«Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Ποιος τα λέει αυτά; Συνεχίζει παρακάτω: «Το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δισ. ευρώ, ή 12% με 14 % του ΑΕΠ, ενδεχομένως να προσεγγίσει το 15%». (Οπερ και εγένετο!)

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μυστικό έγγραφο των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον τότε διοικητή κ. Προβόπουλο. Πότε; Στις 6 Οκτωβρίου 2009 (δύο μέρες μετά τις εκλογές!) κι αφορά τις εξελίξεις στα δημοσιο-οικονομικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2009, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Το έλλειμμα επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη Eurostat, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή λίγο πριν διαβεβαίωνε ότι το έλλειμμα θα ήταν μόλις 5,9% και η οικονομία «θωρακισμένη»!

Το χρέος από 181,5 δισ. ευρώ το 2003 εκτοξεύτηκε σε 301 δισ. ευρώ το 2009! Το έγγραφο, που αποκαλύπτει η χθεσινή «Καθημερινή», δείχνει χωρίς καμιά αμφιβολία πώς είχαν τότε τα πράγματα και πώς φτάσαμε στον εκτροχιασμό, στη χρεοκοπία και στα Μνημόνια. Ολοι το ξέρουν και το έχουν δηλώσει δημοσίως, Ελληνες και ξένοι, αλλά κάποιοι ακόμα προσπαθούν να αποδείξουν τα αναπόδεικτα μεταχειριζόμενοι όλα τα μέσα, με τελευταίο το έωλο βιβλίο του κ. Παπαθανασιου «8 μήνες». Ενας επιπλέον λεκτικός εκτροχιασμός!

Ο Γιώργος Παπανδρέου που ήρθε με αγαθές προθέσεις κι έφυγε όπως έφυγε, ας είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να έκανε λάθη ή να είχε υποτιμήσει την κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Αυτά για το πώς μπήκαμε τότε (2010) στα Μνημόνια. Εκτοτε σε κάθε (αντιμνημονιακο!) πρωθυπουργό αναλογούσε κι ένα Μνημόνιο. Τώρα όμως βγαίνουμε από αυτά και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Αύγουστο. Δεν τα θέλουν ούτε οι δανειστές, κυρίως αυτοί. Πώς θα χειριστεί την έξοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαχειρίστηκε το τρίτο και φαρμακερό Μνημόνιο;

Καταρχήν μιλάει για «καθαρή» έξοδο, ώστε να κάνει στα γρήγορα μια αύξηση στις κατώτερες συντάξεις και να πάει σε εκλογές! Ακούγεται ωραίο, αλλά θα πρόκειται για έναν νέο «μικρό» εκτροχιασμό και οι εκτροχιασμοί, αν το μάθαμε, πληρώνονται ακριβά.

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Να έχουμε στην άκρη ως εγγύηση τα 16 περίπου δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα από το τρίτο Μνημόνιο και τις αγορές. Κάτι τέτοιο ελπίζεται ότι θα καθησύχαζε τις ίδιες τις αγορές που θα μας δανείζουν τον πρώτο χρόνο και μετά βλέπουμε! (Υπό την προϋπόθεση ότι βλέπουμε!)

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός