Δείτε πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς από μια μεταγραφή που δεν έγινε: αναφέρομαι στην ιστορία της μη πώλησης του βραζιλιάνου αμυντικού Μολέδο από τον Παναθηναϊκό στην τουρκική Τραμπζονσπόρ.

Μοναδική

Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ, η Τραμπζονσπόρ είχε ξεκινήσει πρόσφατα συζητήσεις με τον ΠΑΟ προκειμένου να αγοράσει από τους Πράσινους τον Ροντρίγκο Μολέδο. Είχε τη διάθεση να πληρώσει στην ελληνική ομάδα κάποια σοβαρά χρήματα για την απόκτησή του ποδοσφαιριστή –για την ακρίβεια γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, προέκυψε ένα σημαντικό εμπόδιο που φαίνεται να χαλάει την επισημοποίηση της συμφωνίας: από το 2016 και έπειτα, η Τραμπζονσπόρ τελεί υπό την επιτήρηση της UEFA στα πλαίσια του Financial Control Panel.

UEFA

Συνέβη κάτι απλό. Η τουρκική ομάδα παραβίασε εκείνη τη χρονιά το Financial Fair Play και τέθηκε υπό την επιτήρηση της UEFA. Είναι έκτοτε υποχρεωμένη να κλείνει χωρίς το παραμικρό έλλειμμα τον ισολογισμό της. Ο μηχανισμός ελέγχου είναι απλός: η τουρκική ομάδα και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υπέγραψαν ένα συμφωνητικό το καλοκαίρι του 2016 που προβλέπει ότι το άνοιγμα μεταξύ εσόδων – εξόδων πρέπει να είναι ισοσκελισμένο. Οι Τούρκοι δεν μπορεί να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απο όσα βάζουν στο ταμείο τους. Η τουρκική ομάδα, εξαιτίας της σπατάλης που έκανε πριν το 2016, βρέθηκε να χρωστά πολλά σε ποδοσφαιριστές με τους οποίους προχώρησε σε διακανονισμούς. Για να κάνει σήμερα μεταγραφές πρέπει να τους σέβεται.

Πωλήσεις

Η επιτήρηση της Τραμπζονσπόρ θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι τότε η τουρκική ομάδα ανά εξάμηνο καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης της UEFA τους ισολογισμούς της. Εχει πάντα το δικαίωμα σε κάποιες μικρές υπερβάσεις, αρκεί να συμμορφώνεται γρήγορα. Το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε μεταγραφές οι οποίες ξεπέρασαν το όριο που έχει τεθεί –τώρα επιβάλλεται να το ισορροπήσει με πωλήσεις. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχει τα 500.000 ευρώ για την απόκτηση του Μολέδο απο τον Παναθηναϊκό (το ποσό είναι μάλλον μικρό…), πλην όμως, αν δεν πουλήσει κάποιον παίκτη και δεν πετύχει τη μείωση του ανοίγματος που έχει στο τρέχον έτος, μεταγραφές δεν μπορεί να κάνει. Η έβδομη στη βαθμολογία του τουρκικού πρωταθλήματος Τραμπζονσπόρ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πουλήσει κάποιους παίκτες της, μεταξύ των οποίων και τον 32χρονο πρώην επιθετικό του Τριφυλλιού Νταμ Εντόι. Αν πωλήσεις δεν υπάρξουν, οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν μεταγραφές. Δεν είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που τελεί υπό επιτήρηση: κινδυνεύει να μπει στο ίδιο καθεστώς και η Μίλαν. Η UEFA δεν αστειεύεται. Ή μάλλον σε μια περίπτωση αστειεύτηκε: στην περίπτωση του Παναθηναϊκού.

Ποινές

Κι ο ΠΑΟ ήταν υπό επιτήρηση και μάλιστα για τρία χρόνια: από το 2014 μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι. Μόνο που δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, η επιτήρηση αυτή δεν ήταν σοβαρή. Πιθανότατα η ελληνική ομάδα, αντίθετα από τους Τούρκους, ήταν καλύτερη και στη δημιουργική λογιστική και στο παιγνίδι των δημοσίων σχέσεων: σίγουρα μέτρησε και ότι η καθοδηγούμενη από τον κ. Θόδωρο Θεοδωρίδη UEFA δεν ήθελε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποινές και σε ό,τι αφορά τους ελέγχους. Πολύ φοβάμαι πως την ίδια ακριβώς ανοχή έδειξαν και οι ελληνικές αρμόδιες Αρχές, δηλαδή οι επιτροπές της ΕΠΟ που αδειοδοτούν τις ΠΑΕ. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα τον περασμένο Απρίλιο να αδειοδοτείται κανονικά για να αγωνιστεί στην Ευρώπη (ενώ χρωστάει αποδεδειγμένα πλέον σε παίκτες που αγωνίζονταν σε αυτή προ τετραετίας, όπως ο Τοτσέ κι ο Καραγκούνης π.χ.) και λίγους μήνες αργότερα να φτάνει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Υπεύθυνος

Ο ΠΑΟ έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης, όπως παλιότερα είχε συμβεί και με την ΑΕΚ που τον καιρό της προεδρίας του Σταύρου Αδαμίδη αδειοδοτήθηκε για να παίξει στην Ευρώπη και κάτι μήνες αργότερα βούλιαξε! Οπως τότε, έτσι και τώρα, η ευνοϊκή αντιμετώπιση οδηγεί μια ομάδα στη χρεοκοπία: ο ΠΑΟ βουλιάζει φορτωμένος από χρέη που τρέχουν επτά χρόνια τώρα, έχει ένα ετήσιο άνοιγμα τεράστιο, είναι δύσκολο να υπολογίσεις πόσα χρήματα χρειάζεται για να ορθοποδήσει. Κι αν ένα πράγμα είναι βέβαιο είναι ότι η οικονομική του κατάσταση δεν ήταν καλή ούτε το περσινό ούτε το προπέρσινο καλοκαίρι. Οποιος του έδωσε τεχνητές ελπίδες, αποφεύγοντας σοβαρά να τον ελέγξει, έχει μια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία η ομάδα σήμερα βρίσκεται.

παραδοξο

Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και σήμερα ο ΠΑΟ δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει προσθήκες, ενώ η Τραμπζονσόρ, π.χ, έχει. Η Τραμπζονσπόρ, που τα πεντακόσια χιλιάρικα για τον Μολέδο τα δίνει για πλάκα, τελεί υπό σοβαρή επιτήρηση –ο ΠΑΟ πάλι, όχι. Απέκτησε τον Οικονόμου, που θα στοιχίσει με την Εφορία πάνω από 140 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ψάχνει κι άλλους παίκτες. Δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να πάρει και άδεια, σαν αυτή που έπαιρνε τα τελευταία χρόνια. Αδεια διάλυσης…