Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης –πριν από λίγες μέρες –απέναντι στις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακόμη και σε μικρά «λαϊκά» σπίτια των 78 τετραγωνικών μέτρων, αποπνέει μια απίστευτη κυνικότητα και θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω σύντομες παρατηρήσεις:

1. Οι αμαθείς συντάκτες αυτής της ανακοίνωσης είναι απαραίτητο να καταλάβουν επιτέλους ότι η εφαρμογή του νόμου σε μια δυτική δημοκρατία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να επικαλούνται σήμερα –επειδή τους «βολεύει» κομματικά –τη σκληρή εφαρμογή του Δικαίου της Αναγκαστικής Εκτέλεσης για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται την εφαρμογή του ποινικού νόμου όταν διακινούνται ναρκωτικά στα πανεπιστήμια ή όταν ο Ρουβίκωνας και άλλα αναρχικά γκρουπούσκουλα καταστρέφουν βδελυρά τα μηχανήματα στο μετρό της Αθήνας!

Με άλλα λόγια η «δικτατορία μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» δεν μπορεί να εφαρμόζει τον νόμο όποτε την ευνοεί (Χανς Κέλσεν)!

2. Οι συντάκτες της ανωτέρω ανακοίνωσης ξέχασαν απαράδεκτα να αναφερθούν στην ολέθρια ισπανική εμπορεία, όπου οι μαζικοί και ανεξέλεγκτοι πλειστηριασμοί σπιτιών οδήγησαν σε «πόλεις-φαντάσματα» (ghost towns). Υπολογίζεται ότι μόνο το 2012 είχαν εκπλειστηριαστεί στη Μαδρίτη από τις τράπεζες 12.000 σπίτια, τα οποία σήμερα είναι ακόμη «άδεια» και τα λυμαίνονται στη μαύρη αγορά διάφορες οργανωμένες ομάδες («Guardian», «Spain’s crash Landlords: empty homes spawn black housing market»).

Αραγε σε αυτή τη «δαντική κόλαση» θέλει να μας οδηγήσει η ανάλγητη «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ;

3. Ομως αυτό που εξοργίζει στην ανωτέρω ανακοίνωση είναι κάτι άλλο. Δηλαδή θεωρεί ότι όλοι που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια δεν πληρώνουν σκόπιμα τις δόσεις των δανείων τους. Αγνοεί προκλητικά ότι πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα, λόγω της υπερφορολόγησης και της βάρβαρης περικοπής των μισθών ή των συντάξεων (και με νόμους της σημερινής κυβέρνησης, όπως είναι ο περίφημος «νόμος Κατρούγκαλου»).

Ισως οι θρασείς συντάκτες αυτής της ανακοίνωσης θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του Μάικλ Κέισι «Η καταστροφή της μεσαίας τάξης»!

Συμπέρασμα; Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί σαφής νομοθετική ρύθμιση, ώστε εάν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής δόσεων για μικρές οφειλές (κάτω των 30.000 ευρώ) ή για σπίτια κάτω των 80 τετραγωνικών –πρώτης κατοικίας –να μη διενεργούνται πλειστηριασμοί και να ανιχνεύονται άλλες λύσεις, ώστε να προστατεύονται και οι «εγγυητές» των δανείων, όπως ακριβώς είχε προτείνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015.

Αλλιώς με ευθύνη της κυνικής «Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις που θα πλήξουν τα πιο φτωχά στρώματα!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)