Θα θέσω το θέμα περιφραστικά και στη συνέχεια θα προχωρήσω στην είδηση, από την οποία ενδέχεται να βγάλουν χρήσιμα συμπερασματα οιωνοσκόποι, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μέντιουμ, έχοντες και κατέχοντες το κληρονομικό χάρισμα και άλλοι τινές που βγάζουν μεροκάματο προλέγοντας τα μελλούμενα.

Τι είναι ο πρόεδρος Τσίπρας για (κάθε) έναν ευρωπαίο μεγαλοπαράγοντα ο οποίος επί μία πενταετία –την προ ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, πενταετία –αισθάνθηκε ότι οι Ελληνες έχουν βαλθεί να δώσουν σε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ως άνδρας διαστάσεις… ζέπελιν; Ο καλός ο άνθρωπος, είναι η απάντηση. Εκείνος που σπεύδει να υλοποιήσει ό,τι ζητούν, πριν καν το ζητήσουν. Αυτός που ανταποκρίνεται καταφατικά σε κάθε νεύμα. Σε κάθε βλέμμα. Σε κάθε ψίθυρο (καρδιάς ή όχι, αδιάφορο). Ο άνθρωπός τους δηλαδή. Να μην του κάνουν και αυτοί ένα δώρο;

Ιδού το δώρο (και η είδηση): κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες λοιπόν στην Αθήνα ότι οι Ευρωπαίοι, εκτιμώντας τη στάση που έχει επιδείξει έως τώρα ο πρόεδρος Αλέξης και η κυβέρνησή του, προτίθενται να του μεταθέσουν κατά ένα τουλάχιστον εξάμηνο τα μέτρα – φωτιά για συνταξιούχους που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Προς τι η γαλαντομία, φαντάζομαι δεν τίθεται καν ως ερώτημα, διότι μπορεί να το απαντήσει και ένας μετρίων δυνατοτήτων δημόσιος υπάλληλος: θέλουν να πάει σε εκλογές χωρίς τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει στο εκλογικό σώμα, η εφαρμογή των μέτρων αυτών. Θέλουν και αυτοί «καθαρή έξοδο» για τον Αλέξη, αλλά στον δρόμο για τις κάλπες!

Να προλάβει τις κάλπες

Υπενθυμίζω σχετικά, διότι είμαι της άποψης «όχι στη λήθη, είναι παραμύθι», πως ήδη από τον Δεκέμβριο αυτού του χρόνου οι συνταξιούχοι αδελφοί μας θα έχουν βιώσει την ισχύουσα από 1/1/2019 περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Οι αδελφοί μας αυτοί, που είναι ένα θαύμα της φύσεως το πώς τα φέρνουν βόλτα (όσοι τα φέρνουν δηλαδή), δεδομένων των 27 μειώσεων που έχουν υποστεί στα επτά μνημονιακά χρόνια, με το νέο συριζόμετρο θα διαπιστώσουν ότι μειώνονται περαιτέρω οι ούτως ή άλλως γλίσχρες κύριες και επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν ήδη.

Οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι αυτό θα (τους) αποφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που επέρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας –2,6 εκατομμύρια, ζωή να ‘χουν είναι –καθώς θα απολέσουν από 1 έως 3 συντάξεις σε ετήσια βάση –το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς ανέρχεται στο 18%, αν θέλετε να ξέρετε, και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οπως (δεν) έλεγε ο Τσίπρας «ήταν άδικο –γίνεται πράξη»!

Οπότε και έπειτα από αυτή τη σύντομη περιγραφή, μπορούμε όλοι, συνταξιούχοι ή μη, να αντιληφθούμε για τι δωράρα στον πρόεδρο Τσίπρα μιλάμε, αν τελικά μετατεθεί κατά ένα εξάμηνο η σφαγή. Να προλάβει ο άνθρωπος στο μεταξύ, και ώς τον Μάιο του 2019, να κάνει εκλογές…

«Καλό παιδί», αλλά…

Μετέφερα το θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν πολλοί και διάφοροι, αιθεροβάμονες θα τους χαρακτηρίσω, οι οποίοι αναμένουν ότι του χρόνου τέτοιον καιρό θα γίνουμε μάρτυρες της ολοσχερούς δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας αυτών των μέτρων. Εισηγούμαι να συγκρατήσουν λιγάκι τα αισθήματα λύπης που ασφαλώς θα τους κατακλύσουν ενόψει αυτού του απευκταίου, διότι, όπως προανέφερα και περιέγραψα, ο πρόεδρος Αλέξης απολαμβάνει της στοργής (μετά προδέρμ…) της ηγετικής ομάδας των Βρυξελλών.

Η οποία ειρήσθω εν παρόδω καθ’ ά ενημερώθηκα εκ παραλλήλου (με όσα προαναφέρω) δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένη από την προ μηνών μετάβαση στις Βρυξέλλες του προέδρου Κυριάκου.

Ας το έχει και αυτό υπόψη του ο πρόεδρος Κυριάκος, διότι με το να λένε όλοι «καλό παιδί ο Κυριάκος» δεν βγαίνει τίποτε. Καλό παιδί, καλά Χριστούγεννα…

Χωρίς φαντασία

Φίλος μου, υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών της Πλατείας Συντάγματος, κατάφερε και έβαλε στο χέρι ένα από τα φέιγ βολάν που πέταξαν οι «επισκέπτες» του Ρουβίκωνα στο υπουργείο κατά τη χθεσινή του, άνευ προσκλήσεως, επίσκεψη στον υπουργό Τσακαλώτο. Το «κατάφερε» έχει να κάνει με το γεγονός ότι αμέσως μετά την αποχώρηση των «παιδιών» έσπευσαν να τα μαζέψουν. Τι έγραφε το ένα αυτό φέιγ βολάν (μπορεί να πετάχτηκαν και άλλα, με διαφορετικά μηνύματα, δεν το ξέρω); Τα εξής ωραία:

● «από την α’ κατοικία ώς την απεργία δεν έχει τέλος του ΣΥΡΙΖΑ η αλητεία» στη μια πλευρά

● «φοροληστρικό υπουργείο τού Τσακαλώτου το σφαγείο» στην άλλη.

Εχω να πω ότι δεν θα διαφωνήσω με τους συντρόφους, αντιθέτως. Αλλά ευκαιρίας δοθείσης ας μου επιτραπεί να επισημάνω την έλλειψη φαντασίας στα συνθήματα. Η ρίμα τους είναι εντελώς ερασιτεχνική, και καθόλου «δουλεμένη» πρέπει να υπογραμμίσω. Μοιάζει εντελώς διεκπεραιωτική η δουλειά του συνθηματατζή –αν υπάρχει τέτοιος όρος και τέτοιος ρόλος. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ίσως να έχουν μια άλλη προσέγγιση για το πώς διατυπώνουμε ένα μήνυμα. Ας κάνουν μια άσκηση στην ποίηση χωρίς ρίμα –θα τους βοηθήσει. Η ρίμα είναι δεσμευτική, αναχρονιστική (παραπέμπει στην εποχή που τα ημερολόγια είχαν στιχάκια πίσω) και επιπλέον θυμίζει δραματικά το «τιμημένο» ΚΚΕ και τα συνθήματά του. Υποθέτω δεν το θέλουν αυτό.

(Οτι θα έφτανα να απευθύνω παραινέσεις στον Ρουβίκωνα για τα συνθήματά του, ειλικρινά δεν το φανταζόμουν ούτε και με τις πιο στρεβλές πτυχές της φαντασίας μου.)

Αναβάθμιση

Πάντως, δεν μπορώ να μη σημειώσω τη χρονική συγκυρία της «επίσκεψης» Ρουβίκωνα στον υπουργό Τσακαλώτο, το timing όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο (Ηπειρο, αν και δεν χρειάζεται καν πλέον να το αναφέρω –έχει καθιερωθεί χάρις τις άοκνες προσπάθειές μου), πάντα με τη γνωστή προφορά που παραπέμπει σε κατοίκους των περιχώρων της Οξφόρδης.

Διότι αν προγραμμάτιζαν να τον επισκεφθούν σε δεκαπέντε ή είκοσι ημέρες μπορεί να μην τον έβρισκαν εκεί. Να είχε μετακομίσει. Να τον έψαχναν και να μην μπορούσαν να τον εντοπίσουν στον 8ο όροφο του κτιρίου, που κάποτε φύλαγε με τα μπράτσα του ο ηρωικός Ασημάκης ο παλαιστής!

Και τούτο γιατί σύμφωνα με πληροφορία από τον άνθρωπό μου στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο συνάντησα χθες και ήταν πραγματικά θλιμμένος (όχι σαν κάτι άλλους…) για την απώλεια του Θοδωρή Μιχόπουλου, στις προθέσεις του προέδρου Αλέξη είναι η αναβάθμιση του Τσακαλώτου.

Κατά τον άνθρωπό μου, ο πρόεδρος Αλέξης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στη νέα κυβέρνηση θέση δεύτερου αντιπροέδρου και να τοποθετήσει εκεί τον Τσακαλώτο, αναθέτοντάς του την εποπτεία των οικονομικών/παραγωγικών υπουργείων. Και παράλληλα να προσδιορίσει τις αρμοδιότητες τού σχεδόν σε silver alert φάση αντιπροέδρου Δραγασάκη επί θεμάτων συντονισμού των υπουργείων σε ζητήματα προώθησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων –project τα λέμε εμείς –ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον προβλήματα όπως αυτά με την επένδυση στο Ελληνικό…

Ες αύριον τα σπουδαία…

Εχω κι άλλες πληροφορίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό, και ειδικά μία, μεγάλη, κατά τη γνώμη μου (αφορά ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο της στήλης), τις οποίες λόγω στενότητος χώρου θα μεταφέρω αύριο. Πρόκειται για μία δέσμευσή μου, την οποία θα τηρήσω. Γιατί το θέμα εν προκειμένω απαιτεί περαιτέρω ανάπτυξη –έχει διάφορες πτυχές…