Στη Θεσσαλονίκη, χθες, συγκεντρώθηκε ο κόσμος της άνω πλατείας. Χρυσαυγίτες, παπάδες, πολιτευτές της λαϊκής Δεξιάς, Καμμένοι, πρόσωπα που από τη χρεοκοπία και μετά κάνουν αντίσταση στην πραγματικότητα, είπαν με έμφαση ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπόθεση φανατισμού και εθελοτυφλίας.

Το χθεσινό συλλαλητήριο δεν ήταν μια εκδήλωση παρενθετική, που θα ξεχαστεί. Αφησε πληγές. Ισως όχι τις μεγάλες πληγές που άφησε το ματαιωμένο από τον εμπνευστή του δημοψήφισμα του 2015, αλλά πάντως πληγές.

Πρώτη και βασική πληγή: ο ελληνικός επιθετικός εθνικισμός, όπως και κάθε είδους ανορθολογισμός, έχει δημοφιλείς αναπαραστάσεις και συνεγερτικά συνθήματα, εύκολα μεταδόσιμα. Την αγανάκτηση που εισέπραξε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολα μπορεί στο μέλλον να την εισπράξουν άλλες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, ακόμα πιο ανορθολογικές. Κι αυτό επειδή είναι οι πολλοί –ακόμα και σε όλα τα κόμματα είναι οι περισσότεροι.

Ετσι, η Χρυσή Αυγή περιμένει, ο Πάνος Καμμένος ψάχνει να βρει το επόμενο παραπειστικό παραμύθι ενώ νέοι μπρουτάλ εκπρόσωποι αναζητούν ρόλο. Και το «ξανθό γένος», ό,τι θεωρείται πιο κοντινό στις ανάδελφες ιδεολογίες που έχουν αναθρέψει η ανάπηρη παιδεία, τα ΜΜΕ και οι βασικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, είναι πάντα εκεί, να εκφράσει τη βαθιά διολίσθηση της χώρας στην καταστροφική εθνική μοναξιά, την οποία αποφύγαμε πολλές φορές από το 2010 χάρη στα Μνημόνια.

Για το χθεσινό συλλαλητήριο, που ανέστησε την εξτρεμιστική Ακροδεξιά, έχει τεράστια ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας. Πίστεψε ότι ανακινώντας, όπως το ανακίνησε, το Μακεδονικό, θα μετέτρεπε σε ρήγματα τις ιδεολογικές ρωγμές που βρίσκονται εν υπνώσει στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν το κατάφερε για την ώρα, ωστόσο δεν θα βγει ούτε η κυβέρνησή του ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Μπορεί χθες να λούφαξαν τα στελέχη του που δεν συμφωνούν με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, ωστόσο ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη εκπατρισμένοι, από τη στιγμή μάλιστα που δεν συμμετέχουν στη νομή του κράτους.

Τέλος, η ηγεσία της ΝΔ, επιτρέποντας στα στελέχη της να πράξουν κατά συνείδηση, κατάφερε ξανά να μην επιτρέψει στις κεντρόφυγες δυνάμεις να εκφραστούν. Προσώρας, όσο το μέτωπο της λογικής εντός της ΝΔ σχεδιάζει το μέλλον, είναι κέρδος. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν βγει πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, οι Τζιτζικώστες κι οι επόμενοι Καραμανλήδες θα ξαναδιεκδικήσουν το κόμμα. Κι η εσχάτη πλάνη θα είναι χείρων της πρώτης.