Οσο και να προσπαθήσω δεν μπορώ να κατανοήσω τη δουλική πραγματικά σπουδή της κυβέρνησης να προσβάλει με ένδικα μέσα την απόφαση χορήγησης ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.

Ο λόγος που ασκήθηκε έφεση πριν καν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της προσβαλλόμενης απόφασης δεν μπορεί να εξηγηθεί με όρους λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας Διοίκησης. Γι’ αυτό και δημιουργείται όχι απλώς η εντύπωση, αλλά φοβούμαι και η βεβαιότητα ακόμη ότι έχουν αναληφθεί ανομολόγητες δεσμεύσεις.

Από χθες ζήτησα να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αίτησης ακύρωσης. Αλλωστε, οι έλληνες πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν πώς οι κυβερνώντες διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να το δημοσιοποιήσει.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν εις την «εκ πλαγίου» παραβίαση του δεδικασμένου της αρεοπαγιτικής απόφασης για την απαγόρευση έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.

Ομως τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τέμνονται μόνο από τα όργανα της ανεξάρτητης δικαστικής λειτουργίας και όχι από την εκτελεστική εξουσία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραγνωρίζει ακόμη και αυτήν τη βασική αρχή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης