Επιθετική, απειλητική, βαθιά δεξιά ομιλία αλλά και η πιο ταυτοτική, η καλύτερη και πιο ιδεολογική αναμφισβήτητα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Προφανώς, αυτά που εκείνος επισήμανε δεν θα μπορούσε να τα πει κανείς άλλος. Πολύ περισσότερο, ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει τον όρο «λαθρομετανάστες».

Ο Σαμαράς εξάλλου δεν μίλησε και δεν υπερασπίστηκε απλώς και μόνο τη δική του διακυβέρνηση. Παρεμπιπτόντως συνεχίζει να τη θεωρεί επιτυχής και αδίκως ακυρωμένη από την αριστερή εξουσία. Ο Σαμαράς πήγε ένα βήμα μπροστά για τον δικό του κόσμο, τη δική του παράταξη (και όχι κόμμα, έχει σημασία αυτό) ενσωματώνοντας στην εξαιρετικά συνεκτική και συγκροτημένη τοποθέτησή του το δεξιό ακροατήριο. Σε ένα συνέδριο που παραλίγο να μπερδέψουμε με TEDX, το βίντεο διά χειρός Kωνσταντίνου Κυρανάκη με την Ιστορία της ΝΔ και η ομιλία του Σαμαρά υπήρξαν οι βασικοί πυλώνες υπενθύμισης πως μιλάμε για την κυρίαρχη αστική παράταξη της χώρας, τους νικητές του Εμφυλίου και όχι για κάποιο πάνελ με τον συμπαθή Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Στέλιο Ράμφο.

Τι είπε όμως ο Σαμαράς; Μίλησε και ξαναμίλησε για έναν νέο πατριωτισμό. Μίλησε για το Προσφυγικό. Για την Αμυγδαλέζα. Μίλησε για την Ελλάδα. Θέματα τζιζ και δύσκολα για τους ακραιοκεντρώους που όψιμα επιβιβάστηκαν στο καράβι του Κυριάκου. Μα και όπως έλεγε πεπειραμένος δεξιός: αναγκαία επιχειρήματα για να κυβερνήσεις.

Από την άλλη, η ομιλία Σαμαρά επιβεβαίωσε πως το πολιτικό τόξο καλά κρατεί. Η διαίρεση Αριστεράς και Δεξιάς είναι εδώ. Κάτι που προφανώς συμφέρει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια στιγμή που το σκηνικό ρευστοποιείται περαιτέρω με την επιστροφή της Κεντροαριστεράς ως σφήνας και ως ρυθμιστικής μεταβλητής της επόμενης μέρας, ο Σαμαράς συσπείρωσε και τόνωσε το θυμικό του μέσου δεξιού. Σχεδόν μίλησε και σαν Αδωνις και σαν Κυριάκος. Μίλησε προεκλογικά. Και βοήθησε τον Κυριάκο, διατηρώντας δεσμούς με την πιο λαϊκή Δεξιά, αναγκαίο πυρήνα απεύθυνσης για το κόμμα του. Το θέμα είναι, το επόμενο διάστημα τι από όλα θα ιεραρχηθεί από τη ΝΔ. Η βαριά ατζέντα Σαμαρά, η πιο φιλελεύθερη φαρέτρα του Κυριάκου ή ένα κράμα και των δύο. Σε αυτό απάντησε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αφού είπε: «Είμαστε κεντροδεξιοί, γιατί εμπνεόμαστε από τις καλύτερες παραδόσεις της Δεξιάς και του Κέντρου. Τελεία και παύλα!». Αρκεί να αποδειχθεί βεβαίως. Γιατί ο χρόνος θα είναι μακρύς για τις εκλογές. Και απρόβλεπτος.