Η συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με έξι κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας, χθες, διήρκεσε περί τη μία ώρα και, αν δεν με απέτρεπε η αγωγή μου και η επιπέδου Eton επιτηδευμένη προσέγγιση που επιχειρώ στα θέματα, θα έλεγα ότι τους έβαλε «άγριο χέρι». Πολύ άγριο. Σε σημείο που έφυγαν οι άνθρωποι από τη συνάντηση περίπου ζαλισμένοι. Και πάντως όχι όπως εισήλθαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Με «ΤΑ ΝΕΑ» και τη σχετική προ δεκαημέρου καταγγελία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων (εκείνη, ενθυμείσθε, που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στο Μαξίμου) να πλανώνται εντός της αιθούσης όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, θεωρήθηκε απολύτως λογική η προειδοποίηση του προέδρου Αλέξη στους τραπεζίτες ότι το τελευταίο που επιθυμεί είναι μια «κοινωνική έκρηξη» εξαιτίας των πλειστηριασμών. Οπως και η στα όρια του εκβιασμού αναφορά του ότι, αν θέλουν να σώσουν τις τράπεζες των οποίων προΐστανται, θα πρέπει να κυνηγήσουν μεγαλοοφειλέτες. Να γίνουν επιθετικοί.

«Αυτό κάνουμε» του απάντησαν ομοθυμαδόν οι τραπεζίτες και πως πλειστηριασμούς μικρών κατοικιών κάνουν η Εφορία και τα Ταμεία, αλλά εκείνος ήταν κάθετος:

–Δεν σας ζητάω, τους είπε, να με στηρίξετε πολιτικά, αυτό που θέλω είναι να ασχοληθείτε πραγματικά με το πρόβλημα. Βγαίνουν τα media και την πέφτουν στις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς και εσείς, που σας αφορά το θέμα, σφυρίζετε αδιάφορα. Δεν θέλω να τους πάρετε και να τους βρίσετε, αλλά δεν μπορεί να σας βρίζουν και εσείς να τους βάζετε διαφημίσεις και να τους δίνετε και δάνεια.

Εννοείτε ότι διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, διότι πλην των έξι τραπεζιτών στη συνάντηση παρίσταντο ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης και οι υπουργοί Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος και Κοντονής, εξίσου επιθετικοί, αν όχι ορισμένοι, όπως ο εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, ως και «βασιλικότεροι του βασιλέως»…

Ο Στουρνάρας και ο Ντράγκι

Ονόματα media, τα οποία πρέπει με τη σειρά τους να εκβιάσουν (κατά τη λογική του προέδρου Αλέξη) οι τράπεζες ώστε να αποφεύγουν να καταγγέλλουν τους πλειστηριασμούς κατοικιών, δεν είπε ο Πρωθυπουργός. Το απέφυγε επιμελώς. Ισως γιατί φοβήθηκε τις διαρροές. Αλλά δεν τις γλίτωσε, διότι, τώρα θα αποκαλύψω, κάτι το οποίο συνέβη στη διάρκεια της συνάντησης.

–Μου γράφουν, είπε, ότι πολεμάω τον Στουρνάρα. Ε, δεν τον πολεμάω. Αυτά τα γράφουν το τάδε site (ανέφερε ένα όνομα οικονομικού site) και το δείνα site (ανέφερε άλλο ένα, οικονομικού περιεχομένου επίσης). Δεν τον πολεμάω τον Στουρνάρα, πώς το λένε; Είναι ψέμα.

Επικαλέσθηκε δε και τον Μάριο Ντράγκι για να ισχυροποιήσει τη θέση του για τα fake news που κυκλοφορούν για να τον πλήξουν πολιτικά και εκείνον και την κυβέρνησή του.

–Εγώ ρώτησα τον Ντράγκι για το αν είπε ότι μπορεί να χρειαστούμε και 4ο Μνημόνιο και μου το διέψευσε κατηγορηματικά. Ποτέ δεν είπε τέτοιο πράγμα. Διαστρεβλώθηκε μια απάντησή του.

Φοβάται τους πλειστηριασμούς

Ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου, ο οποίος μου μετέφερε όλα τα προηγούμενα, μου μίλησε για έναν θυμωμένο πρόεδρο Αλέξη, ο οποίος, όπως μου είπε, «σφυροκόπησε» τους τραπεζίτες. Το γιατί το έκανε δεν μου το είπε, δεν τον ρώτησα και εγώ, διότι μπορώ και μόνος μου να το εκτιμήσω:

n φοβάται ότι αυτό το πράγμα με τους πλειστηριασμούς μπορεί να γίνει τσουνάμι και να δημιουργηθεί κίνημα (από Λαφαζάνη και Ζωή και αλληλέγγυους), το οποίο να μην μπορεί να το ανακόψει με τίποτε.

Εξ αυτού του λόγου συμπεραίνω εκβίασε τους τραπεζίτες να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια μεγαλοοφειλετών και γι’ αυτό τους είπε, υπό τύπον εντολής, όταν έφτασε η συζήτηση στα δάνεια που πρέπει να πουλήσουν οι τράπεζες, «τα στεγαστικά να είναι τα τελευταία που θα πουλήσετε. Βγάλτε προς πώληση τα καταναλωτικά, τα δάνεια των μικρομεσαίων, αλλά όχι τα στεγαστικά. Αυτά τελευταία».

Για την ιστορία αναφέρω ότι σε αυτή την πρωτοφανούς χαρακτήρα επίθεση του προέδρου Τσίπρα στις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς, τα πιστωτικά ιρύματα εκπροσωπήθηκαν από τους κυρίους Μεγάλου (Πειραιώς), Φραγκιαδάκη (Εθνική), Αρώνη (Alpha), Καραμούζη και Καραβία (Eurobank) και Ρουμελιώτη (Αττικής).

Ο «τεχνίτης του λαϊκισμού»

Να, αυτά βλέπει ο φίλος Αλέξης «ήμουν κάποτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλος και αποκαλεί πλέον τον πρόεδρο Αλέξη «τεχνίτη του λαϊκισμού» διότι, όπως λέει, «κάνει αναδιανομή της φτώχειας».

Δεν θα διαφωνήσω, εννοείτε, επί των ικανοτήτων του προέδρου Αλέξη, αλίμονο. Θα προσθέσω δε ότι ένα μεγάλο λάθος που κάναμε όλοι μας, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές, είναι ότι δεν εκτιμήσαμε σωστά, για να μην πω ότι ορισμένοι και παραβλέψαμε, τις ικανότητες του προέδρου Αλέξη –επικοινωνιακές και διαχείρισης προσώπων και καταστάσεων. Αυτό οδήγησε σε αλληλοτροφοδοτούμενες εντελώς λαθεμένες εκτιμήσεις για τη διάρκεια του φαινομένου, όπως και το αν μπορεί να αντεπεξέλθει των προβλημάτων και των καταστάσεων. Τεχνίτης. Μάγος. Παίζει «μπάλα» ο άνθρωπος και καλή μάλιστα –αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Και εγώ προσωπικά, πρώτος…

Ψηφαλάκια I

Αναφέρω παράδειγμα, πρόχειρο, χθεσινό, όπως προέκυψε από μία (ακόμη) «παρόλα», όπως λένε και στη Ζάκυνθο (δεν τον ξεχνώ εγώ τον Κοντονή…) του υπουργού Γαβρόγλου. Τι είπε ο άνθρωπος χθες και έβγαλε μάτια –της ΝουΔού κυρίως, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν επί σειρά δεκαετιών; Οτι θα φέρει ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε αδέλφια φοιτητές να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Γιατί το κάνει αυτό;

Για να μειωθούν τα έξοδα οικογενειών που έχουν δύο παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Πόσα είναι τα παιδιά αυτά; Δεν ξέρω, αλλά ούτε και έχει σημασία νομίζω. Σημασία έχει ότι το αίτημα αυτό μικρομεσαίων οικογενειών ήταν αίτημα πολλών ετών και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το υλοποιούσαν. Αντίθετα, έπαιρναν όσο πιο πολλά μέτρα μπορούσαν για να μην καταστεί δυνατόν. Μόνο για λόγους υγείας, και δη σοβαρότατους, επέτρεπαν τις μεταγραφές.

Τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα το κάνουν και κάποιους, δεν λέω όλους, από τους «ανακουφισμένους» προφανώς θα τους βάλουν στη δεξαμενή με τα ψηφαλάκια…

Ψηφαλάκια II

Αναφέρω παράδειγμα δεύτερο: το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης σε άνεργους νέους 18-24 ετών. Τετρακόσια ευρώπουλα είναι, για τους πολλούς μπορεί να μην είναι τίποτε, για τα παιδιά αυτά όμως είναι κάτι. Θα κάνουν Χριστούγεννα. Κι ας το καταγγέλλει η ΝουΔού το μέτρο ως ψηφοθηρικό και ψίχουλα και ότι αντί για επίδομα καλύτερα να δημιουργούσε για τα παιδιά αυτά θέσεις εργασίας.

Αφ’ υψηλού πολιτική κάνουν στη ΝουΔού νομίζω. Πιστεύουν κι αυτοί, όπως και ο Γιώργος κάποτε, ότι ζουν στη Δανία του Νότου.

Οχι, παλικάρια μου, στην Ελλάδα του Νότου ζείτε και για 400 ευρώπουλα ο άλλος είναι έτοιμος να βουτήξει με το κεφάλι στη δεξαμενή που προανέφερα. Πλάκα κάνουμε τώρα;

Κατεβάζουν τους διακόπτες

Το ερώτημα το είχε υποβάλλει ο Νίκος Χουντής, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, και εγώ θα αφήσω ασχολίαστη την απάντηση που έλαβε: «Στους δέκα πρώτους μήνες του 2017 έχουν εκτελεστεί 204.000 περίπου διακοπές παροχών ηλεκτρικού ρεύματος (από τη ΔΕΗ) λόγω οφειλών σε όλη τη χώρα (…) μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα εκτελεστούν περαιτέρω περί τις 35.000 διακοπές, από τις οποίες ποσοστό της τάξεως του 70% αφορά οικιακούς καταναλωτές (κατοικίες)».

Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μου (υποθέτω και τα δικά σας) οι ιαχές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» τότε που κυβερνούσε ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, όπως και τις επιχειρήσεις επανασύνδεσης με τα δίκτυα της ΔΕΗ, ως έμπρακτη αντίσταση στο καθεστώς των γερμανοτσολιάδων…