Πριν από μερικές μέρες, η Αστυνομία εισέβαλε σε μια από τις καταλήψεις ιδιωτικών χώρων στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί και άλλα πρόχειρα πολεμοφόδια, συνελήφθησαν τέσσερις καταληψίες και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι καταληψίες επέστρεψαν και ανακατέλαβαν το κτίριο. Εύλογο. Μεθαύριο είναι η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και το γλέντι πρέπει να συνεχιστεί.

Και είναι βέβαιο ότι το γλέντι θα συνεχιστεί, επειδή η κυβέρνηση (η οποία είναι βέβαιο ότι εισπράττει ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες και του συγκεκριμένου και όλων των κατειλημμένων) επιτρέπει να συνεχιστεί. Ιδίως στο θέμα της ασφάλειας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμπεριφέρεται πολύ επιλεκτικά. Η χαμηλή βία ομάδων στα πανεπιστήμια και στους πέριξ χώρους δεν την ενοχλεί, ίσα ίσα, οι μπάχαλοι στο όνομα της αναρχίας φτιάχνουν έναν οιονεί φιλικό χώρο στην κυβέρνηση χρήσιμο αν η πολιτική κατάσταση οδηγηθεί σε οξύτητα και πόλωση. Στον συγκεκριμένο χώρο προπονούνται για να έχουν καλή φυσική κατάσταση οι πελταστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς –που ανά πάσα στιγμή μπορεί να θυμηθεί τον ριζοσπαστισμό της αν δεν αποδειχτεί προσοδοφόρα η σημερινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει διαπιστευτήρια κανονικότητας στην περιοχή της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά θα συνέφερε την κυβέρνηση, σήμερα, η επανάληψη των γεγονότων του Δεκεμβρίου 2008, η σιωπηλή ανοχή στη μηδενιστική βία που τρομοκράτησε τους κατοίκους και σηματοδότησε τη διάλυση του κέντρου της πόλης; Φαινομενικά, όχι. Η κυβέρνηση είναι πλέον αλλού. Το οξύμωρο, ωστόσο, είναι ότι, αν και επιβάλλει μνημονιακά μέτρα, τα οποία εμφανίζει ως μεταρρυθμιστικά στους εταίρους, οι μπάχαλοι σε εγρήγορση εξασφαλίζουν στο μέλλον, σε έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κινηματικό ανάχωμα στον πιθανό καταλογισμό όχι πολιτικών αλλά, πιθανόν, και ποινικών ευθυνών για ορισμένες πτυχές της εξουσίας του –αν, ας πούμε, η σημερινή αντιπολίτευση παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία;

Μην έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρέθηκε να κυβερνά έχοντας εξαπατήσει τους ψηφοφόρους. Χειρίστηκε την αγανάκτηση των πολιτών που τους ξεβόλεψε η χρεοκοπία, την υποδαύλισε μάλιστα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008 μέσω των βίαιων κινημάτων που, θέτοντας εμφατικά τη ριζοσπαστική ατζέντα «της ανατροπής», απαντούσαν στη «βία της εξουσίας». Τα βίαια κινήματα είναι ένα ακόμα από τα πολλά εργαλεία του εξουσιαστικού συστήματος που συνεχίζει να λυμαίνεται τη χώρα.