Η αέναη συζήτηση ανάμεσα στους υπέρμαχους της βρετανικής ποδοσφαιρικής παράδοσης και των εκμοντερνιστών ξεκινά πάντοτε τούτες τις μέρες.

Ο Ολλανδός Λουίς φαν Γκάαλ ποτέ δεν μπόρεσε να αντιληφθεί γιατί πρέπει να παίζεται ποδόσφαιρο τα Χριστούγεννα. Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ήταν υπέρ της παράδοσης αλλά με την προϋπόθεση πως οι παίκτες θα ξεκουράζονται τον Ιανουάριο για δύο εβδομάδες.

Ο Αρσέν Βενγκέρ «απειλεί» πως θα βάλει τα κλάματα αν καταργηθεί η αγωνιστική στην Boxing Day ενώ ο Ζοζέ Μουρίνιο ενστερνίζεται τη θέση των «παραδοσιακών» γιατί ωφελεί τη δημοτικότητα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν πως την εορταστική περίοδο αυξάνονται οι πωλήσεις των εισιτηρίων στα γήπεδα της Αγγλίας, ενώ πολλά παιδιά βιώνουν για πρώτη φορά την εμπειρία του γηπέδου αυτές τις ημέρες.

Η ερμηνεία που αποδίδεται σ’ αυτό το φαινόμενο έχει σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται οι Βρετανοί το ποδόσφαιρο. Το θεωρούν ισάξιο ως θέαμα με μια καλή θεατρική παράσταση ή μια όπερα.

Η αγγλική λίγκα φροντίζει στην Boxing Day να διεξάγεται η αγωνιστική όπου οι έδρες των αντίπαλων ομάδων δεν απέχουν πολύ η μία από την άλλη ώστε να διευκολύνονται στη μετάβασή τους οι φίλαθλοι.

Αν μη τι άλλο οι Αγγλοι ξέρουν πώς να μετακομίζουν το παρελθόν στο μέλλον με τις λιγότερες πιθανές φθορές.