Χθες ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ διάλεξε έναν έξυπνο τρόπο να βάλει τέλος στη φασαρία που έγινε ανάμεσα στον ποδοσφαιριστή του Ογκνιεν Βράνιες και στη διοίκηση της ομάδας: κάποια στιγμή κι ενώ η προπόνηση της ομάδας είχε ξεκινήσει, ο Ισπανός τη διέκοψε και είπε «κύριοι, ξέχασα να σας παρουσιάσω τον νέο σας συμπαίκτη, λέγεται Βράνιες και θα μας βοηθήσει στη συνέχεια». Ολοι χαμογέλασαν με το χωρατό και η προπόνηση συνεχίστηκε κανονικά. Αλλά το θέμα του Βράνιες θα λήξει μόνο αν η Αντερλεχτ αποφασίσει να μην κάνει νέα πρόταση για την απόκτησή του. Αν την κάνει, προβλέπω πάλι επεισόδια. Για έναν απλό λόγο: γιατί από ό,τι φάνηκε ήδη οι Βέλγοι δίνουν στον ποδοσφαιριστή δυο φορές τα χρήματα που παίρνει στην ΑΕΚ κι αυτός δελεάστηκε.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ

Εχουν κάποια σημασία τα συμβόλαια; Ναι, έχουν, αλλά για τους ποδοσφαιριστές και όχι για τις ομάδες. Οι ομάδες, όσο σοβαρές και σκληρές κι αν είναι διοικητικά, δύσκολα μπορούν να επιβάλουν στους παίκτες τα θέλω τους. Θυμηθείτε τον Ντίντακ, τον Ζέκα και τον Μπεργκ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ντίντακ ήθελε να φύγει κι έφυγε: η ΑΕΚ πήρε μια απλή αποζημίωση. Ο Ζέκα ζητούσε αναπροσαρμογή των αποδοχών του κι ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Ολοι είπαν ότι τα χρήματα που θέλει είναι υπερβολικά. Μόλις βρέθηκε η Κοπεγχάγη και τα έδωσε, ο Κάρλος ανέβασε στο Instagram ένα τραγούδι του Βέρτη, στο μαγαζί του οποίου ήταν τακτικός θαμώνας, δήλωσε ότι θα αγαπάει πάντα τον ΠΑΟ κι έφυγε σαν κύριος: ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό τού έφερε και δύο εκατομμύρια ευρώ. Ο χειρότερος ήταν ο Μπεργκ. Τον είχαν θεό στον Παναθηναϊκό και δικαιολογημένα, αλλά ο Σουηδός ήθελε ένα μεγάλο εφάπαξ στο τέλος της καριέρας του. Πήγε μόνος στη Σαουδική Αραβία, βρήκε ομάδα, γύρισε, απαίτησε να τον αφήσουν να φύγει κι έφυγε. Το συμβόλαιό του είχε ρήτρα. Οι Σαουδάραβες για να τον αποκτήσουν πλήρωσαν λιγότερα. Γιατί είχαν τη συγκατάθεση του παίκτη.

Φυγή

Σημειωτέον η φυγή του Μπεργκ είχε σταθεί αιτία και για τη φυγή του Νίκου Λυμπερόπουλου από τον ΠΑΟ. Ο Λυμπερόπουλος, τότε τεχνικός διευθυντής, είχε ζητήσει από τον τότε πρόεδρο κ. Γιάννη Αλαφούζο δύο μέρες προθεσμία πριν η ομάδα πει το «ναι» στους Αραβες για να φέρει μια πρόταση μεγαλύτερη. Οταν τελείωσε η προθεσμία των 48 ωρών είπε ότι δεν βρήκε πρόταση, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πείσει τον Μπεργκ να μείνει. Ο Αλαφούζος, που είχε καταλάβει πως ο Σουηδός είχε το μυαλό του μόνο στα πετροδόλαρα, άφησε τον Λυμπερόπουλο να φύγει και πούλησε τον Μπεργκ κάνοντας δεκτή την τελευταία προσφορά των Αράβων. Το θυμίζω αυτό γιατί ο Λυμπερόπουλος είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί όσο κανείς να πείσει τον Βράνιες να σεβαστεί το συμβόλαιό του. Ο Λύμπε είναι παιδί που τιμούσε την υπογραφή του και τα συμβόλαιά του. Αλλά δεν είναι όλοι σαν αυτόν κι αυτό είναι καλό να το έχει στα υπόψη του.

Διαρροές

Χθες απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον Μολέντο και ο ΠΑΟΚ. Κανείς δεν έχει καταλάβει αν πρόκειται για πραγματικό αντίο στον Βραζιλιάνο ή για τακτικό ελιγμό του ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του οποίου (δηλαδή ο Λούμπος Μίχελς) θύμωσαν με τις διαρροές του ΠΑΟ περί ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ για τον ποδοσφαιριστή. Ο Μίχελς είπε χθες ότι η μεταγραφή ή θα γίνει με τους όρους του ΠΑΟΚ ή δεν θα γίνει –και κάπως έτσι βγήκε η είδηση της απόσυρσης του ενδιαφέροντος. Την οποία δυσκολεύομαι να πιστέψω –πλην, όμως, έμαθα κάτι που την καθιστά αληθοφανή. Τι έμαθα; Οτι ο Μίχελς είχε απογοητευτεί με τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή.

Λάθος

Στην ιστορία αυτή ο ΠΑΟΚ έκανε αρχικά ένα λάθος: πίστευε πως θα είναι δυσκολότερο να τα βρει με τον Παναθηναϊκό από ό,τι με τον παίκτη. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι έτσι. Ο ΠΑΟ ήθελε από την αρχή χρήματα: ούτε τον Κάτσε ούτε τον Κωνσταντινίδη ούτε κανέναν. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να δώσει δύο παίκτες δανεικούς, για να μην τους έχει ο Ρασβάν Λουτσέσκου στην προπόνηση να μουρμουράνε, κι ο σκοπός του ήταν να δώσει στον ΠΑΟ το πολύ τριακόσια χιλιάρικα. Ομως δεν είχε υπολογίσει καλά τι περίπτωση είναι ο Μολέντο.

Αλέγκρε

Ο Βραζιλιάνος έχει λαμβάνειν κάπου εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ από τον ΠΑΟ. Πράγμα που σημαίνει πως αν πάει από τώρα στην Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε τα χρήματα που θα πάρει για το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν του φτάνουν: επομένως τα χρήματα που ο ΠΑΟΚ τού πρόσφερε δεν τα βρήκε πολλά. Ο Μίχελς προβληματίζεται γιατί ο σκοπός του ήταν να αποκτήσει τώρα τον ποδοσφαιριστή και να τον πείσει στο επόμενο εξάμηνο να συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη και του χρόνου, ακυρώνοντας το προσύμφωνο, που έχει, με τη βραζιλιάνικη ομάδα. Και ξάφνου κατάλαβε πως όλο αυτό που μοιάζει απλό, είναι, όταν μιλάμε για τον Μολέντο, τρομερά περίπλοκο…