Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον Πελέ για να μας πει τη γνώμη του επί του θέματος, μετά τον ασπασμό που δέχτηκε από τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών πως μοιάζει με κούκλα που κινείται με τηλεχειριστήριο, πως παίρνει λάθος χάπια και λέει βλακείες και πως είχε αντιπάλους που έστεκαν ακίνητοι, ένιωσε για πρώτη φορά στη ζωή του ανώτερος του Πελέ.

Και έσπευσε να το δείξει σε όλο τον κόσμο, δίνοντας το φιλί της προδοσίας.

Αν η φύση δεν λοξοδρομήσει και ακολουθήσει την πορεία του χρόνου, τότε είμαι βέβαιος πως τον επικήδειο του Πελέ θα τον εκφωνήσει ο άνθρωπος που είχε βάλει στόχο της ζωής του να ξύσει το σεντέφι των επιτευγμάτων του Μαύρου Διαμαντιού.

Ο φουκαράς γκάουτσο βλέποντας τον Πελέ στο αναπηρικό καροτσάκι αισθάνθηκε δυνατός επειδή μπορεί –ακόμα –να περπατά. Η αλαζονεία τον τύφλωσε και δεν του επέτρεψε να διαβάσει έναν από τους βασικούς κανόνες της ζωής που είναι γραμμένος σε μαρμαρένια πλάκα: το γήρας δεν κάνει εξαιρέσεις.

Και όπως λένε οι Κρητικοί, δυο πεθαμένοι κλαίγανε στ’ αρρώστου το κρεβάτι. Το είπε και ο Πελέ (θα φτάσω τα 100) αλλά λίγοι τον άκουσαν.