Το Συνέδριο της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βρέθηκαν στην πρώτη σειρά για να συμβολίσουν τη συνέχεια του κόμματος, και ορθώς. Ο θεσμικός ρόλος της μεγάλης συντηρητικής δημοκρατικής παράταξης είναι αυτονόητος και απαραίτητος στην πολιτική ζωή, ιδίως στη συνθήκη της πόλωσης με την οποία πολιτεύεται το εξουσιαστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και είναι απολύτως ενθαρρυντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως, την επόμενη μέρα, θα μειωθούν οι φόροι που αναστέλλουν την παραγωγική δραστηριότητα, θα δρομολογηθεί η θεσμική κατοχύρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα πολεμηθούν η ανομία και η παραβατικότητα στις πανεπιστημιακές σχολές και στην πόλη.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παρενέβησαν στο Συνέδριο ήταν και ο στοχαστής Στέλιος Ράμφος, ο οποίος συνέστησε αυτοκριτική. Αφού, όντως, η ΝΔ αναγνωρίζει ότι είναι υπόλογη διαρθρωτικών λαθών τα προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν τα προσδιορίζει και δεν τα αποκηρύσσει; Η βασική κατεύθυνση του κόμματος, π.χ., ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, ήταν ο κρατισμός. Η περίοδος αυτή εισήχθη με την πρόσληψη των μεσήλικων αγροφυλάκων και έκλεισε, το 2009, με το έλλειμμα των 36 δισ. ευρώ με το οποίο φέσωσε τη χώρα η υπουργία Παπαθανασίου. Αυτή τη ζημιά δεν γίνεται να μην την αναγνωρίσει η ΝΔ –αν μη τι άλλο, επειδή όσοι είναι υπόλογοι αυτών των πολιτικών δεν μπορεί να έχουν θέση σε μελλοντικές κυβερνήσεις που υπόσχονται την εξομάλυνση, όχι χωρίς περαιτέρω θυσίες των πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής, αρχιτέκτων του εκτροχιασμού εκείνης της περιόδου, αποφεύγει να λέει πολλά. Αλλά κι αυτά που λέει, στην ουσία, παραπέμπουν στην ήδη βιωμένη πολιτεία του. Οταν κάνει λόγο για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, στην ουσία δίνει υποσχέσεις παλαιού κομματάρχη. Ξεκομμένες αυτές οι υποσχέσεις από ένα συνολικότερο πρόγραμμα ανάκαμψης, στην ουσία είναι υποσχέσεις ενός νέου κρατισμού, κλείσιμο ματιού σε πιο παραδοσιακούς πελάτες. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις βρει μπροστά του.

Χθες το πρωί, η ΕΡΤ, που λειτουργεί ως κυβερνητικό χαλκείο, αφιέρωσε πολλή ώρα στον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Θα ακολουθήσουν και άλλοι από το παρελθόν. Τα αστέρια του καραμανλισμού και η δράση τους θα χρησιμεύσουν, προσεχώς, ως βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ.