Τo θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το πρωινό του Ιούνη του 2011, όταν ένα σωρό άνθρωποι του ποδοσφαίρου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ –είχαν γίνει μέχρι και έκτακτα δελτία ειδήσεων. Θυμάμαι τις αυτάρεσκες δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών που μιλούσαν για κάθαρση του χώρου του ποδοσφαίρου, θυμάμαι πύρινα άρθρα δημοσιογράφων εναντίον της διαφθοράς, της μαφίας του ποδοσφαίρου κ.τ.λ. Η επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει σταρ σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων η τότε αρμόδια εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου, ήταν θεαματική όσο λίγες –η δε υπόθεση απέκτησε το εντυπωσιακό όνομα Κοriopolis, γιατί τα κατηγορητήρια είχαν στηριχτεί σε όσα οι «κοριοί» της ΕΥΠ κατέγραψαν παρακολουθώντας πολλούς ποδοσφαιράνθρωπους για μήνες. Σε αυτά τα κατηγορητήρια υπήρχαν ένα σωρό «μεγάλα ονόματα»: πρόεδροι ΠΑΕ, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ καλούνταν να αποδείξουν την αθωότητά τους. Μόνο που αληθινές ενδείξεις ενοχής υπήρχαν για ελάχιστους κι αυτό όσοι τότε είχαν διαβάσει τη δικογραφία το γνώριζαν.

Συνέχεια

Θυμάμαι και τη συνέχεια της ιστορίας. Κάποιοι προφυλακίστηκαν, κάποιοι υπήρξαν καταζητούμενοι, τρεις ομάδες υποβιβάστηκαν. Αλλά η μπάλα πήρε τους πάντες. Οι εφημερίδες δημοσίευαν διάλογους, που οι «κοριοί» είχαν καταγράψει. Σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές έκαναν παρέλαση ειδικοί και επαγγελματίες κατήγοροι που μιλούσαν για κάθαρση εξηγώντας τον σκοτεινό ρόλο των κατηγορουμένων. Κόσμος διασύρθηκε γιατί, όπως πάντα συμβαίνει, το ανακριτικό υλικό διέρρευσε στον Τύπο –και όχι μόνο.

Ανακριτές

Μετά ανέλαβαν την υπόθεση ανακριτές, όπως ο επιμελής κ. Κασσίμης π.χ., που έλεγαν ότι πολλές από τις κατηγορίες είναι στον αέρα. Μετά είχαμε το απαλλακτικό για πολλούς κατηγορουμένους βούλευμα του εξαίρετου δικαστικού κ. Πούλιου. Μετά είχαμε μια πρώτη δίκη, στην οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα κάποιοι, οι οποίοι άσκησαν εφέσεις που ακόμα δεν έχουν εκδικαστεί. Και χθες, στην κύρια δίκη, είχαμε την εισαγγελική πρόταση, που απάλλαξε πάνω από 50 κατηγορουμένους και ζητά ελαχίστων παραπεμπομένων την καταδίκη για κακουργηματικές πράξεις. Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχουν εκβιασμοί, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να δικαιολογεί όλη εκείνη τη φασαρία που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2011. Αν η εισαγγελική πρόταση μάλιστα δεν γίνει και απολύτως δεκτή, όπως συνηθίζεται, στο τέλος του Ιανουαρίου, όταν και θα βγει η τελική απόφαση, η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων θα αθωωθεί.

Μπούκηδες

Ηδη από τους αρχικούς 150 κατηγορουμένους, ποινές (κατά βάση για πλημμελήματα…) αντιμετωπίζουν σήμερα μόλις 31: η πρόβλεψή μου, έχοντας παρακολουθήσει αυτή την ιστορία από την πρώτη μέρα, είναι ότι θα καταδικαστούν ελάχιστοι. Κυρίως κάτοχοι πρακτορειών ΠΡΟΠΟ –μπούκηδες, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ευθύνη

«Δεν προέκυψε ότι είχαν συσταθεί δομημένες ομάδες, με χαρακτήρα εγκληματικού δικτύου. Δεν είχε δημιουργηθεί ενιαία βούληση των κατηγορουμένων. Δεν κατέθεσε ως μάρτυρας, κάποιος ποδοσφαιριστής ή άλλος που να δηλώσει ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους επιχείρησε να τον εκβιάσει» είπε η εισαγγελέας. Και έχει δίκιο. Αλλά η ευθύνη για το ότι το πολυδιαφημισμένο Koriopolis οδηγείται σε φιάσκο, βαραίνει όσους δεν ενδιαφέρθηκαν για να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο: τους ένοιαζε μόνο ο θόρυβος που μπορούσε να προκαλέσει τότε η συγκεκριμένη υπόθεση. Φυσικά και το σπίλωμα κάποιων ανθρώπων που άκουσαν στην τηλεόραση τις φωνές τους: κάποιοι, ακόμα σήμερα, προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τη ρετσινιά. Δεν είναι ποτέ ούτε απλό ούτε εύκολο.

Συμπέρασμα

Στο μεταξύ φάκελοι από τη Radar για ύποπτα παιχνίδια εξακολουθούν να έρχονται, κατηγορίες συνεχίζουν να εκτοξεύονται, εισαγγελικές έρευνες εξακολουθούν να γίνονται –σχεδόν πάντα για τα μάτια του κόσμου. Πρόσφατα είχαμε καταγγελίες ενός προπονητή ομάδας της Football League για στημένα παιγνίδια κ.τ.λ. Ο καθένας μπορεί πάντα κάτι να λέει κι αν προέκυψε ένα συμπέρασμα από αυτή την ιστορία που λέγεται Koriopolis είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα δικαστικό φιάσκο για το οποίο δεν φέρνει την ευθύνη κανείς: αθώοι οι κατηγορούμενοι, αθώοι όσοι τους κατηγόρησαν, αθώοι όσοι τους σπίλωσαν, αθώοι όσοι έκαναν έρευνες «άρπα κόλλα». Και καλά Χριστούγεννα, να κάνουμε…

Εξι

Μακριά από μένα κάθε προσπάθεια να προκαταβάλω δικαστικές αποφάσεις: θα τις περιμένω καρτερικά. Σημειώνω απλά ότι έξι χρόνια μετά τις συλλήψεις και τη φασαρία, που είχε ξεσπάσει εκείνο τον Ιούνιο του 2011, το Koriopolis μοιάζει σήμερα με ένα τεράστιο «πλυντήριο».