Ενας από την κυβερνητική πλειοψηφία να παραιτηθεί επειδή κόβονται τα επιδόματα των ΑμεΑ δεν βρέθηκε. Οπως δεν βρέθηκε, ούτε ένας, να έχει ευαισθησία για τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έναντι (χρεών) πεντακοσίων ευρώ. Και «παραιτήθηκε» από υφυπουργός Παιδείας ο Ζουράρις (φωτογραφία) επειδή έθιξε τον Ολυμπιακό και τον Αρη. Τον παραιτήσανε δηλαδή, για να δείξει ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι σε θέματα αρχών δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Σημεία των καιρών. Η σαχλαμάρα, στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας. Τα σπουδαία και τα σοβαρά κάνουν στην άκρη, για να κερδίσουν την επικαιρότητα και τις εντυπώσεις τα γελοία. Η σαχλαμάρα είναι το Νο 1 συστατικό του δημοσίου λόγου. Δεν του ξεφύγανε όμως αυτά που είπε (κι έχει ξαναπεί) του κ. καθηγητή. Τα είπε εν πλήρει συνειδήσει. Για να κάνει ντόρο. Για να γίνει φασαρία. Για να συζητηθούν και να αναπαραχθούν. Για να κερδίσει για μία ακόμα φορά αυτά τα «καταραμένα» δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας.

Ο τρελός του χωριού

Ο κόσμος δεν επιλέγει τους ικανούς. Διαλέγει τους οικείους. Αυτούς που του είναι γνωστοί από την τηλεόραση. Κι όσο πιο χαμηλά πέφτεις, τόσο οικείος γίνεσαι. Η δημοσιότητα έχει αντίκρισμα. Είναι «άμα τη εμφανίσει», όπως ανέγραφαν τα χαρτονομίσματα. Σε μία χώρα που έχει καταρρεύσει κι έχει χρεοκοπήσει, η πολιτική και οι πολιτικοί δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα. Καταφεύγουν σε εξυπνακισμούς και τεχνάσματα. Τρικ κάνουν, όπως οι ταχυδακτυλουργοί. Για να εντυπωσιάσουν τα πλήθη. Ο ΠΑΟΚ, ο κόσμος του ΠΑΟΚ, είναι το εφαλτήριο για να ξαναχωθεί στη Βουλή ο Ζουράρις. Θα βρει τον τρόπο να του ξαναχαϊδέψει τ’ αφτιά, απαγγέλλοντας (για δεύτερη φορά) στιχάκια της εξέδρας για τον Ολυμπιακό. Θα γ@μήσει με το στόμα τον Αρη για να γίνει ακόμα πιο αρεστός. Μήπως έχει να πει κάτι άλλο; Να εκθειάσει το κυβερνητικό έργο; Το ρίχνει λοιπόν στη τρελή. Ο αρτοποιός Κωνσταντινέας (φωτογραφία), που λέει «εγώ είμαι με το υγιή ποδόσφαιρο» και ο εγγράμματος καθηγητής, που μιλάει για το «στεατοπυγικό υποσύστημα», είναι οι δύο όψεις τού ιδίου νομίσματος. Είναι ο λαϊκισμός. Είναι ο «τρελός του χωριού» ( ανεξαρτήτως μορφώσεως) που γίνεται νομάρχης, βουλευτής, υφυπουργός.

Απέναντι, τον Στυλιαρά

Στα αγωνιστικά, η ΑΕΚ με Αραούχο (φωτογραφία) και Λιβάγια καθάρισε 3-1 τον ΠΑΣ. Οι Γιαννιώτες το πάλεψαν, αλλά έχοντας απέναντι και τον Στυλιαρά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το μοιραίο. Ο διαιτητής από την Αιτωλοακαρνανία δεν δίνει στο 11′ καθαρό πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ και στο 12′ ο Λιβάγια κάνει το 1-0. Σε αντίθετη περίπτωση θα βλέπαμε ένα διαφορετικό ματς. Ενα ματς που ουσιαστικά τελείωσε στο 60′ με την αποβολή του Σκόνδρα. Είτε με χιόνι, είτε με βροχή, είτε με ήλιο, είτε με κρύο, ο Παναθηναϊκός του Μαρίνου Ουζουνίδη, σεφτέ εκτός Αθηνών δεν μπορεί να κάνει με τίποτα. Μετά τα ντόρτια από τον Μπάμπη Τεννέ στο Κύπελλο, ήρθε η τριάρα στη Λιβαδειά. Και χωρίς να υπάρχει η δικαιολογία των καιρικών συνθηκών, που πάντα λειτουργούν μονόπλευρα εις βάρος των Πρασίνων. Που έχουν αναχθεί στη χαρά της επαρχίας. Το 3-2 από τον Λεβαδειακό ήρθε να προστεθεί στο 1-0 της Κέρκυρας, στο 2-0 του Παναιτωλικού και στο 1-0 της Τρίπολης. Εκδρομή και υγιεινός περίπατος (3-0), τέλος, για τον ΠΑΟΚ στην Κέρκυρα.

Μετρημένα κουκιά

Ποιος είπε ότι τα ντέρμπι αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου, με το Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης; Το πρώτο ντέρμπι του δεύτερου γύρου είναι το Σάββατο στο AEL FC Arena, Λάρισα – ΑΕΚ. Κι όχι μόνο της αντιπαλότητας Μελισσανίδη – Κούγια σε προσωπικό επίπεδο. Τα κουκιά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ματς όπου κινδυνεύουν να χάσουν βαθμούς οι τρεις πρωτοπόροι είναι μετρημένα. Αυτά με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, με τον Αστέρα στην Τρίπολη (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ) κι αυτό της ΑΕΚ στη Λάρισα. Τα παιχνίδια, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν ξεκινάνε όταν σφυρίζει ο διαιτητής. Τα παιχνίδια αρχίζουν με τον ορισμό του διαιτητή. Με δεδομένο ότι τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ έχουν υπερβεί το 50% και της ΑΕΚ έχουν πέσει αντίστοιχα, έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος θα επιλεγεί να σφυρίξει. Θα είναι από τον πόλο του Βορρά ή από τον πόλο του Νότου; Ο Νότος (αφού δεν μπορεί να τον σφυρίξει για δεύτερη σερί αγωνιστική ο Στυλιαράς) θα ήθελε κάποιον από τους Μάνταλο, Σιδηρόπουλο. Ο Βορράς, κάποιον από Αρετόπουλο – Παπαπέτρου. Οψόμεθα.

Θα πληρωθεί O OIKONOMOY;

Στις 140.000 ευρώ είναι τα λεφτά που συμφώνησε ο Βαγγέλης Οικονόμου με τον Παναθηναϊκό για το δεύτερο μισό της σεζόν που θα παίξει στους Πράσινους. Και για τον Παναθηναϊκό, μικρό το πρόβλημα. Ο βρεμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Τι να χρωστάς σε εκατό, τι σε εκατόν έναν; Ο Οικονόμου περιμένει ότι θα πληρωθεί;