ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018 08:00 |

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε προχθές στη Βουλή να διαμορφώσει μια πραγματικότητα. Είπε ότι «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας», ενώ χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά - ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή». Μόνο που αυτή η πραγματικότητα, η πραγματικότητα εσωτερικού θα έλεγε κανείς, συγκρούεται με την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται εκτός συνόρων.
Αυτή η πραγματικότητα, η πραγματικότητα εξωτερικού, λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση του χρέους χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Λέει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος, ενός προγράμματος που δεν θα λέγεται Μνημόνιο αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι τέτοιο, για να συνεχίσει να αιμοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με φθηνό χρήμα. Και λέει ακόμη ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί από το 2020 αλλά το 2019, τη χρονιά δηλαδή που ολοκληρώνεται συνταγματικά η θητεία της κυβέρνησης.

Εμμένοντας στη δική του πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Γίνεται σαφές όμως ότι τα περιθώρια στενεύουν δραματικά για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Οτι το έτος που παρουσιάζει ως «ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή», εννοώντας το τέλος του Μνημονίου που υπέγραψε πριν από τρία χρόνια, δεν είναι παρά ο προθάλαμος μιας εξίσου δύσκολης συνέχειας.
Κάτω από αυτό το πρίσμα το βασικό ζητούμενο δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Είναι εάν οι κομματικοί υπολογισμοί και οι εκλογικοί τακτικισμοί θα υπονομεύσουν για ακόμη μία φορά την προσπάθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
2
Ψευδους συνεχεια
17/01/2018 16:10
Δεν ξερω τι νεα μετρα θα μπορουσαν να παρθουν αλλα αυτο που με νοιαζει εμενα ειναι γιατι συνεχιζει να λεει ψεματα αυτος ο αισχρος κυβερνητης της δεκαρας. Θα μου πεις του εγινε συνηθεια τωρα πια. Αραγε θα μπορεσει ποτε στη ζωη του να πει την αληθεια?
γδ
17/01/2018 09:40
"Αυτή η πραγματικότητα, η πραγματικότητα εξωτερικού, λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση του χρέους χωρίς τη λήψη νέων μέτρων" Πρώτον, τι πάει να πεί "νέα μέτρα"; Εκτέλεση συνταξιούχων; Κλείσιμο νοσοκομείων; Δεύτερον εφόσον έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, γιά να χρειαζόμαστε "γραμμή στήριξης" και δανεικά, σημαίνει ότι το πλεόνασμα δεν φτάνει γιά να πληρώσουμε τους τόκους. Οπότε ρύθμιση χρέους σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι οι τόκοι και αποπληρωμή πρέπει να γίνεται από το πλεόνασμα. Αλλιώς θές ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα που θα πάρεις από φόρους-πλην όμως ετσι φεύγουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις η με περικοπή δαπανών, οπότε εκτελείς τους συνταξιούχους γιά παράδειγμα.