Αν είχαν χιούμορ οι άνθρωποι της Μίλαν, στην ανακοίνωσή τους για το σκληρό σχόλιο της «Γκατζέτα Ντέλο Σπορτ» που ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι Ροσονέρι έχασαν την αξιοπρέπειά τους, έπρεπε να γράψουν: Μην πυροβολείται τον πιανίστα. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Ο ιταλικός σύλλογος πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί για το ένδοξο παρελθόν του. Η συζήτηση που άνοιξε στην Ιταλία δεν περιστρέφεται ωστόσο γύρω από τις αποτυχίες της Μίλαν, αλλά για τα όρια που υπάρχουν στην κριτική.

Η «Γκατζέτα Ντέλο Σπορτ» πίεσε μία ευαίσθητη χορδή: την αξιοπρέπεια. Η έγκριτη ιταλική εφημερίδα πάτησε πέρα από την κόκκινη γραμμή της κριτικής για την απόδοση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας ταυτίζοντας ένα χαμένο γκολ με την ηθική ενός συλλόγου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.

Πρόκειται για ένα ολίσθημα που τείνει να γίνει συνήθεια, για μια δημοσιογραφική λιποταξία. Η απάντηση της Μίλαν αποτελεί προσχέδιο για τις απαντήσεις που θα δώσουν άλλοι σύλλογοι που θα βρεθούν σε παρόμοια θέση: «Το να τοποθετείς το δάκτυλο στην αξιοπρέπεια αφήνει μια πικρή γεύση γιατί υπερβαίνει τις τεχνικές εκτιμήσεις και την κριτική. Οι κριτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάνουν την ισορροπία ακόμα και ύστερα από ένα κακό αποτέλεσμα. Η μπάλα παραμένει μπάλα και η αξιοπρέπειά μας παραμένει κάτι διαφορετικό».