Το μέλλον έχει σχέση πάντοτε με το παρόν και το παρόν σχετίζεται με το παρελθόν.

Ο Τζορζ Γουεά, ο μοναδικός Αφρικανός που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, έγινε πρόεδρος της Λιβερίας. Οπορτουνιστής; Μπορεί. Το βαρύ όνομά του έγινε επιταγή με πολλά μηδενικά την οποία εξαργύρωσε την κατάλληλη στιγμή στα γκισέ της πολιτικής της χώρας του.

Ενας βιρτουόζος της μπάλας που λειτούργησε με το ένστικτο του σέντερ φορ μπροστά στο αντίπαλο τέρμα: μετέτρεψε την ευκαιρία σε γκολ.

Η άνοδος του Γουεά στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας του σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Παρί Σεν Ζερμέν βοηθούσε οικονομικά πολλούς φτωχούς συμπατριώτες του. Δεν αρνήθηκε ποτέ να εκπροσωπήσει τα χρώματα της εθνικής του ομάδας και κάθε φορά που έπαιρνε το αεροπλάνο για τη Λιβερία υποχρέωνε τη NIKE να το γεμίζει με αθλητικό υλικό για να το μοιράζει στους νεαρούς Λιβεριανούς.

Το πρώτο πετραδάκι στην πολιτική του σταδιοδρομία το έβαλε στην πρεσβεία της Λιβερίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Γουεά είχε αναλάβει να πληρώνει το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και τους μισθούς των απλήρωτων υπαλλήλων.

Η φήμη του απλώθηκε σαν αχλή στην ατμόσφαιρα της αφρικανικής χώρας. Και στα 51 του χρόνια έφτασε την κορυφή εγκλωβίζοντας τη χίμαιρα με μία μπάλα.