Βγήκαν πάλι οι γνωστοί «εγγυητές» της εθνικής καθαρότητας και της «πατριωτικής συνείδησης» των Θρακιωτών για να κολλήσουν αφίσες και να βροντοφωνάξουν ότι είναι ανεπιθύμητος ο Ερντογάν στη Θράκη, η οποία κατ’ αυτούς «κινδυνεύει να γίνει νέα Κύπρος».

Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με τις κινδυνολογίες τους ακυρώνουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης και την καταδικάζουν σε μια περιθωριακή περιοχή συνόρων που «φυλάττει Θερμοπύλες» απέναντι στον «προαιώνιο εχθρό». Αδυνατούν να κατανοήσουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Θράκης ως πύλης εισόδου της Ευρώπης προς την Ανατολή και της Ανατολής προς την Ευρώπη στα χνάρια της ιστορικής αρχαίας και νέας Εγνατίας Οδού. Αδυνατούν να συλλάβουν την τεράστια διεθνή διαμετακομιστική αξία που αποκτούν οι συγκοινωνιακοί και ενεργειακοί κόμβοι μας μόνον εάν συμμετέχουν σε αυτούς και τα αντίστοιχα τουρκικά δίκτυα σε συνδυασμό με τα διευρωπαϊκά που καταλήγουν στη Θράκη οδικώς, σιδηροδρομικώς, αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς.

Μόνο να κερδίσει έχει η Θράκη από τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, την ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών μας στην τεράστια αγορά των 20 εκατομμυρίων καταναλωτών που βρίσκεται δίπλα μας. Οι συζητήσεις στην Αθήνα συμπεριλαμβάνουν αυτά ακριβώς τα δίκτυα, αλλά και τη δυνατότητα κατάργησης της βίζας για τους τούρκους ταξιδιώτες, που θα σημάνει ένα τεράστιο κύμα τουριστών και επισκεπτών προς τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συμπεριλαμβάνουν επίσης και το μέγα ζήτημα των προσφύγων στο οποίο ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός και μας αφορά άμεσα ως τόπο πρώτης υποδοχής τους.

Με το σκεπτικό αυτό, εμείς οι Θρακιώτες που συμβιώνουμε αρμονικά, με ασφάλεια και με ισονομία, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, καλωσορίζουμε τον τούρκο πρόεδρο και ευχόμαστε να έχει θετικά αποτελέσματα η επίσκεψή του προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών που είναι και θα είναι για πάντα γείτονες.

Ο Γιάννης Λασκαράκης είναι πολιτικός μηχανικός και εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης