Η είδηση ήταν γνωστή εδώ και πέντε μέρες: απλώς πρωτοχρονιάτικα επιβεβαιώθηκε. Η Λίβερπουλ έδωσε 83 εκατ. ευρώ κι απόκτησε από την Σαουθάμπτον τον Ολλανδό Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν να κερδίσει κάποιο τίτλο. Δεν κατάφερε επίσης να βοηθήσει την εθνική του ομάδα, την Ολλανδία, να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Δεν έχει επίσης καμία σχέση με τον Φλόρις Φαν Ντάικ, τον μεγάλο ολλανδό ζωγράφο της Χρυσής Εποχής με ειδικότητα στα κάδρα που αφορούν την νεκρή φύση, αλλά ούτε και με τον Φλαμανδό Αντονι Φαν Ντάικ που ειδικευόταν στις προσωπογραφίες. Αν η Λίβερπουλ έδωσε αυτά τα απίστευτα χρήματα είναι γιατί ο ποδοσφαιριστής αυτός παίζει στόπερ. Και στόπερ δεν υπάρχουν πια στο παράξενο ποδόσφαιρο του καιρού μας.

Νταβίντ ΛουίΖ

Για το παράδοξο του πράγματος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ολλανδός έγινε ο αμυντικός για τον οποίο ξοδεύτηκαν τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία παίρνοντας το σχετικό ρεκόρ από τον Νταβίντ Λουίζ για τον οποίο η Τσέλσι πλήρωσε κάποτε 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο που αγωνίστηκε στο κέντρο της άμυνας των Καριόκας όταν δέχτηκαν τα επτά γκολ από τους Γερμανούς στο Μουντιάλ που είχαν διοργανώσει σπίτι τους…

Ενστικτα

Κάποτε τα στόπερ απλώς συμπλήρωναν την ενδεκάδα και σχεδόν κανείς δεν ασχολούνταν μαζί τους αν δεν υπεδείκνυαν από καιρού εις καιρόν τα δολοφονικά τους ένστικτα. Αν ήξεραν λίγη μπάλα έπαιζαν στη θέση του λίμπερο και είχαν μεγαλύτερη χρησιμότητα. Αν απλά ήταν παίκτες σκληροί μπορούσαν να κάνουν καριέρα κι αν ήταν και γρήγοροι πάντα απασχολούσαν τις πιο καλές ομάδες. Ομως το «ψηλός, γρήγορος και μπαλαδόρος» σήμαινε ότι είχες προσόντα που ως στόπερ δεν τα πολυχρειαζόσουν: με αυτά έπαιζες εύκολα σέντερ φορ. Κι έπαιρνες συμβόλαια που και το καλύτερο στόπερ δεν μπορούσε να φανταστεί. Ωσπου το σύμπαν συνωμότησε για να γίνουν τα στόπερ οι ακριβότεροι ποδοσφαιριστές του καιρού μας.

Κάρτες

Στην αρχή την τιμή τους την ανέβασε η αλλαγή των κανονισμών. Οι κίτρινες και οι κόκκινες άρχισαν να βγαίνουν ευκολότερα κι ο στόπερ δεν μπορούσε απλά να κλωτσάει τον αντίπαλο: έπρεπε να βγαίνει πρώτος στην μπάλα. Μετά τα γκολ άρχισαν να μπαίνουν όλο και πιο συχνά από στημένες φάσεις κι όποιος είχε ψηλά παιδιά να πηδάνε σωστά στα κόρνερ και στα φάουλ αποκτούσε αβαντάζ. Τέλος ήρθε ο Γκουαρντιόλα, στον οποίο όλοι οι στόπερ πρέπει να δίνουν το 5% των αποδοχών τους: στο ποδόσφαιρο που ο Καταλανός διδάσκει οι στόπερ πρέπει και να μοιράζουν την μπάλα –από το να κόβουν είναι προτιμότερο να δημιουργούν. Το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα, που όπου δουλεύει κερδίζει τίτλους, έγινε η νέα μεγάλη μόδα. Και όλοι ψάχνουν στόπερ που να μπορούν με την μπάλα κάτι να σκαρώσουν κι όταν τους βρουν τους χρυσοπληρώνουν. Τον Φαν Ντάικ τον ήθελε κι αυτός στην Μάντσεστερ Σίτι, αλλά προτίμησε πέρυσι να πληρώσει 55 εκατ. και να πάρει τον επίσης στόπερ Κάιλ Γουόκερ. Μετά πρόσφερε για τον Ολλανδό 70 η Τσέλσι. Και κάπως έτσι η Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει πλήρωσε πάνω από 80!

Κελίνι

Πριν λίγο καιρό ο Τζίρτζιο Κελίνι, ο στόπερ της Γιουβέντους, τα έβαλε με τον Γκουαρντιόλα σε μια συνέντευξή του. «Καταστρέφουμε τα στόπερ ζητώντας τους να κάνουν πράγματα που δεν ξέρουν» είχε πει ο Ιταλός, λέγοντας πως το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα είναι για τους στόπερ «ένας εφιάλτης». Πιθανότατα να τους πληρώνουν πολλά για να αντέχουν το βάρος της ευθύνης: είναι κι αυτό μια εξήγηση.

Μουρίνιο

Το αστείο είναι ότι ο μόνος που θεώρησε τα χρήματα εξωφρενικά είναι ο Μουρίνιο! «Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ είναι ο πιο ακριβός αμυντικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Είναι καλύτερος από τον Πάολο Μαλντίνι, τον Τζουζέπε Μπέργκομι ή τον Ρίο Φέρντιναντ; Δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο, άρα υπάρχει κάποιο λάθος σε όλα αυτά. Απλά αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς και είτε πληρώνεις, είτε δεν πληρώνεις» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτή η επιλογή δεν έχει μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο».«Δεν θα κριτικάρω καθόλου την κίνηση της Λίβερπουλ, αφού έτσι έχουν τα πράγματα. Οχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά σε όλες. Στη Λίβερπουλ για να κάνουν αυτό που θέλουν πρέπει απλά να πληρώνουν πολλά και εγώ δεν είμαι αυτός που είναι σε θέση να σχολιάσει τις πράξεις τους» είπε. Ο Πορτογάλος πέταξε το καρφάκι του γιατί δεν είχε ξεχάσει ότι, όταν ο ίδιος αγόρασε τον Πογκμπά για 90 εκατ. ευρώ, ο Κλοπ είχε πει πως αν ποτέ χρειαστεί να πληρώσει 90 εκατ. για ποδοσφαιριστή, θα αλλάξει δουλειά.

Μόνο

Κινδυνεύει ο Γερμανός να αλλάξει επάγγελμα; Οχι. Για τον Ολλανδό πλήρωσε μόνο 83…