Στην Ελλάδα περάσαμε μια εβδομάδα στην οποία πρωταγωνιστής και στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα ήταν ο κ. Κώστας Ζουράρις και το στεατοπυγικό του υποσύστημα. Στην Αγγλία, όπου το ποδόσφαιρο είναι πιο θεαματικό, έζησαν κι αυτοί έναν εξ αποστάσεως μεγάλο καβγά με πρωταγωνιστές τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ζοζέ Μουρίνιο και τον συνάδελφό του Αντόνιο Κόντε, τεχνικό της Τσέλσι. Εχει καμιά σχέση ο καβγάς αυτός με τον αντίστοιχο που προκάλεσε ο Ζουράρις; Φυσικά και έχει.

Καβγάς

Τον Μουρίνιο και τον Κόντε τους έβαλαν να τσακωθούν (ποιοι άλλοι;) οι δημοσιογράφοι. Ολα ξεκίνησαν από ένα βίντεο που μεταδόθηκε σε ένα συνδρομητικό εγγλέζικο κανάλι και στο οποίο έβλεπε κανείς τη συμπεριφορά του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη συμπεριφορά του κόουτς της Τσέλσι σε παράλληλη μετάδοση. Το συμπέρασμα των δημοσιογράφων είναι ότι ο Μουρίνιο έχει με τον καιρό γίνει νωθρός και μαλθακός, αντίθετα με τον Κόντε που ζει έντονα κάθε παιχνίδι.

Τσίμπησε

Ο Μουρίνιο είναι μεγάλος προβοκάτορας, αλλά είναι και εύκολος στόχος της κριτικής: τσιμπάει συχνά. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το βίντεο, αλλά και την περί της συμπεριφοράς του συζήτηση που το συνόδευσε, έχασε κομμάτι την ψυχραιμία του. «Το χειρότερο με αυτά τα νέα σκουπίδια είναι πως αμφισβητούν τον επαγγελματισμό μου και αυτό με επηρεάζει. Το κάνουν σε μια στιγμή που θέλω να κάνω νέο συμβόλαιο με την ομάδα» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Το ότι δεν κάνω σαν κλόουν στη γραμμή του πάγκου (σ.σ.: δεν το είπε αλλά εννόησε ότι αυτό κάνει ο Αντόνιο Κόντε), δεν σημαίνει πως έχασα το πάθος μου. Προτιμώ να συμπεριφέρομαι πιο ώριμα και για το καλό μου, αλλά και για το καλό της ομάδας. Δεν πρέπει να κάνεις σαν τρελός για να είσαι καλός προπονητής. Σημασία έχει τι κάνεις γενικά, όχι μόνο μπροστά στις κάμερες» είπε.

Κλόουν

Αν ο Μουρίνιο τσιμπάει, ο Κόντε δεν χρειάζεται ούτε καν φιτίλι για να εκραγεί. Οταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του Πορτογάλου, του επιτέθηκε. «Καλό είναι, πριν κάποιος μιλήσει για κάτι, να κοιτάζει το πρόσφατο παρελθόν. Ισως ο χαρακτηρισμός «κλόουν» να είχε να κάνει με το ότι θυμήθηκε πώς συμπεριφερόταν ο ίδιος παλιότερα, να τον απηύθυνε δηλαδή στον εαυτό του» είπε και πρόσθεσε: «Κάποιες φορές ορισμένοι ξεχνούν τι έλεγαν ή πώς έκαναν. Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό. Ανοια νομίζω. Ανοια δεν είναι να ξεχνάς πράγματα;».

Στημένα

Οσοι γνωρίζουν τον Μουρίνιο περίμεναν ότι θα απαντήσει μέσα σε δύο μέρες: χρειάστηκε μια λιγότερη. «Δεν τον κατηγορώ» είπε. «Νομίζω ότι ο Τύπος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από εμένα κι από αυτόν για τη μεταξύ μας σύγκριση. Η ερώτηση που του έγινε ήταν εντελώς ειρωνική και εξαιτίας αυτής είχε μια αντίδραση εκτός ελέγχου. Εγώ ρωτήθηκα για το πάθος μου και μίλησα για εμένα. Δεν ρίχνω κανένα φταίξιμο στον Κόντε και καταλαβαίνω την αντίδρασή του», υποστήριξε αρχικά ο Πορτογάλος ετοιμάζοντας την επίθεσή του: «Ναι, έκανα λάθη στο παρελθόν. Ξέρω ότι πανηγύρισα γκολ τρέχοντας, έπεσα στα γόνατα για να πανηγυρίσω, πανηγύρισα αγκαλιά με τους οπαδούς. Τα ξέρω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τώρα ελέγχω περισσότερο τον εαυτό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πάθος μου δεν είναι το ίδιο. Ισως να κάνω λάθη στο μέλλον. Αυτό που ξέρω είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν με τιμώρησαν για στημένα ματς» τόνισε. Ενας δημοσιογράφος που θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά ρώτησε αν η τελευταία φράση έχει ως παραλήπτη τον τεχνικό της Τσέλσι. «Ο Κόντε κατηγορήθηκε γι’ αυτό. Αναφέρεσαι στον Κόντε;» ρώτησε. «Α, ναι; Δεν το θυμόμουν. Εμένα δεν με κατηγόρησαν πάντως» είπε ο Πορτογάλος.

Επίλογος

Ο Κόντε, όπως ήταν φυσικό, τρελάθηκε, άρχισε να φωνάζει ότι για τις παλιές κατηγορίες έχει αθωωθεί, ότι ο Μουρίνιο είναι και ψεύτης και ψεύτικος, ότι κάποτε κορόιδευε τον Κλάουντιο Ρανιέρι και μετά έκανε υποκριτικές δηλώσεις στήριξής του. Ο Πορτογάλος επανήλθε δηλώνοντας ότι απλά τον περιφρονεί και πως η περιφρόνησή του είναι ο επίλογος που βάζει στη διαμάχη τους: υποσχέθηκε πως δεν θα ξανασχοληθεί μαζί του. Στο μεταξύ και οι δυο έγιναν το απόλυτο ποδοσφαιρικό θέμα συζήτησης στην Αγγλία, σε μια στιγμή μάλιστα που οι ομάδες τους έχουν μείνει μια ντουζίνα και βάλε βαθμούς πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι. Το να σε συζητούν είναι καλύτερο από το να σε αγνοούν και το να προκαλείς τις συζητήσεις είναι τέχνη –πρόκειται για τέχνη που γνωρίζει καλά και ο Κώστας Ζουράρις.

Περισσότερο

Κοίταξα από περιέργεια τι έχει κάνει ο Ζουράρις ως υφυπουργός Παιδείας τις 435 μέρες που έμεινε στη θέση. Εχει κάνει μόνο δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο. Ωραία δουλειά. Ο «Μου» και ο Κόντε τουλάχιστον στον αντίστοιχο χρόνο έχουν κάνει κατιτίς περισσότερο.