Δεν ξέρω ποιος έχει βάλει στο μυαλό του προέδρου Τσίπρα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να έχει την τύχη του πρώην διοικητή της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη (εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από κόντρα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη), αλλά όποιος και αν είναι αυτός, οφείλω μετά λύπης μου να τον ενημερώσω ότι πρέπει να τον έχει πάρει στον λαιμό του τον πρόεδρο. Πρώτον, διότι ο Στουρνάρας δεν είναι Πανίκος Δημητριάδης, δεύτερον, δεν τον βαρύνει τίποτε (πολύ περισσότερο λαθεμένοι χειρισμοί επί του τραπεζικού συστήματος της χώρας που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό) και, τρίτον, δεν «μασάει» από πιέσεις αυτού του είδους. Αντιθέτως, και ομιλώ μετά λόγου γνώσεως, αυτή τη στιγμή (ενημερωτικό χαρακτήρα, προς οίον αφορά, έχει αυτή η αναφορά) οι πιέσεις, οι επιθέσεις, οι παρακρατικές μεθοδεύσεις, τα σχόλια και οι ύβρεις τον έχουν οδηγήσει στο άλλο άκρο: ούτε που το σκέφτεται, πρόεδρέ μου. Ούτε περνάει από το μυαλό του. Το έχει απωθήσει εντελώς…

«Σούπερ» στήριξη

Εκεί, στην ανεμοδαρμένη Σύρα, όπου διέρχεται τις διακοπές των ημερών, το τελευταίο που δείχνει να τον απασχολεί είναι το «πέσιμο» που του κάνουν οι διάφοροι «πολάκηδες» της κυβέρνησης. Και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών (για την κυβέρνηση), έχω την «αίσθηση» (πες το και κληρονομικό χάρισμα, όχι σαν εκείνου του Χορταρέα βέβαια, αλλά χάρισμα) ότι αμέσως μετά τις γιορτές, όταν θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές και οι διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο Στουρνάρας θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι, τον επιλεγόμενο και «σούπερ Μάριο».

Διότι ο Ντράγκι ξέρει (ενημερώθηκε σχετικά, μη με ρωτάς, πρόεδρε, πώς και από ποιον…) ότι όσα δήλωσε ο Στουρνάρας, για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός προγράμματος «προστασίας» της ελληνικής οικονομίας όταν θα βγει στις αγορές, ήταν το συμπέρασμα εμπεριστατωμένης έκθεσης της διεύθυνσης Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος. Εκθεση την οποία υιοθέτησε ο Στουρνάρας διότι ταυτιζόταν και με τις δικές του εκτιμήσεις, δεδομένου ότι αυτός γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου πως τα περί «καθαρής εξόδου στις αγορές» είναι φύκια πασπαλισμένα με μπόλικη χρυσόσκονη, ό,τι πρέπει για μεταξωτές κορδέλες!.

Εγώ πάντως λέω, πρόεδρε Αλέξη, αν τα καταφέρεις τελικά να παραιτηθεί ο Στουρνάρας, να βάλεις στη θέση του τον «επιτυχημένο» Πολάκη! Να σκίσει η οικονομία!

Στην Αράχοβα της Σερβίας

Ο Στουρνάρας είναι στη Σύρο και κόβει βόλτες στην παραλία, αλλά και ο πρόεδρος Αλέξης χάλια δεν λες ότι περνάει. Κάνει (ωραίες) διακοπές στο Βελιγράδι αλλά αύριο μεταβαίνει στο Koπαόνικ της Σερβίας, το οποίο είναι σαν να λέμε η δική τους Αράχοβα. Οπως μας ενημέρωσε το γνωστό επιτελείο του υπογείου του Μαξίμου με ένα κλασικό non paper, ο πρόεδρος Αλέξης είναι φιλοξενούμενος του προέδρου Βούτσιτς της Σερβίας και εγώ σκέφθηκα ότι ο Βούτσιτς θα έχει κάποιο σπίτι, να τον φιλοξενήσει οικογενειακώς.

Πήρα κάτι σέρβους περίεργους που έχω, αλλά με διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Αλέξης ναι μεν θα κάνει διακοπές στη σερβική Αράχοβα, αλλά όχι στο σπίτι του Βούτσιτς. «Αλλά, πού;» ρώτησα, γεμάτος περιέργεια και με έναν φόβο στην καρδιά ότι μπορεί να πέσω στα βράχια. Και τι μου λένε αυτοί οι περίεργοι τύποι; Οτι θα φιλοξενηθεί στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Grand Hotel & Spa του Κοπαόνικ.

Κάνω μια γρήγορη, στο Ιντερνετ, μπαίνω κατευθείαν booking.com και τα υπόλοιπα τα αφήνω στη… νοσηρή φαντασία του καθενός, ο οποίος θα διαβάσει το ακόλουθο κείμενο που συνοδεύει την καταχώριση του ξενοδοχείου στο απολύτως ενημερωμένο αυτό site, το booking.com δηλαδή:

«Το μοντέρνο και άνετο Grand Hotel & Spa βρίσκεται στην καρδιά του Kopaonik, λίγα μόλις βήματα από το κεντρικό λιφτ του σκι. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.770 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και προσφέρει υπέροχη θέα στο Εθνικό Πάρκο Kopaonik (…)

Το κέντρο σπα Grand Oaza, επιφάνειας 1.800 μ², προσφέρει σάουνα, χαμάμ, αλμυρό σπήλαιο πάγου και υπαίθριο υδρομασάζ, καθώς και χώρο χαλάρωσης με θέα στο ορεινό τοπίο. Παρέχονται διάφορες περιποιήσεις ομορφιάς και μασάζ.Τα εστιατόρια και τα μπαρ στο Hotel Grand σερβίρουν ποικιλία ζεστών και κρύων ποτών, καθώς και γεύσεις από την σέρβικη και διεθνή κουζίνα».

Δεν περιγράφω άλλο…

Ενας μισθός τη βραδιά

Εκανα και μια ψιλοαλητεία εδώ που τα λέμε, υποδύθηκα τον πελάτη δηλαδή και έβαλα ένα τετραήμερο πιθανών διανυκτερεύσεων μέσα στον Ιανουάριο, διότι τις ημέρες αυτές και ώς την επόμενη εβδομάδα έχει πληρότητα 100%. Ηταν διαθέσιμη η executive σουίτα, η οποία φαντάζομαι είναι υποδεέστερη της προεδρικής (η προεδρική δεν εμφανίζεται καν στην αναζήτηση…). Η τιμή της είναι στα 520 ευρώ τη βραδιά με πρωινό.

Μόνο…

Για τα υπόλοιπα, παροχές, facilities όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο με τη γνωστή οξφορδιανή προφορά που μας διακρίνει, δεν μπαίνω καν στον κόπο να καταγράψω οτιδήποτε. Οποιος θέλει μπορεί και ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στο booking.com να τα απολαύσει με την ησυχία του.

«Αλμυρό σπήλαιο πάγου και υπαίθριο υδρομασάζ…» –τι είπες τώρα!

Πολυεθνική γαλαντομία

Προσωπικά δεν βρίσκω τίποτε κακό στο γεγονός ότι περί τις 300.000 ξένοι μετανάστες στη χώρα μας έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα που με τόση γαλαντομία μοίρασε ο πρόεδρος Τσίπρας, εκ του θεαματικού πλεονάσματος που επέτυχε φέτος ξεζουμίζοντας κόσμο και κοσμάκη. Εχει και τις θετικές του πλευρές το πράγμα, όπως θα εξηγήσω εν συνεχεία:

– αυτοί οι σχεδόν 300.000 άνθρωποι είναι το 10% όσων, κατά τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα λάμβαναν το δωράκι. Ετσι, από τα 2,8 εκατ. επί των οποίων δυνητικά αποπειράθηκαν να ψηφοθηρήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πέσαμε αισίως στα 2,5 εκατ. –οι υπόλοιποι δεν ψηφίζουν, άρα τσάμπα πήραν τον μποναμά.

– αυτοί όμως οι περίπου 300.000 που το πήραν όχι μόνο δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ούτε και κάτι άλλο βέβαια), πέτυχαν όμως να εξαγριώσουν τα αφεντικά τους. Γνωρίζω ήδη δύο περιπτώσεις αφεντικών, ενός βενζινοπώλη και ενός κηπουρού, οι οποίοι είναι κατά κυριολεξία στα κάγκελα, διότι (μεταφέρω τη σχεδόν κοινή διατύπωσή τους, αν και δεν γνωρίζονται): «Με έσκισε εμένα στους φόρους για να τα πάρει ο υπάλληλός μου, που τον πληρώνω κι από πάνω κανονικά, τον έχω ασφαλισμένο και του έδωσα και δώρο». Ο πρώτος, ο βενζινοπώλης, απασχολεί έξι αλλοδαπούς εργαζομένους, οι τέσσερις το πήραν το μέρισμα. Ο κηπουρός, δύο, το πήραν και οι δύο.

Υπενθυμίζω, για όποιον του διέφυγε, ότι σύμφωνα με ένα πραγματικά έξυπνο –και καθόλου ρατσιστικό, όπως προσπαθεί να το απαξιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ –ρεπορτάζ του Alpha το κοινωνικό μέρισμα έλαβαν μετανάστες καταγόμενοι από 172 χώρες, μερικές χιλιάδες εκ των οποίων κατάγονται από χώρες όπως η Ινδία, το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα, η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες και η Κίνα. Σημερινά δικά μας στοιχεία αναφέρουν ότι 285.000 από τους δικαιούχους κατάγονται από την Αλβανία και καμιά τριανταπενταριά χιλιάδες από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αλλά εκεί που σήκωσα πραγματικά τα χέρια στον αέρα ήταν όταν πληροφορήθηκα ότι ορισμένες εκατοντάδες δικαιούχοι προέρχονται από μερικές πολύ φτωχές χώρες, να τις κλαις δηλαδή, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία!

Ειδικά γι’ αυτούς τους τελευταίους μπορώ και εγώ να αναφωνήσω πλέον «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη»!