Οταν ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ που μας κόστισαν λίγο ακριβά, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διάφορα μάλλον αστεία επιχειρήματα. Ξεκίνησε από τις αλχημείες με το κόστος της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F-16 προσπαθώντας να διαψεύσει τους Αμερικανούς και κατέληξε σε αστειότητες. Σε μια έξαρση αλαζονείας και επαρχιωτισμού, μάλιστα, για να απαντήσει στα σχόλια περί πανάκριβης φωτογραφίας με τον αμερικανό ηγέτη, ο κ. Τσίπρας έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη από φωτογραφίες διότι ο ίδιος έχει γνωρίσει τους περισσότερους ηγέτες και έχει πολλές φωτογραφίες!

Φαίνεται πως αυτό το σύνδρομο του ιδιότυπου πολιτικού μικρομεγαλισμού καταδιώκει τον Πρωθυπουργό και ενίοτε τον παρασύρει σε λάθη. Ισως αυτό ακριβώς να πρυτάνευσε στην ανεξήγητη επιμονή για την πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο να επισκεφθεί τη χώρα μας σε μια στιγμή που εκείνος βιώνει την απόλυτη απομόνωση από τη Δύση. Εμπειροι διπλωμάτες δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά λογική απάντηση στο γιατί αποφασίστηκε να γίνει αυτή η συνάντηση σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, όταν μάλιστα είναι από καιρό γνωστές οι ακραίες διατυπώσεις του «σουλτάνου».

Από την τροπή που έλαβε η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και τα κωμικοτραγικά στο Προεδρικό Μέγαρο και δευτερευόντως στο Μαξίμου αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διπλωματία της συμφοράς είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας. Οταν η Ελλάδα παγίως δεν διεκδικεί τίποτα από τη γείτονα, μάλλον εγκληματεί όποιος επιλέγει να συνομιλήσει και μάλιστα μπροστά στις κάμερες με τον προκλητικό καλεσμένο σε ένα πεδίο που εκείνος ξέρει να χειρίζεται με την άνεση του μεγέθους του και όχι με σεβασμό σε αρχές και αξίες. Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα με τους τούρκους αξιωματικούς καθώς ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δεν δίστασε να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον έλληνα Πρωθυπουργό. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο διπλωματικό φιάσκο το οποίο πληρώνει η χώρα από την ανέμελη διακυβέρνηση που νομίζει ότι όλα είναι απλά και χαριτωμένα.