Είναι απίστευτη αυτή η περιπέτεια του Κώστα Μήτρογλου στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Επιβεβαιώνει τον γνωστό νόμο του Μέρφι που λέει ότι αν τα πράγματα δεν αρχίσουν καλά, πρέπει να ετοιμάζεσαι να τα δεις να πηγαίνουν χειρότερα.

Ντουγκαρί

Η ιστορία άρχισε έτσι κι αλλιώς με τον χειρότερο τρόπο. Ο Μήτρογλου υπέγραψε στη γαλλική ομάδα ενώ ταλαιπωρούνταν ακόμα από έναν τραυματισμό που του είχε στερήσει καλοκαιριάτικα τη δυνατότητα να κάνει προετοιμασία. Είχε πάρει λίγα κιλά και έφυγε από την Μπενφίκα στην οποία ήταν βασιλιάς κόντρα στη θέλησή του. Αλλά το χειρότερο είναι ότι τον υποδέχτηκε λέγοντας για αυτόν κάποιες υπερβολές ο Κριστόφ Ντουγκαρί, παλιά δόξα της ομάδας, κάποτε μέλος της Εθνικής Γαλλίας που κέρδισε το Μουντιάλ του 1998 και σήμερα τηλεσχολιαστής.

Υπερβολές

«Είδα τα video του Μήτρογλου και σκέφτηκα ότι είναι κράμα Μπραντάο και Ραβανέλι. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά το κορμί του. Δεν έχει τόση φινέτσα στην τεχνική, αλλά είναι παίκτης περιοχής, «σκοτώνει» αν τον αφήσεις αφύλαχτο» είχε πει. Ο έλληνας φορ είναι όντως κίλερ, αλλά ούτε το μπόι του Μπραντάο έχει, ούτε την κίνηση και το πείσμα του Ραβανέλι: οι συστάσεις ήταν λάθος. Αλλά οι τηλεσχολιαστές δεν παραδέχονται ποτέ ότι κάνουν λάθη.

Αποδοκιμασίες

Οι πρώτες δυσκολίες του Μήτρογλου είχαν ως αποτέλεσμα ο Ντουγκαρί να του επιτεθεί σε χρόνο – ρεκόρ. Ο Γάλλος δήλωνε απογοητευμένος από τις εμφανίσεις του, έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει τη χρησιμότητά του, άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως παράδειγμα κακής μεταγραφής –πριν καν ο Κωστάκης βρει σπίτι στη Μασσαλία. Ολη αυτή η γκρίνια τον στοχοποίησε. Η πίεση μεγάλωσε, τα γκολ άρχισαν να χάνονται, και την περασμένη Κυριακή, στο ματς Κυπέλλου με τη Βαλενσιέν, ο κόσμος τα έβαλε μαζί του.

Ανώνυμα

Οπως συμβαίνει σε αυτές τις ιστορίες, μετά το κράξιμο της εξέδρας ήρθε και το κράξιμο των συμπαικτών. Σύμφωνα με το Radio Monte Carlo, συμπαίκτης του Μήτρογλου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, για να μην αρχίσει ο Μήτρογλου να τον κυνηγάει στην προπόνηση, δήλωσε πως «όλοι στην ομάδα θέλουμε να τον βοηθήσουμε, αλλά όταν αγωνίζεται είναι σαν να παίζουμε με δέκα». Ο μόνος που τον υπερασπίστηκε ήταν ο συμπαίκτης του Ντιμίτρι Παγέ. «Δεν είναι εύκολο γήπεδο το Βελοντρόμ. Ο Κώστας προσπαθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δουλεύει σκληρά. Δεν κοροϊδεύει τον κόσμο και το παλεύει πολύ» είπε. Αλλά τα λόγια του δύσκολα θα εισακουστούν: οι οπαδοί τον αποδοκιμάζουν κι αυτόν γιατί πέρυσι η Μαρσέιγ πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του, αλλά η προσφορά του δεν υπήρξε ανάλογη.

Πίεση

Τι έχει πάθει ο Μήτρογλου; Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι όταν δεν αποδίδει αυτό που μπορεί, το πρόβλημά του είναι πάντα ψυχολογικό κι έχει να κάνει με την πίεση που του ασκείται. Στον Ολυμπιακό, όταν τον πίεζαν προπονητές όπως ο Βαλβέρδε π.χ., έσπαγε γεμάτος νεύρα τα ντουλαπάκια στα αποδυτήρια και έφευγε από την προπόνηση κατσούφης: μετά πήγαινε στον Πανιώνιο ή στον Ατρόμητο και μεγαλουργούσε. Οταν πήγε στη Φούλαμ, του είπαν ότι τον απέκτησαν για να σημειώσει δέκα γκολ και να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει την παραμονή της στην Πρεμιερ Λιγκ: ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τον αγχώσουν και να μην κάνει τίποτα. Αγχωμένος (και πολύ…) ήταν στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας με την Εθνική και γι’ αυτό δεν πέτυχε το γκολ που τόσο πολύ έψαχνε. Στη Λισαβόνα έκανε σπουδαία πράγματα γιατί εκεί το άγχος το είχαν άλλοι: παίκτες όπως ο Ζόνας κι ο Σάλβιο είχαν πολύ μεγαλύτερα βάρη ευθύνης στις πλάτες τους.

Θέληση

Θα φύγει από τη Μαρσέιγ; Οι Γάλλοι το θεωρούν σχεδόν δεδομένο, αλλά δεν είναι απλό. Πρώτα πρώτα ο Μήτρογλου έχει υπογράψει το καλύτερο συμβόλαιο της ζωής του και ομάδα να του εγγυηθεί τα πάνω από 2 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει να πάρει από τους Γάλλους, σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης είναι εγωιστής και όσο κι αν έχει αγχωθεί, είναι βέβαιο πως μέσα του κουβαλάει μια τεράστια θέληση να πάρει τη ρεβάνς από όσους τον αμφισβητούν: δεν είναι άνθρωπος που το βάζει στα πόδια. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν τον ενθουσιάζουν οι προτάσεις που έχει από τους Τούρκους. Η Γαλατασαράι που τον θέλει έχει κι αυτή δύσκολους οπαδούς και ο Φατίχ Τερίμ που είναι προπονητής της είναι κι αυτός δύσκολος άνθρωπος. Ο Μήτρογλου δεν ψάχνει πατέρα, ψάχνει απλά κάποιον να του δείχνει εμπιστοσύνη όταν τα φεγγάρια του δεν είναι τα καλύτερα.

Στήριξη

Εντυπωσιακά είναι πάντως τα μηνύματα στήριξης των συμπαικτών του στην Εθνική Ελλάδας. Ο Τζαβέλας, ο Μανωλάς, ο Παπασταθόπουλος, ο Μανιάτης του έστειλαν τη συμπαράστασή τους. Γιατί ξέρουν ότι κατά βάθος είναι ένα μικρό παιδί. Που θυμώνει, αντιδρά συναισθηματικά, πιέζεται από τον εαυτό του. Κι αν δεν περνάει καλά, δεν γίνεται να έχει κέφι για μπάλα…