Το 2017 τελειώνει σε λίγες μέρες, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι υποχρεώσεις μας προς την Εφορία. Εκτός από την εξόφληση των φόρων και τελών (δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ) υπάρχουν εκκρεμότητες και ως προς την υποβολή δηλώσεων για τη φορολογία εισοδήματος.

Πολλοί φορολογούμενοι που αφήνουν τις υποχρεώσεις τους για την τελευταία στιγμή καλό να σπεύσουν να τις τακτοποιήσουν τις επόμενες ημέρες για να μην χάσουν τις προθεσμίες.

Στις υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται:

n Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να ενημερώσετε το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

n Η δήλωση αναδρομικών αποδοχών, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2016. Αυτό γίνεται με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στην ΔΟΥ.

n Οι δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2017 μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2016 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος, λογιστής – φοροτεχνικός Α’ τάξης