Γλίτωσαν τα Ειδικά Δικαστήρια

Το αναμενόμενο έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και τώρα απομένει να δούμε αν την Πέμπτη που μας έρχεται, την Πέμπτη που ο μήνας έχει 21, το ΤΑΙΠΕΔ θα υπογράψει με την κοινοπραξία Terminal Links, Deutsche Invest Equity Partners GmbH και Belterra Investments Ltd. (του προέδρου Ιβάν Σαββίδη, αυτή η τελευταία) την παραχώρηση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ποιο ήταν το αναμενόμενο; Οτι δεν θα υπάρξει υπογραφή, και μάλιστα είχα εγκύρως ενημερώσει για τα πολλαπλά προβλήματα της εκχώρησης του ΟΛΘ στην προαναφερόμενη κοινοπραξία –προβλήματα που είναι τεράστια και, το κυριότερο, ανακύπτουν συνεχώς άλλα.

Το τελευταίο που οδήγησε στην αναβολή της υπογραφής είναι ως γνωστόν η κατάρρευση της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbanκ, εκδότριας της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, ακριβώς την παραμονή της υπογραφής.

Αυτή τώρα η Promsvyazbanκ είναι από αυτές που τις βλέπεις και όχι τα λεφτά σου δεν τους εμπιστεύεσαι, αλλά το βάζεις και στα πόδια μήπως βγουν από τα υποκαταστήματα τίποτε υπάλληλοι και σου πάρουν ό,τι έχεις πάνω σου. Είχε αξιολόγηση ΒΒΒ- και με εγγυητική μιας τέτοιας τράπεζας το παρεάκι το ένα, της κοινοπραξίας, αφενός πήγε να πάρει το λιμάνι, και το παρεάκι το άλλο, το κυβερνητικό, να το δώσει για να μπορεί μετά να διαφημίζει το success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αλλά ευτυχώς παρενέβη εγκαίρως ο θείος (με την έννοια του θεϊκού) Βλαδίμηρος Πούτιν (όπως θα έλεγε και ο φίλος μου Κυριάκος Βελόπουλος), έθεσε την τράπεζα σε επιτήρηση και γλίτωσαν άπαντες. Οι μεν τα πάρε – δώσε με τον εισαγγελέα (λόγω της «πέτσινης» εγγυητικής), οι δε τα τραβήγματα με τα Ειδικά Δικαστήρια (αποκλείεται να έμενε έτσι αυτή η ιστορία, να πέρναγε, λόγω Σαββίδη δηλαδή, άνευ επιπτώσεων το θέμα) και το λιμανάκι της υπέροχης Θεσσαλονίκης που (παρ)έμεινε στο ελληνικό Δημόσιο…

Αγωνία για

την εγγυητική

Επί του παρόντος, διατείνεται έγκυρος κυβερνητική πηγή. Ως με πληροφόρησε χθες, η κοινοπραξία κάνει αγώνα δρόμου για να βρει εγγυητική επιστολή από σοβαρή τράπεζα είτε της Ρωσίας είτε άλλης χώρας. Μου σύστησε συγκεκριμένα «να κάνω υπομονή» γιατί το θέμα θα λυθεί «σήμερα – αύριο και την Πέμπτη θα πέσουν οι υπογραφές».

Δεν γνωρίζω πόθεν η κυβερνητική αισιοδοξία επί του θέματος, αλλά έχω να πω ότι ποτέ κανέναν δεν βοήθησε η σπουδή. Αν η κοινοπραξία προσκομίσει εγγυητική επιστολή ρωσικής τράπεζας, αυτομάτως θα επιβεβαιώσει τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προσφάτως, αναφορικά με τα κεφάλαια που διαθέτει η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH, η οποία μετέχει της κοινοπραξίας και για την οποία οι Αμερικανοί διατυπώνουν υπόνοιες ότι πίσω της υπάρχουν ρωσικά κεφάλαια.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί και το εξής: ανακοινώθηκε μεν η αναβολή λόγω της κατάρρευσης της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbanκ, η οποία είχε εκδώσει μια εγγυητική, αλλά ουδείς μάς είπε αν αυτή η εγγυητική της Promsvyazbanκ είναι ολόκληρης της κοινοπραξίας ή ενός των μετεχόντων σε αυτήν.

Επίσης, η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη, happy όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, αν η κοινοπραξία καταφέρει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή άλλης ρωσικής τράπεζας, όταν εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν, στην πραγματικότητα; Διερωτώμαι…

Εχουν γνώση

στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζω σχετικά ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες πάντως ελέγχονται ως προς την ακρίβειά τους (αλλά και δεν έχουν διαψευσθεί…), στην κοινοπραξία που επιδιώκει να πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 35% κατέχει η Terminal Links, το 48% η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH (με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ, όπως προ μηνών είχα αποκαλύψει…) και η Belterra Investments Ltd. του κυρίου Ιβάν, του ανθρώπου μας, το 17%.

Οπως προανέφερα, την Πέμπτη τα σπουδαία αναφορικά με τη συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η κοινοπραξία θα καταφέρει να πάρει την εγγυητική που απαιτείται και να την προσκομίσει.

Θα έχει τελειώσει όμως το θέμα; Φοβούμαι πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε ευτυχή κατάληξη (για την κυβέρνηση δηλαδή, εμένα ποσώς με απασχολεί). Διότι φαίνεται πως η υπόθεση της εκποίησης του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη συγκεκριμένη κοινοπραξία έχει προκαλέσει ήδη το «ενδιαφέρον» της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου, η Επιτροπή έχει λάβει «ενημέρωση» (προφανώς από ανταγωνιστή…) και ασχολείται ήδη, προκειμένου να διακριβώσει αν η μετοχική σύνθεση της γαλλικών και όχι μόνο συμφερόντων εταιρείας Terminal Links που μετέχει της κοινοπραξίας συνιστά λόγο ακυρότητος της συμφωνίας. Και τούτο διότι μπορεί ανήκει κατά 51% στη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA, αλλά το 49% των μετοχών της ανήκει στην China Merchants, η οποία είναι εταιρεία του κινεζικού Δημοσίου. Στο κινεζικό Δημόσιο ανήκει όμως και η COSCO, η οποία έχει ήδη πάρει το λιμάνι του Πειραιά, και ως εκ τούτου –δεν εξηγώ τα αυτονόητα…

Επανάσταση

μέσω YouTube

Κάθησα Σάββατο βράδυ, οπότε και υπέπεσε στην αντίληψή μου, και παρακολούθησα το περίπου 6λεπτης διάρκειας βίντεο που ανήρτησε η πρόεδρος της καρδιάς μας, Ζωή, στο facebook, με στόχο προσωπικά τον πρόεδρο Αλέξη. Είδα την οργή, την αγανάκτηση και τον θυμό αποτυπωμένο στο προσεκτικά μακιγιαρισμένο πρόσωπό της. Αλλά διέκρινα και τη θέλησή της να αναλάβει τον ρόλο της πασιονάριας του Κινήματος, ύστερα από μια περίοδο μηνών κατά την οποία το Κίνημα παρουσίασε μία κάμψη αγωνιστικότητος, μία στασιμότητα θα έλεγα, η οποία (δεν θα διστάσω να αποδώσω τις ευθύνες) οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην πλημμελή ενασχόληση και της ίδιας με αυτό.

Ομως όλα άλλαξαν τώρα, όπως διαπίστωσα μετά τη θέαση του βίντεο. Εξού και συστήνω ανεπιφύλακτα στους πολυπληθείς αναγνώστες μου να ανατρέξουν στο YouTube να το παρακολουθήσουν. Θα έχουν τη θαυμάσια ευκαιρία να απολαύσουν την ωρυόμενη κατά Τσίπρα πρόεδρο Ζωή σε ένα ρεσιτάλ καταγγελτικού λόγου, το οποίο, οφείλω να προσθέσω, ουδείς των ηγετών της αντιπολιτεύσεως έχει χρησιμοποιήσει κατά του Πρωθυπουργού έως τώρα.

Υποθέτω θα το κάνουν (οι αναγνώστες μου, σε αυτούς αναφέρομαι), αλλά για να παράσχω προς τούτο ένα κίνητρο ακόμη, θα αναφέρω μικρή παράγραφο των όσων καταγγέλλει η πρόεδρος: «Η εγκληματική κυβέρνηση (Τσίπρα) που ταυτίζει την Αριστερά και τους αγώνες της με τη ρεμούλα, τον οπορτουνισμό, την απατεωνιά και την κομπίνα».

Υπάρχει κανείς που διατηρεί αναστολές έπειτα από αυτό; Υποθέτω πως όχι…

Ζακυνθινά

παραμύθια

Στο μεταξύ συνεχίζεται, από πλευράς σιορ Κοντονή υπουργού, ο ασυμβίβαστος αγώνας για να αποδείξει ότι τη Δικαιοσύνη, την οποία οι Ελληνες εμπιστεύονται παντός άλλου θεσμού, στην ουσία κακώς την εμπιστεύονται αφού οι δικαστές αρνούνται να καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Αποδίδω τη συνέχιση της αγωνιστικής διάθεσης Κοντονή στις ευλογίες του προέδρου Αλέξη, ο οποίος δημοσίως (στη συνέντευξη στην ΕΡΤ3) ουσιαστικά τι έκανε; Απένειμε εύσημα στον υπουργό του αναφορικά με την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των δικαστών.

«Αγανακτεί» και «οργίζεται» ο πρόεδρος Αλέξης με δικαστικές αποφάσεις –άρα, σιορ Κοντονή μου, καλώς τα ρίχνεις. Με καβάντζα τα εύσημα, πήρε φόρα ο Κοντονής και ποιος να τον κρατήσει μετά. Αλλά μας τα είπε και πάλι με μισόλογα –αυτό δεν μπορώ εγώ να (απο)δεχθώ.

Θέτει, ας πούμε, συνεχώς θέμα πόθεν έσχες για τους δικαστές και ειδικά αν έχουν οι άνθρωποι θυρίδες και τι έχουν μέσα σε αυτές τις θυρίδες. Αλλά δεν μας λέει καθαρά τι εννοεί. Πιστεύεις, κύριε, ότι αυτό είναι ύποπτο; Γίνεται σκοπίμως; Ωραία.

Βγες και δήλωσε: «Οι δικαστές τα πιάνουν και μετά τα βάζουν σε θυρίδες να αναπαυθούν». Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια, ζακυνθινά…