Είναι αυτοί αριστεροί; Είναι αυτοί υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως διατυμπανίζουν; Είναι αυτοί, όντως, υπερασπιστές των προσφύγων;

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν την κυβέρνηση. Και ετίθεντο χθες το μεσημέρι στον πρώτο όροφο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση με αντικείμενο την επιβολή μέτρου διοικητικής κράτησης στον έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Ως γνωστόν, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου (διά του υπουργού Γιάννη Μουζάλα), αποφασίζοντας την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας ασύλου, ο Τούρκος συνελήφθη, ενώ οι συμπαραστάτες του συζητούσαν με τις Αρχές για το κατάλυμα στο οποίο θα έμενε και για τα μέτρα φρούρησής του. Η σύλληψή του είναι παράνομη, διατείνεται το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, επειδή ο πρώην τούρκος αξιωματικός είχε λάβει Δελτίο Αιτήσαντος Διεθνή Προστασία, κάτι που, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους (άρ. 35 του Ν. 4375/2017), του παρέχει δικαίωμα ελεύθερης παραμονής στην ελληνική επικράτεια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου.

Στο συμπέρασμα αυτό, ιδίως, κατέτεινε και ο συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος. Εχει ιδιαίτερη σημασία η θέση του κ. Παπαδόπουλου, επειδή έως πριν από λίγο καιρό ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή του κ. Μουζάλα. Ολοι εξάλλου γνωρίζουν ότι, τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε προσπάθειες να υπάρξει συμβιβασμός, ώστε να μην κρατηθεί ξανά ο τούρκος πρώην αξιωματικός, κάτι που δεν έγινε δυνατόν. Με τη γνωστή μεθόδευση, την ατιμωτική για το κράτος δικαίου και για τις ιδέες που κατά καιρούς διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω τα επισήμαναν πολλοί ακόμα –οι περισσότεροι εκφρασμένοι αριστεροί, που πιστεύουν ότι ο χειρισμός του θέματος από την κυβέρνηση είναι μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία μιας ιδεολογίας χειραφέτησης, όπως τονίζουν.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Πιθανόν, μετά την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ερντογάν ότι οι οκτώ Τούρκοι θα του παραδοθούν εντός 15 ημερών. Πιθανότατα, ο Πρωθυπουργός είχε άγνοια των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν όμως η άγνοια οδηγεί στον κυβερνητικό αυταρχισμό, οι πολίτες οφείλουμε να γλιτώσουμε την ελληνική πολιτεία από τον διασυρμό, μη συναινώντας σε μια ατιμία. Γι’ αυτό, απέναντι στην κυβέρνηση βρέθηκαν πολλοί αριστεροί. Επειδή αυτό που διαπράττει η κυβέρνηση με τους οκτώ τούρκους ικέτες δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δημοκρατικό.