Ο δήμαρχος πάει στη Βουλή

Τέλος ο Δήμος Αθηναίων για τον Γιώργο Καμίνη. Δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Μου το εξομολογήθηκε σε συνάντηση που είχα μαζί του, στο μέσον της εβδομάδος, και όπως μου τόνισε ο επόμενος που θα παραλάβει τον δημαρχιακό θώκο θα βρει έναν δήμο υπόδειγμα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, και με κάπου 85 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους να κάνει έργα στην πόλη.

–Και τι σκέφτεστε να κάνετε στο μέλλον; ρώτησα τον δήμαρχο, σχεδόν βέβαιος για την απάντηση.

–Θα μεταπηδήσω στην κεντρική πολιτική σκηνή, μου ανέφερε χωρίς περιστροφές (έπεσα μέσα…).

Τουτέστιν θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και μάλιστα γνωρίζει και την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα εκτεθεί: πρόκειται για την Α’ Αθήνας.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών του σχεδίων, μπορώ να αναφέρω επιγραμματικά ότι σχεδιάζει να δουλέψει εντατικά για την επιτυχία του εγχειρήματος του φορέα της Κεντροαριστεράς και είναι πολύ χαρούμενος που ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του φορέα μπορεί να το κάνει.

Κατά τα λοιπά, και για όσους ενδιαφέρονται, και φέτος, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η αντίστροφη μέτρηση του δημάρχου Καμίνη για την έλευση του νέου χρόνου θα γίνει στον χώρο του Θησείου, με background την υπέροχα φωτισμένη Ακρόπολη…

«Θέατρο» αριστεροσύνης

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τους λεγόμενους 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποδύονται την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Αλέξη και τους συν αυτώ. Εχουν ένα ειδικό ρόλο, να του τραβούν κάθε τόσο το μανίκι, όταν κρίνουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν ακολουθεί τις επιταγές της Αριστεράς. Αυτοί λοιπόν οι 53+ έχουν αυτό το Σ/κ (Σαββατοκύριακο) πανελλαδική συνάντηση να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα της αριστεροσύνης και αφού τα επιβλέψουν αφ’ υψηλού εν συνεχεία να ελέγξουν τον πρόεδρο Αλέξη για τυχόν παραβάσεις. Ο φυσικός αρχηγός της φράξιας, ο υπουργός Τσακαλώτος, θα απουσιάζει, πληροφορούμαι –θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συναντηθεί με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ετσι θα συγκεντρωθούν όλοι οι υπόλοιποι, να περάσουν γενεές δεκατέσσερις τους πλειστηριασμούς και το λεγόμενο Μεταναστευτικό –αυτό πάλι να μην μπορούν να ξεφορτωθούν με τίποτε τον Μουζάλα υπουργό από το σχετικό υπουργείο…

Ασχημα νέα για τον υπουργό

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Αλέξης «παρακάλεσε» έναν δικό του άνθρωπο να μεταβεί στα μέσα της εβδομάδος στη Μυτιλήνη και στη Λέσβο (ο Τσίπρας έδωσε την εντολή είπαμε) προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες στο νησί. Και ειδικότερα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο της Μόριας, το οποίο πια συγκεντρώνει την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης. Πρόκειται για τον Πάνο Λάμπρου, τον αρμόδιο για τα κινήματα και τα δικαιώματα του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωπο τον οποίο ο Πρωθυπουργός εμπιστεύεται και μάλιστα πολύ.

Ο Λάμπρου επέστρεψε, αλλά δεν έμαθα αν μετέφερε στον πρόεδρο Αλέξη τα όσα είδε και άκουσε στη Μυτιλήνη (και τη Λέσβο). Υποθέτω ότι αν δεν το έχει κάνει, θα το κάνει, και τα νέα δεν μπορεί να είναι καλά για τον κύριο Μουζάλα υπουργό…

Αδιαφορία

Εχω φίλο φαρμακοβιομήχανο, από τους τελευταίους που έχουν επιβιώσει, στον χώρο αυτό και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα καταφέρει στο τέλος. Δεν αναφέρω το όνομά του, γιατί δεν θέλω να βάλω τον… Πολάκη στον κόπο να αναρτήσει πάλι τίποτε κυπατζίδικες φωτογραφίες, πασπαλισμένες με μπόλικη λάσπη. Θα περιγράψω το πρόβλημα, όπως μου το περιέγραψε την Τρίτη το βράδυ στο γήπεδο.

Νομίζω ότι (πρέπει να) ενδιαφέρει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να συντηρεί καμιά πεντακοσαριά οικογένειες και είναι κρίμα να βρεθούν στον δρόμο. Τι έχει πάθει και αυτός και όσοι άλλοι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έχουν επιζήσει της κρίσης;

Είναι θύματα της επίμονης πίεσης των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, η οποία επιμένει να κρατάει τις τιμές του ελληνικού φαρμάκου κάτω από τη χαμηλότερη τιμή ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού φαρμάκου. Ενώ δεν κάνει τίποτε για να περιοριστούν οι τιμές των εισαγόμενων φαρμάκων από τις πολυεθνικές εταιρείες του χώρου.

Οι έλληνες «φαρμακάδες» προσέφυγαν για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν. Ζήτησαν λοιπόν από την κυβέρνηση, αφού είχαν και τη δικαστική απόφαση στο χέρι, να απαιτήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον να εξισορροπηθούν οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων έστω στο ύψος της χαμηλότερης τιμής της Ευρώπης. Αλλά η τρόικα και ο ιταλός επικεφαλής της, ονόματι Καρόνε ή κάτι τέτοιο, τα έχει στυλώσει και αρνείται πεισματικά, προκαλώντας πολλές απορίες για τη στάση του.

–Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, μου είπε ο δικός μου, πιο λυπημένος και από το γκολ που μόλις είχε βάλει στον Ολυμπιακό ο Κουαδράδο της Γιουβέντους.

Ενδιαφέρεται κανείς; Ή μπα, όχι;

Χρυσό αυτοκίνητο

Θα κλείσω με μια μικρή σημείωση και μια γενική παρατήρηση με αφορμή την προχθεσινή δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες.

Η σημείωση: είναι πραγματικά κρίμα που σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών περιουσιακών στοιχείων τα πόθεν έσχες των πολιτικών γενικώς, και των αρχηγών κομμάτων ιδιαίτερα, δεν αναγράφουν δίπλα περισσότερα, με την έννοια του πιο αναλυτικά, στοιχεία. Οπως λ.χ. το ποιος είναι ο αγοραστής ή ο πωλητής. Δεν είναι άδικο να μην πληροφορείται όλη η Ελλάδα ότι στους μαύρους καιρούς της κρίσης υπάρχει συμπολίτης μας –και ποιος είναι αυτός –που διέθεσε 100.000 ευρώ για να αγοράσει ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο του 1997; Και τι αυτοκίνητο ήταν αυτό ώστε να πιάσει τέτοιο τίμημα. Εχει χρυσές ρόδες; Χρυσές αεροτομές; Πόμολα από πλατίνα; Πατάς ίσως ένα κουμπί και γίνεται ελικόπτερο; Αμφίβιο; Υποβρύχιο;

Ειδικό πόθεν έσχες

Η γενική παρατήρηση τώρα: όταν αποφασίσει πραγματικά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να εκπληρώσει την αποστολή της, τότε θα μπορέσει να πειστεί και ο πολίτης ότι κάτι γίνεται σε αυτό τον τόπο. Επαναφέρω και πάλι τυχαίο ως παράδειγμα το αυτοκίνητο που προανέφερα. Πουλήσατε, κύριε, αυτοκίνητο 20 ετών και δη ακινητοποιημένο, αντί 100.000 ευρώ; Συγχαρητήρια. Μπορείτε να μας το δείξετε, παρακαλώ; Να το εξετάσουν εμπειρογνώμονες να μας πουν πόσο είναι η πραγματική του αξία. Να εκτιμήσουν αυτοί αν αξίζει 100.000, 50.000 ή 20.000. Διότι αν δεν αξίζει όσο το πούλησες υπάρχει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό, και αυτό δεν έγκειται στο ότι τον έπιασες κορόιδο τον αγοραστή.

Επίσης προκειμένου περί αγοραπωλησιών πολιτικών, νομίζω ότι θα έπρεπε να καθιερωθεί και ένα ειδικό έσχες, που να αφορά αυτούς που έχουν αγοραπωλησίες με πολιτικά πρόσωπα. Πούλησες σε πολιτικό ένα οικόπεδο; Πολύ ωραία, φέρε μας τα δικαιολογητικά από πότε το κατέχεις, πόσο το πήρες και κυρίως πόσο πραγματικά το πούλησες, να το συγκρίνουμε με την αντικειμενική του αξία, να δούμε και το Ε9 σου.

Αγόρασες από πολιτικό; Εξοχα. Απόδειξέ μας από πού προέρχονται τα χρήματα που του κατέβαλες. Πόσα βγάζεις, τι δουλειά κάνεις, πόσα δηλώνεις. Για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και έχει ο κόσμος να λέει, γίνομαι αντιληπτός;

Δεν κρύβονται

Πάντως το «παστό» και το «κασάτο», έλεγαν οι παλιοί, είναι σαν τον βήχα και τον έρωτα: δεν κρύβονται με τίποτε. Οσο και να προσπαθήσεις, θα έρθει κάποια στιγμή και θα σ’ τα βρουν…