Oπως έχει πει και μία ψυχή, αν γίνει διαγωνισμός μεταξύ Πυγμαίων ποιος είναι ο πιο ψηλός, κάποιος θα βγει πρώτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ψηλός. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στο πρωτάθλημα, στις 10 – 12 πρώτες αγωνιστικές. Ενας συναγωνισμός μετρίων. Κάποιος κάθε φορά ήταν πρώτος, αλλά χωρίς να είναι καλός. Απλά ήταν λιγότερο χειρότερος από τους άλλους. Πολλές γκέλες, ρεκόρ χαμένων βαθμών, φυματικές νίκες. Και ξαφνικά, λες και ήταν συνεννοημένοι, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να πατάνε το γκάζι. Η ΑΕΚ στην 8η αγωνιστική ήταν 3η με 14 βαθμούς (μαζί με Πανιώνιο και Λεβαδειακό) έχοντας απώλειες 10 βαθμών. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε το εντυπωσιακό ντεμαράζ. Εφτιαξε ένα σερί από πέντε νίκες, μία ισοπαλία (με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο) κι ανέβηκε στην κορυφή. Εδειξε αξιοπιστία, διάρκεια και συνέπεια. Αντεξε με απόλυτη επιτυχία τα «δύο καρπούζια» (Γιουρόπα Λιγκ) καθώς και τις ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες των Γιόχανσον και Μάνταλου (φωτογραφία). Σ’ όλο αυτό διάστημα έφτασε και ξεπέρασε, μπορείς να πεις, τα όριά της.

Λεφτά υπάρχουν

Και ξαφνικά έκανε την επανεμφάνισή του ο Πυγμαίος: 0-0 με το Απολλωνάκι. Ο Γιώργος Παράσχος, ο αποκαλούμενος και Οτζαλάν, χάλασε τις γιορτές του Μανόλο. Ούτε θα έπαιρνε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ, αν κέρδιζε το Σάββατο, ούτε το έχασε επειδή πέταξε δύο βαθμούς στα σκουπίδια. Η ΑΕΚ λύγισε. Δεν άντεξε το βάρος του πρωταθλητισμού. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο, για μια ομάδα που για το τελευταίο της πρωτάθλημα ανατρέχει στο 1994. Δεν είναι εύκολο, όταν πας να το πάρεις με τον Μπακασέτα. Οταν οι επιλογές σου στον πάγκο είναι ο Κλωναρίδης και ο προερχόμενος από μακροχρόνιο παροπλισμό Κονέ. Η ΑΕΚ μπούκωσε από το σερί των συνεχόμενων παιχνιδιών και υπερβάσεων κι έσκασε. Πρωταθλητισμός με υπερπροσπάθεια δεν γίνεται. Χρειάζονται ποιότητα και βάθος. Η ΑΕΚ ωστόσο παραμένει στο κόλπο κι όλα είναι στο χέρι του Δημήτρη Μελισσανίδη. Λεφτά κανείς δεν βάζει κι απλά γίνεται (ιδανική μπορείς να πεις) διαχείριση εσόδων – εξόδων. Λεφτά όμως υπάρχουν. Τα απρόσμενα και εκτός προϋπολογισμού 8 εκατ., μέχρι τώρα, από το Γιουρόπα Λιγκ. Θα μπει το χέρι στο ταμείο για την επιβεβλημένη, μετά τους τραυματισμούς Γιόχανσον και Μάνταλου, αγωνιστική ενίσχυση ή θα κρατηθούν κάβα;

Γύρισε το κουμπί

Ιδού λοιπόν ο Ολυμπιακός στην κορυφή. Ιδού λοιπόν η επιστροφή. Εστω και 1-0 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το έξι στα τελευταία έξι με συντελεστή τερμάτων 18-5. Ενας μέτριος έως κακός Ολυμπιακός στο μισό του πρώτου γύρου. Ενας Ολυμπιακός που ψαχνόταν, ταλαιπωρούνταν από τις επιλογές του Χάσι σε όλα τα επίπεδα. Ενας Ολυμπιακός που δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερο ξεκίνημα. Με πολύ κακή εικόνα σε σχέση με το ακριβοπληρωμένο ρόστερ. Την 9η αγωνιστική ήταν στην 4η θέση, πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ατρόμητο. Υστερα από την ήττα στη Λεωφόρο, οι Ερυθρόλευκοι γύρισαν το κουμπί. Πέρα από τη βαθμολογική συγκομιδή, άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Σε ό,τι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι ο Ολυμπιακός είναι μακράν ο καλύτερος. Ο Τάκης Λεμονής βρήκε σταδιακά τις σταθερές της ενδεκάδας. Την τετράδα της άμυνας, την τριάδα των χαφ και τον Ανσαριφάρντ (φωτογραφία) βασικό φορ. Το πρόγραμμα ήταν βατό, αλλά σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια ήταν που είχαν χαθεί βαθμοί. Αυτό που μένει να λυθεί είναι το θέμα στην άμυνα.

Επεσε στην κέντα

Και το 1-0 τρεις βαθμούς δίνει. Ο ΠΑΟΚ μετά το 3-0 στην Ξάνθη και το 4-0 επί του Παναθηναϊκού, πέρασε και από τα Περιβόλια, χτίζοντας ένα μικρό σερί. Ενας ΠΑΟΚ που χρειάστηκε να φτάσει στην 13η αγωνιστική για να ξορκίσει την κατάρα των εκτός έδρας. Ενας ΠΑΟΚ που έκανε τις μεταγραφές βασικών ποδοσφαιριστών την τελευταία στιγμή κι έπεσε στη κέντα με τον Στανόγεβιτς. Ακόμα και στα (μικρά) ματς, που κέρδιζε στην άδεια Τούμπα, δεν έπειθε. Ο ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε, απέκτησε νεύρο και πάθος στο παιχνίδι του, με την ένταξη των νεαρών Ελλήνων στην ενδεκάδα: Πέλκας (φωτογραφία), Λημνιός και Κουλούρης άλλαξαν την εικόνα της ομάδας. Οι νίκες δίνουν αυτοπεποίθηση και δημιουργούν καλό κλίμα μέσα κι έξω από την ομάδα. Δεν ήταν τόσο πειστικός το Σάββατο, όσο στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, μπήκε χαλαρά στο ματς, αλλά μετράει το αποτέλεσμα. Μείωσε στον έναν πόντο τη διαφορά από τη κορυφή, αλλά είναι εμφανές ότι χρειάζεται βελτίωση και σταθερότητα.

Με δανεικούς

Το όνειρο στο Περιστέρι συνεχίζεται. Δύο πόντους πίσω από την κορυφή κι έναν λιγότερο από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Και τι έγινε που ο Ουάρντα που σκόραρε δις στο 3-1 της Κέρκυρας είναι δανεικός; Οπως ο Ρισβάνης, ο Χατζηισαΐας κι ο Γιαννιώτης. Και η ΑΕΚ με τους δανεικούς Λιβάγια και Αραούχο πάει να πάρει πρωτάθλημα.