για να αυξήσει τα χρέη του; Αγωνιστικοί στόχοι δεν υπάρχουν. Για να υποβιβαστεί δεν υποβιβάζεται. Για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω δεν γίνεται. Ανεβάζεις λοιπόν ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες και πορεύεσαι. Κι όσοι και οποίοι βγουν. Μονόδρομος είναι αυτή η επιλογή στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Και για οικονομικούς, αλλά και για αγωνιστικούς λόγους.

Αυτή τη στάνη έχουμε

Σχετικά με τους δύο βαθμούς που άφησε η ΑΕΚ στη Λάρισα, ισχύει αυτό που έχει πει τον περασμένο αιώνα ο Δ. Μελισσανίδης: «Αυτή τη στάνη έχουμε, αυτό το τυρί βγάζει». Η ΑΕΚ έχασε Μάνταλο – Γιόχανσον και πάει να πάρει πρωτάθλημα με τον 35άρη Μασούντ από τον Πανιώνιο και τον κόστους 130.000 ευρώ Μοράν; Στραβώνει το ματς στο AEL FC Arena. Ποιους επιθετικούς είχε στον πάγκο ο Χιμένεθ (φωτογραφία) για να μπούνε μέσα; Τον Κλωναρίδη και τον Γιακουμάκη; Σοβαροί να είμαστε. Και δέχθηκε και κριτική μάλιστα ο Ισπανός επειδή έβαλε τον Γιακουμάκη στο 90′. Ποιος τον έχει δει να παίζει; Και δεν λέμε για πέρυσι στον Πλατανιά. Φέτος στην ΑΕΚ, σε 106 λεπτά συμμετοχής, έχει μία τελική και μηδέν γκολ. Πέρα όμως από τις κραχτές αδυναμίες του ρόστερ (εξτρέμ ο Κανένας κ.λπ.) υπάρχει αυτό καθαυτό το ποδόσφαιρο. Οκτώ τελικές, μία μόνο εντός περιοχής. Στις προπονήσεις δηλαδή στα Σπάτα, αυτή τη δουλειά κάνουνε; Παίρνουνε φόρα, σουτάρουνε και βρίσκουνε πότε το τέρμα, πότε τα περιστέρια;

Στον γάμοτου Καραγκιόζη

Τα στατιστικά είναι εξωπραγματικά. Σε συνολικά 241 τελικές, η ΑΕΚ έχει 75 εντός περιοχής, 37 κεφαλιές και 129 σουτ έξω από την περιοχή! (Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα σε 229 τελικές έχει μόλις 65 σουτ εκτός περιοχής, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει 96 σουτ εκτός περιοχής σε 231 τελικές. Οι αριθμοί αυτοί δεν υπάρχουν πουθενά. Ούτε σε ποδόσφαιρο αλάνας. Ο Βαλβέρδε (φωτογραφία) δηλαδή στην Μπαρτσελόνα και ο Γκουαρντιόλα στη Σίτι, που οι επιθετικοί πάνε να μπούνε με την μπάλα στα δίχτυα, είναι κορόιδα; Και το σωστό είναι να σουτάρουνε ο Μπακασέτας κι ο Λάζαρος από 40 μέτρα και να κάνουμε τον σταυρό μας να μπει η μπάλα μέσα; Κάποια μπαίνουνε βέβαια. Στην Αγγλία φέρ’ ειπείν, στα σουτ έξω από την περιοχή μπαίνει γκολ, ένα στα 33. Ο Ρονάλντο βάζει ένα στα είκοσι. Ο Μπακασέτας, ένα στα πόσα θα βάλει; Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό. Και δεν είναι ποδόσφαιρο, γιατί με τα σουτ έξω από την περιοχή (και κατά κανόνα στον γάμο του Καραγκιόζη) χάνονται επιθέσεις. Μία πάσα, μια απόπειρα να βγει μια κάθετη, είναι σαφώς η ορθολογιστική επιλογή. Το σουτ έξω από την περιοχή είναι μπαρμπούτι.

Αξία οι βοηθοί

Ερχεται από την προσεχή σεζόν το VAR. Με τους πονηρούς της πιάτσας να λένε ότι θα πάρουν πολύ μεγαλύτερη αξία οι ορισμοί των βοηθών. Η τεχνολογία, το λάθος του διαιτητή θα το θεραπεύει. Αν ο βοηθός κόψει τον επιθετικό που είναι σε κανονική θέση (όπως τον Λιβάγια στη Λάρισα) η φάση τελειώνει και δεν γυρίζει πίσω με τίποτα.