Τι είναι ο Ρουβίκωνας; Είναι η ηθική συνείδηση του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ακτιβιστές που υπερβαίνουν λιγάκι τα άκρα; Είναι κάποια καλά παιδιά που τα πνίγει το δίκιο και είπαν να τα βάλουν με τα συμφέροντα;

Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η δράση τους, με κουκούλα, γίνεται στο όνομα θέσεων τις οποίες θα κάλυπτε με πολλή ευχαρίστηση μια μη κυβερνητική κομμουνιστογενής Αριστερά –απλώς, σήμερα, κωλύονται να παραδεχτούν ότι η δράση αυτή τους ευχαριστεί επειδή έχουν μόνο την κυβέρνηση και όχι και την εξουσία, όπως του αρέσει να λέει ο Πρωθυπουργός.

Την εορταστική ανάπαυλα, μέλη του Ρουβίκωνα, κατά τον προσφιλή πλέον ιντερνετικό ακτιβισμό τους, επιτέθηκαν ξημερώματα με μπογιές κατά της ισραηλινής πρεσβείας. Θέλουν να έχουν παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα του πλανήτη και άλλωστε ο ελληνικός λαός, στο πλαίσιο των μεταπολιτευτικών στερεοτύπων, της μεταπολιτευτικής κοινοτοπίας, μπορεί να τους ξεπερνά σε μια στάση που θα μπορούσε να εκκινεί από λανθάνοντα αντισημιτισμό. Η ουσία είναι, πάντως, ότι για ακόμα μία φορά τα μέλη της οργάνωσης απειλούν να διαταράξουν τις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας με μια άλλη χώρα –είχε προηγηθεί η εισβολή στην πρεσβεία της Ισπανίας ως παρέμβαση στην έμπρακτη άρνηση του ισπανικού κράτους να αποδεχθεί την αποσχιστική τακτική των εθνικιστών Καταλανών.

Και για τις δύο αυτές παρεμβάσεις διαμαρτυρήθηκαν οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών. Με τους Ισπανούς, η κυβέρνηση πήγε για καβγά. Με τους Ισραηλινούς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ήταν πιο διαλλακτικός και κατέφυγε σε υποσχέσεις. «Φυσικά, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο υπουργός.

Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να παραπέμψει κανέναν για τίποτα –ο τρόπος, μάλιστα, με τον οποίο διέφυγαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα μετά την εξευτελιστική για το οργανωμένο κράτος «παρέμβασή» τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αυτό δηλοί. Αλλιώς, το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουν οι πόρτες του υπουργείου και οι στρατονόμοι να πουν στα παιδιά τα συχαρίκια.

Σιγά μην παραπέμψει κανέναν στη Δικαιοσύνη ο κ. Τόσκας. Αφού η κυβέρνηση συμπεριφέρεται θαρρείς και οι Ρουβίκωνες είναι σαρξ εκ της σαρκός της. Σύντροφοι, που απλώς επιλέγουν «άλλες μορφές πάλης».

Ή, απλούστερα, τους αναγνωρίζει ως ιδιότυπο φιλοκυβερνητικό παρακράτος.