Ρε καλώς τον Νίκο τον Φίλη. Καλώς τον που κατάλαβε ότι στους επερχόμενους 40.000 πλειστηριασμούς θα την πληρώσουν και απλοί άνθρωποι «της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση». Κρίμα οι φωνές «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Αλλά τι ζητάει ο Φίλης από τον Πρωθυπουργό του; Να μην τηρήσει τα Μνημόνια που υπέγραψε; Να κάνει την ανάστροφη kolotoumba; Είναι αργά. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν άνοιγμα 27 δισ. ευρώ σε στεγαστικά και 63 δισ. σε επιχειρηματικά δάνεια. Οι πλειστηριασμοί (και οι ηλεκτρονικοί) ήταν προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, από τη στιγμή που την υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την υποχρέωση εκπλειστηριασμού ακινήτων διότι συμφώνησε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να βάλουν χρήματα στα ταμεία οι (κακές, του διαβόλου, αλλά για καλό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φίλο του τον Τραμπ) τράπεζες.

Οπως οι υπερβολικοί φόροι, έτσι και οι πλειστηριασμοί είναι πολιτική του Τσίπρα. Βεβαίως, εκείνος δεν θέλει να πάρει την ευθύνη της πολιτικής του. Οσο κι αν μεταμφιεστεί σε έναν άλλον, όμως, ο Τσίπρας έχει ακέραιη την ευθύνη. Η κυβέρνησή του δεν ασχολήθηκε ούτε με τα στοιχειώδη, κατάφερε μάλιστα εκτός από τους ιδιοκτήτες που χρωστάνε να κυνηγάνε τώρα και τους εγγυητές. Τον Ιούλιο 2015, υπογράφοντας Μνημόνιο, ανέλαβε να φτιάξει πλαίσιο εντός μερικών μηνών για τη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Δεν έφτιαξε τίποτε, όσα πάνε κι όσα έρθουν. Ετσι χάθηκαν δυο χρόνια, χωρίς οι τράπεζες να έχουν άλλη επιλογή από την πώληση των δανείων σε funds. Αποτέλεσμα; Οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται. Και οι μικροί θα πλήττονται άμεσα, οι μεγάλες ιδιοκτησίες είναι πιο ευνοημένες –οι νομικές ενέργειες είναι πιο πολύπλοκες, άρα ο χρόνος κατάσχεσης είναι πιο μακριά. Το πραγματικά εξοργιστικό είναι πως ενώ οι τράπεζες εκπλειστηριάζουν ακίνητα μπαταχτσήδων μεγάλης αξίας και συναντούν την αντίσταση των συντρόφων του Τσίπρα και του Φίλη στο κίνημα Δεν Πληρώνω, είναι η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (η ίδια η κυβέρνηση δηλαδή) που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη για χρέη μερικών χιλιάρικων. Ο Τσίπρας όμως δήθεν νουθετεί τους τραπεζίτες!

Δίδαγμα: αν ο Φίλης θέλει να είναι καλά με τον εαυτό του, αντί να παριστάνει τον φιλάνθρωπο, ας κατανοήσει τι έχει παιχτεί και γιατί ο Τσίπρας ενέπαιξε κι αυτόν και όλους μας. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι. Κουραστήκαμε.